سرگیجه‌های هنگام بلند شدن

یک متخصص مغز و اعصاب درباره سرگیجه‌هایی که افراد با تغییر وضعیت به آن دچار می‌شوند و علت بروز آن‌ها توضیح داد.

منصوره تقا متخصص مغز‌ و اعصاب  گفت‌ :درباره علت بروز سرگیجه هنگام بلند شدن اظهار کرد: هنگامی که از سرگیجه صحبت می‌شود معانی مختلف ممکن است مد نظر باشد؛ از نظر تخصصی سرگیجه واقعی به معنی احساس حرکت و چرخش است؛ چه خود فرد حس چرخش داشته باشد و چه حس کند محیط اطراف در حال چرخش است.

علت و راه‌های خلاصی از سرگیجه‌های هنگام بلند شدن

وی ادامه داد: اگر فردی مبتلا به این گونه سرگیجه‌ها باشد حتما لازم است به متخصص بیماری‌های مغز و اعصاب مراجعه کند؛ سرگیجه واقعی ممکن است به صورت ناگهانی و یا به مرور زمان ایجاد شود که در هر دو مورد نیاز به ارزیابی وجود دارد.


این متخصص مغز و اعصاب گفت: در ارزیابی انواع این عارضه، ارتباط سرگیجه با وضعیت سر در لحظه بروز اختلال اهمیت بسیاری دارد؛ به عبارت دیگر اگر سرگیجه فقط در مواقعی که بیمار سرش را به سمت راست، چپ و یا عقب می‌برد؛ رخ دهد معمولا علت آن  خوش خیم و فقط اختلالی در سیستم تعادلی گوش داخلی پیش آمده است؛ در این موارد متخصصان گوش و حلق و بینی می‌توانند به درمان فرد مبتلا کمک کنند.

وی ادامه داد: اگر سرگیجه هنگامی ایجاد شود که فرد از حالت نشسته یا خوابیده به وضعیت ایستاده درآید، احتمالا دلایل ساده دیگری دارد که از جمله شایع‌ترین آن‌ها مصرف کم مایعات، کم خونی و پائین بودن فشارخون است و با اصلاح موارد فوق مشکل از بین می رود؛ گاهی ممکن است این حالت بسیار شدید باشد به طوری که فرد احساس کند در حال بیهوش شدن است یا سرگیجه منجر به افتادن او شود؛ در این صورت ممکن است علت عارضه، اختلالی موقت در تنظیم وضعیت خون‌رسانی مغز باشد که اغلب بر اثر تاخیر در تنظیم شرایط عروق در حالت‌های مختلف بدن به وجود می‌آید و مراجعه به یک متخصص قلب و عروق مشکل را حل می‌کند.

علت و راه‌های خلاصی از سرگیجه‌های هنگام بلند شدن


این متخصص مغز و اعصاب  بیان کرد: به طور شایع اگر بعد از  قرار گرفتن  در وضعیت نشسته مثلا در حال کار کردن با لپ تاپ برای مدتی طولانی یا باقی ماندن در حالت خوابیده که در افراد مسن یا بیمار مدت زیادی طول می‌کشد، ناگهان بایستید؛ دچار سرگیجه می‌شوید، تصحیح روش زندگی و نوع فعالیت به بهبود این نوع اختلال کمک زیادی می‌کند.

وی گفت: با مصرف کافی مایعات، انجام حرکات کششی گردن و شانه در فواصل بین انجام کار، فعالیت متعادل بدنی و پرهیز از بی‌حرکتی در مرحله اول کمک چشم‌گیری به درمان این عارضه می‌کند و در صورتی که سرگیجه‌ها ادامه دار باشند؛ لازم است به متخصصان مربوطه مراجعه کنید.

چرا بعد از خوردن صبحانه گرسنه می شویم؟

از نظر متخصصان تغذیه صبحانه وعده بسیار مهمی در میان وعده‌های غذایی روزانه به حساب می‌آید.

 اغلب متخصصان و کارشناسان علوم غذایی اتفاق نظر دارند که صبحانه از مهم‌ترین وعده‌های غذایی است که در صورت حذف یا بی‌کیفیت بودن ترکیبات آن می‌تواند بر سلامت افراد، اثرات نامطلوب بگذارد.

در این باره با مسعود فیروزکوهی، کارشناس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به گفت‌وگو نشستیم تا به پاسخ پرسش‌هایمان برسیم.

دلیل گرسنگی پس از صرف صبحانه چیست؟

تعداد زیادی از افراد، پس از صرف صبحانه دچار گرسنگی زودهنگام می‌شوند و اشتها و ولع بیشتری به خوردن ناهار پیدا می‌کنند، اما همین افراد با حذف وعده صبحانه دیرتر گرسنه می‌شوند و گاه تا هنگام عصر، اشتهایی به خوردن ندارند. فیروزکوهی می‌گوید، مصرف زیاد مواد شیرین در این وعده مثل انواع مربا، قند، شکر، چای شیرین و نان فاقد سبوس بعد از حدود نیم ساعت به دلیل ترشح انسولین و کاهش قند خون در مصرف‌کننده حالت گرسنگی ایجاد می‌کند.

به این دلیل توصیه می‌شود، در این وعده بیشتر از مواد پروتئینی و فیبری استفاده شود و همراه با مواد شیرین، یک ماده پروتئینی نظیر شیر، تخم مرغ و پنیر مصرف شود. همچنین استفاده از نان سبوس‌دار یا جو در این وعده با ایجاد سیری طولانی‌مدت فرد را کمتر دچار ریزه‌خواری می‌کند.

حذف صبحانه و لاغری
آیا می‌توان با حذف صبحانه و کمک به کاهش اشتها از این رویه برای کاهش اضافه وزن و لاغری استفاده کرد؟ این روش توصیه نمی‌شود، چون به این ترتیب احتمال این که بدن دچار گرسنگی سلولی شود وجود دارد. از طرف دیگر، وقتی دریافت غذا کم شود، بدن به صورت خودکار احساس بحران در دریافت غذا می‌کند و متابولیسم یا همان سوخت و ساز را به حداقل می‌رساند و در نتیجه، کالری مازاد برای کمک به کاهش وزن سوخته نمی‌شود، در صورتی که صرف بموقع صبحانه، سبب افزایش سوخت و ساز بدن می‌شود.

دلایل مهم خوردن صبحانه
صبحانه باعث افزایش انرژی بدن برای شروع کار روزانه و ایجاد آرامش در ابتدای روز و بهبود خلق و خوی فرد می‌شود. کسانی که صبحانه می‌خورند، کمتر دچار یبوست و دیابت و پرفشاری خون می‌شوند. این افراد حافظه کوتاه مدت و تمرکز و هوشیاری بهتر و بیشتر نسبت به کسانی دارند که صبحانه نمی‌خورند. خوردن صبحانه بخصوص برای دانش‌آموزان و دانشجویان به سبب کمک به فعالیت ذهنی و تامین سوخت لازم مغز بسیار توصیه می‌شود.

گنجاندن غذا‌های غنی در وعده صبحانه
صبحانه خوب و با کیفیت چه صبحانه‌ای است و چه مواد مغذی‌ای را می‌توان در وعده صبحانه گنجاند تا آن را غنی کند؟ صبحانه غنی و مقوی، صبحانه‌ای است که به اندازه کافی پروتئین و فیبر در آن گنجانده شده باشد. تخم مرغ، پنیر و شیر از ترکیبات حاوی پروتئین هستند که لزوما باید در سفره صبحانه گنجانده شوند. شیر به عنوان پایه و ترکیب اصلی در وعده صبحانه با ارزش غذایی و پروتئین بالا بخصوص برای کودکان، نوجوانان و حتی سالمندان ضروری است. همچنین تخم‌مرغ در درجه دوم، تامین‌کننده پروتئین و مواد مغذی بدن است و افراد سالم می‌توانند، روزانه یک عدد تخم مرغ میل کنند، اما در موارد بیماری‌های خاص باید در مصرف آن محدودیت ایجاد شود. همچنین مصرف پنیر همراه با مغز گردو که مقوی و حاوی بیشترین میزان امگا ۳ است، صبحانه مقبولی است. پودرجوانه گندم، کنجد و فلفل سیاه برای اضافه کردن روی تخم‌مرغ و پنیر توصیه می‌شود. از سایر غذا‌هایی که می‌تواند وعده صبحانه را غنی کند، می‌توان به فرنی و شیربرنج اشاره کرد که بخصوص برای کودکان یا سالمندانی که مشکلات دندانی دارند، مفید است. همچنین حلیم کم چربی، عدسی کم نمک و خوراک لوبیا از جمله خوراک‌های مناسب و مغذی است که در وعده صبحانه می‌تواند گنجانده شود.

جایگزین شیرینی‌های سفره صبحانه
توت خشک، خرمای خشک زاهدی، کشمش یا مویز از جایگزین‌های با ارزش قند صبحانه و شیره میوه‌ها و عسل‌های طبیعی کم گلوکز مناسب‌تر و مغذی‌تر از شکرند. مربا و مواد شیرین بجز عسل طبیعی بهتر است محدودتر و فقط بعضی روز‌ها همراه یک ماده پروتئینی مانند شیر یا پنیر مصرف شود.

کره و سرشیر بخوریم یا نه؟
برای تنوع در وعده صبحانه یکی دو روز در هفته می‌توان از کره، سرشیر، خامه و پنیر خامه‌ای استفاده کرد. این گروه جزو چربی‌ها محسوب می‌شوند، نه لبنیات. در افراد بالغ و بیماران بهتر است محدود و در کنار مواد پروتئینی مصرف شوند. برای کودکان، نوجوانان و حتی جوانان فعال مصرف آن آزادتر است، اما نباید زیاده‌روی کنند.

نان صبحانه نباید باگت و ساندویچی باشد
برای وارد کردن فیبر در وعده صبحانه که کمک زیادی به مهار اشتها و جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون می‌کند، باید روزانه از نان سبوس‌دار یا نان جو استفاده شود و با توجه به این که میزان سبوس‌گیری از آرد‌های سنتی ما رو به افزایش است، می‌توان از نان‌های سبوس‌دار و مغزدار و کنجددار صنعتی کارخانه‌ای که تایید شده و تحت نظر مسئولان فنی تولید می‌شوند، استفاده کرد. اغلب نان‌های فانتزی و ساندویچی فاقد سبوس هستند.

میزان نان مصرفی بسته به جثه فرد، فعالیت، نوع صبحانه و برخی موارد دیگر متفاوت است، اما بهتر است یک تا سه واحد نان سبوس‌دار یا نان جو ۵۰ درصد (متشکل از ۵۰ درصد آرد گندم و ۵۰ درصد آرد جو) استفاده شود که شامل یک کف دست یا ۳۰ گرم نان است که می‌تواند تا سه کف دست یا ۹۰ گرم افزایش یابد که البته در مورد نان لواش هر واحد آن برش‌هایی به اندازه چهار کف دست می‌شود.

نیمرو و املت چطور؟
در افراد سالم، مصرف نیمروی کم روغن در وعده صبحانه به عنوان تنوع مشکلی ندارد. ایمن‌ترین روش طبخ تخم مرغ، آب پز کردن آن است. در بیماران دیابتی و مبتلایان چربی و فشار خون و کبد چرب و امثال آن بهتر است از تخم مرغ آب پز استفاده و گاهی زرده آن را خارج و تنها به خوردن سفیده اکتفا کنند. استفاده از املت کم روغن در وعده صبحانه اگر با گوجه فرنگی تازه تهیه شود، برای افراد سالم از نیمرو غنی‌تر است. همچنین مصرف خیار و گوجه خرد شده در کنار نان و پنیر و گردو می‌تواند صبحانه مقبول و مناسبی باشد. مصرف سیب و انگور و آبمیوه بخصوص آب پرتقال برای این وعده عالی است.

در وعده صبحانه زیاده‌روی نکنید
این که می‌گویند در وعده صبحانه به هر میزان که اشتها دارید بخورید، چون تنها وعده‌ای است که سبب افزایش وزن نمی‌شود، صحت ندارد. صحیح است که صبحانه مهم‌ترین وعده غذایی است، اما در هیچ وعده‌ای نباید زیاده روی کرد، زیرا باعث چاقی و اضافه وزن می‌شود و بیماری‌های مرتبط با اضافه وزن را به دنبال دارد. وعده صبحانه بهتر است همراه با خوردن میان وعده بین صبحانه و ناهار کامل شود.

با غذا کاهو نخورید!

با غذا کاهو نخورید!

کاهو جز سبزیجاتی است که بسیار در رژیم های لاغری مورد استفاده قرار می گیرد اما باید توجه داشته باشید خوردن بیش از اندازه کاهو مخصوصا همراه با غذا مشکلات معده ایجاد می کند.

خوردن کاهو همراه با غذا ایجاد نفخ معده می کند. پس بهتر است کاهو را با غذا نخورید. در این مقاله با فواید کاهو و عوارض مصرف بیش از اندازه کاهو آشنا خواهید شد.

خواص درمانی کاهو:

کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است
کاهو تمیز کننده خون است
ضد تورم است
کاهو خواب آور و آرام بخش است
کاهو ملین و ادرار آور است
خوردن کاهو برای مالیخولیا مفید است
کاهو زخم های مجاری ادرار و مثانه را درمان می کند
اگر کاهو را با سکنجبین و یا سرکه بخورند اشتها آور است
کاهو اثر ضد تشنج دارد
درد معده را تسکین می دهد
کاهو قوای جنسی را تقویت می کند
برای برطرف کردن درد سینه کاهو را بپزید و بخورید
ورم غدد لنفاوی را برطرف می کند
کاهو به ویژه حاوی ویتامین «ث» – ضد اسکوربوت – است. کاهو ارزش غذایی چندانی ندارد، اما از لحاظ درمانی فوق العاده و سرشار از نمک های معدنی با خاصیت قلیایی است؛ به همین سبب خون را تصفیه می کند و به حفظ هوشیاری مغز و سلامت بدن کمک میکند.
برگ های بیرونی کاهو ارزش خوراکی بسیار دارد؛ زیرا این برگ ها بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارد و نسبت به برگ های داخلی حاوی ویتامین بیشتر است. هر چه کاهو سبزتر باشد، ویتامین بیشتری دارد.
 این سبزی محتوی چند ماده مهم و شفابخش است. آب کاهو، خنک و شادابی بخش است و میزان فراوانی منیزیم در آب آن سبب تقویت بافت عضلانی، اعصاب و مغز می شود. آب کاهو جنبه درمانی بسیار بالایی  دارد
پتاسیم موجود در کاهو با بهبود گردش خون، روند انتقال مواد مغذی و اکسیژن را به پوست تقویت می کند.
کاهواشتها را تحریک و سموم را از بدن دفع می کند.
دم کرده کاهو مدر است و به عنوان مسکن عمل می کند.
کاهوحاوی پروتئین است که برای رشد عضله ضروری است.
کاهو منبع غنی انواع مواد معدنی نظیر آهن، منیزیم، مس، کلسیم و پتاسیم است که موجب ارتقاء سوخت و ساز بدن می‌شود. پتاسیم به داشتن فشار خون تحت کنترل کمک کرده و با تنظیم تعادل مایعات بدن موجب سلامت قلب می‌شود. کلسیم موجود در آن استخوان و دندان‌ها را محکم می‌کند.

مضرات کاهو :

در خوردن کاهو چه بصورت خام یا پخته نباید زیاده روی شود زیرا :
کاهو دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .
موجب عوارضی از جمله ازدیاد فراموشی و کم شدن حافظه
ضعف دید چشم
نفخ زیاد و کم شدن نیروی جنسی می شود

اگر استرس دارید

اگر استرس دارید، این خوراکی ها برایتان سم است!

اصلاح رژیم غذایی بر سلامت جسم و روان تاثیر به سزایی دارد.

اگر جزو افراد استرسی هستید به شما پیشنهاد می دهیم که به صورت جدی در انتخاب خوراکی هایی که مصرف می کنید دقت به خرج دهید. چرا که خیلی از خوراکی ها می توانند شما را دچار استرس و اضطراب بیشتری کنند.

 

اگر اضطراب تحت تاثیر قرارتان می دهد نگاهی به آنچه می خورید بیندازید. استرس یکی از عوامل اختلال در بدن و افزایش وزن است با ثبت نام در برنامه غذایی به اندام می توانید به سادگی نوع غذا خوردن خود را اصلاح کرده و علاوه بر استرس وزن را نیز کاهش دهید.

در ادامه به معرفی غذاها و نوشیدنی هایی می پردازم که موجب افزایش اضطراب در افراد می شوند، همچنین جایگزین ها نیز معرفی می شوند.

 

غذاهای تخمیر شده ترشی و شور

غذاهای کاملی مانند گوشت و شیر وقتی تخمیر یا نمک سود می شوند طعم خوبی پیدا می کنند. اما در طول این فرآیند باکتری ها پروتئین های غذا را به آمین های بیوژنیک تجزیه می کنند که یکی از هیستامین ها است. هیستامین یکی از انتقال دهنده های عصبی است که هضم، هورمون ها وسیستم های قلبی عروقی و عصبی را تشدید می کند. در افراد حساس این تغییر می تواند موجب افزایش اضطراب و بی خوابی شود.

برای به حداقل رساندن عدم تحمل هیستامین همیشه غذاهای تازه و کامل را انتخاب کنید. همیشه به تاریخ بسته بندی گوشت و ماهی که می خرید دقت کنید، تاریخ هرچقدر به روزتر باشد بهتر است.

 

غذاهایی که قند اضافه شده پنهان دارند

هیچ راهی نیست که همیشه به صورت 100 درصد از قند ها پرهیز کنید، چون قند به صورت طبیعی در بسیاری از غذاهایی که دوست داریم وجود دارد مانند میوه ها. اما قند اضافه شده نقش اصلی افزایش سطح استرس و اضطراب است. قند اضافه شده باعث می شود سطح قند خون بدن به شدت دچار نوسان شود و به دنبال آن انرژی تان نیز دائم بالا و پایین می رود. وقتی قند خون افت می کند خلق و خو بهم می ریزد و سطح اضطراب ممکن است بالا برود.

بدن انسولین ترشح می کند تا گلوکز اضافی را جمع آوری کند و سطح قند خون را تثبیت کند اما این افزایش ناگهانی قند باعث می شود بدن به سختی کار کند تا به وضعیت عادی برگردد.

 

مراقب صبحانه ای که می خورید باشید

غلات صبحانه از غذاهای مورد علاقه ی کودکان و حتی بزرگسالان برای صبحانه است.

اما اکثر این محصولات، حاوی قند اضافی هستند که باید مراقب آن باشیم. تقریبا هر فنجان آن 10 تا 20 گرم قند اضافه شده دارد.

دریافت مقادیر زیاد غذاهای فرآوری شده می تواند باعث تحریک احساساتی مانند نگرانی، تحریک پذیری و ناراحتی شود. غذاهایی که در گروه قندهای اضافه شده قرار می گیرند را باید محدود کرد و یا حذف کرد. مواردی مانند کچاپ، سس سالاد، پاستا و نان سفید همگی می توانند مقدار زیادی قند اضافه شده داشته باشند.

خوشبختانه کنار گذاشتن غذاهای فرآوری شده برابر با محروم شدن از غذاهای شیرین نیست. شما همچنان می توانید از مواردی مانند استویا که یک شیرین کننده طبیعی بدون کالری است استفاده کنید.

 

الکل استرس را افزایش می دهد

برای خیلی ها این باور نکردنی است اما الکلی که معمولا افرد برای آرام کردن استرس خود استفاده می کنند موجب بدتر شدن اوضاع می شود. با وجود اینکه به نظر می آید الکل باعث آرام شدن اعصاب می شود اما می تواند تاثیری منفی روی آب رسانی به بدن و خواب داشته باشد، هر دوی این موارد وقتی تحریک می شوند می توانند سطح اضطراب را افزایش دهند.

الکل سطح سروتونین و انتقال دهنده های عصبی را در مغز تغییر می دهد که موجب بدتر شدن اضطراب می شود. وقتی تاثیر الکل از بین می رود ممکن است از گذشته نیز بیشتر احساس اضطراب کنید. بهترین راه کنار گذاشتن مصرف نوشیدنی های الکلی است. اما از آنجا که این نوشیدنی ها جایگزینی ندارند بهترین انتخاب شما استفاده از آب جو های غیر الکلی است.

 

مصرف کافئین باعث افزایش استرس می شود

مصرف بالای نوشیدنی های حاوی کافئین مانند قهوه در طول روز نشان داده با وجود مزایایی که دارد باعث افزایش سطح استرس نیز می شود. در واقع مصرف بالای قهوه در طول روز نه تنها باعث افزایش سطح استرس و اضطراب می شود بلکه موجب کاهش تولید سروتونین ( هورمون احساس خوب ) در بدن نیز می شود. کمبود سروتونین در بدن می تواند به افزایش خطر افسردگی منجر شود.

با این حال هنوز می توانید قهوه و نوشیدنی های حاوی کافئین را به صورت متعادل مورد استفاده قرار دهید. همچنین بسیاری از مکمل ها و داروها نیز حاوی مقدار قابل توجهی کافئین هستند و به همین خاطر بعد از مصرف برخی از آنها فرد استرس و اضطراب را تجربه می کند. بسیاری از چای ها و دمنوش های گیاهی را می توانید جایگزین مصرف بالای قهوه کنید

دلایل اصلی پایین آمدن عزت نفس

دلایل اصلی پایین آمدن عزت نفس

دلایل اصلی پایین آمدن عزت نفس
مطالعات نشان می‌دهد که عزت نفس پایین و تصویر ضعیف از خودمان باعث مشکلات زیادی برای‌مان می‌شود و می‌تواند همه‌چیز را تحت‌تأثیر قرار دهد.
می خواهید بی‌نقص باشید

کمال گرایی یکی از مخرب‌ترین جنبه‌های عزت نفس پایین است. کمال‌گرا فردی است که با احساس شکست همیشگی زندگی می‌کند، زیرا با داشتن هر موفقیت چشم‌گیری، باز هم احساس می‌کند که به‌اندازه کافی خوب نبوده است. انتظارات واقع‌بینانه از خودتان داشته باشید. آگاهانه به این فکر کنید که اهداف شما چقدر واقع‌بینانه و منطقی هستند و پیش از تلاش برای آن‌ها، به‌یاد داشته باشید که زندگی همیشه عالی نیست.

توجه داشته باشید که تفاوت زیادی میان «شکست‌خوردن در چیزی» و «فردی بازنده‌بودن» وجود دارد. این دو را باهم اشتباه نگیرید. خود را به‌خاطر مشکلات کوچک ناراحت نکنید. افراد کمال‌گرا تمایل دارند که مشکلات بسیار کوچک را نیز تحلیل کنند. آنها فراموش می‌کنند که باید به تصویر کلان‌تر توجه کنند و به آن افتخار کنند.


بیش‌ازحد حساس هستید

آیا شما هم نشانه های فرد حساس را دارید؟ حساسیت بیش‌از‌حد یکی از دردناک‌ترین جنبه‌های عزت نفس پایین است. اگر از انتقاد عصبانی می‌شوید یا با هر حرف مستقیمی احساس نابودی می‌کنید، مهم است که از میزان حساسیت خود بکاهید.

به فکر درمان عزت نفس پایین خود باشید و با کمک گرفتن از موارد زیر، وضعیت را تغییر دهید. به حرفی که زده می‌شود با دقت گوش کنید. به‌این‌ترتیب، قبل از اینکه احساس خاصی به شما دست بدهد می‌توانید ارزیابی کنید حرفی که زده می‌شود درست است یا خیر. موضع خود را حفظ کنید.

اگر از شما انتقادی می‌شود که منصفانه نیست، بگویید که با آن مخالف هستید. اگر نکته درستی در انتقاد وجود دارد سعی کنید به‌جای اینکه از کوره در بروید، از آن چیزی یاد بگیرد. انتقاد سازنده دقیقا چنین چیزی است؛ این امکان را فراهم می‌کند که از نکته ذکرشده استفاده کنید و خودتان را برای بهترشدن تغییر دهید.از آن به‌سادگی عبور کنید. پاسخ‌دادن مکرر به چیزی که شما را ناراحت کرده است، تنها باعث می‌شود که این موضوع بیشتر در ذهن شما جا بگیرد؛ چیزی که هیچ کمکی به شما نمی‌کند.

مضطرب و نگران هستید

ترس و باور به اینکه شما قدرت کافی را برای تغییر چیزی ندارید به شکلی انکارناپذیر با عزت نفس پایین در ارتباط است. برای درمان عزت نفس پایین و مقابله با این ترس، می‌توانید از موارد زیر کمک بگیرید. میان ترس‌های واقعی و ترس‌های بی‌اساس تمایز بگذارید. اضطراب خود را براساس واقعیت‌ها ارزیابی کنید. برای مثال شاید فکر کنید تلاش‌کردن برای ارتقا بی‌فایده است، زیرا فکر می‌کنید نمی‌توانید آن را به‌دست بیاورید. اگر به واقعیت‌ها نگاه کنید، این حرف چقدر درست است؟ برای اینکه اعتماد به نفس تان بیشتر شود با ترس‌هایتان روبه‌رو شوید.

معمولا احساس عصبانیت می‌کنید

عصبانیت احساسی طبیعی است اما هنگامی‌که عزت نفس پایینی داشته باشد، می‌تواند مخرب باشد. هنگامی‌که نسبت به خودتان افکار خوبی نداشته باشید، این باور در شما شکل می‌گیرد که افکار و احساسات شما برای دیگران اهمیت ندارد.


این باعث خشم سرکوب‌شده‌ای در شما می‌شود. درنتیجه، هنگام رویارویی با چیزی ظاهرا کم‌اهمیت خشم بسیار زیادی از خود بروز می‌دهید.یاد بگیرید که چگونه می‌توان آرام بود. یک راه این است که احساس‌تان را پیش از اینکه به مرحله انفجار برسید آهسته‌آهسته بروز بدهید.

اگر راه‌حل بالا برای شما مناسب نیست، از موقعیتی که در آن قرار دارید، کناره‌گیری کنید. چند نفس عمیق و آرام بکشید تا ضربان قلب شما کاهش پیدا کند و بدن‌تان به وضعیت آرامش بازگردد. کاری را بیش‌ازحد انجام ندهید. افرادی که عزت نفس پایین دارند، معمولا خود را بیش‌ازحد متعهد می‌کنند؛ به‌طوری‌که کنار آمدن با آن برایشان سخت و دشوار می‌شود. همچنین یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که افراد با عزت نفس پایین با آن روبه‌رو هستند این است که احساس می‌کنند باید دیگران را خوشحال‌ کنند تا دیگران آنها را دوست بدارند و به آنها احترام بگذارند. نه گفتن به دیگران را یاد بگیرید. ارزش شما به تأییدی که از دیگران می‌گیرید، وابسته نیست.

سبک زندگی موفق

سبک زندگی موفق در دوران سالمندی

سبک زندگی موفق در دوران سالمندی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل شیوه های درست زندگی یک سالمند در دوران سالمندی را تشریح کرد.

سمانه پورهادی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه شعار هفته سالمند امسال «گرامیداشت پیشکسوتان و مدافعان حقوق سالمندان» است، اظهار کرد: با توجه به کاهش نرخ زاد و ولد، بهبود استانداردها و افزایش امید به زندگی، جمعیت سالمندان جهان رو به افزایش است.

وی با اشاره به اینکه پروسه سالمندی با بیماری متفاوت است، تصریح کرد: عوامل درونی همچون عوامل ارثی، جنسیت و سبک زندگی مانند فعالیت فیزیکی، تغذیه و عادات روزمره و عوامل بیرونی همچون آلاینده‌ها، شرایط اقلیمی و استرس ها بر روند سالمندی تاثیرگذار هستند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه سازمان جهانی بهداشت سالمندان را به سه دسته سالمند جوان (60 تا 75 سال)، سالمند میانسال (76 تا 90 سال) و سالمند (90 سال به بالا) طبقه بندی کرده است، گفت: بر اساس این سازمان، به طور کلی هر فرد بالای 65 سال سالمند محسوب می شود، البته در برخی کشورهای در حال توسعه مانند ایران 60 سالگی را سن آغاز سالمندی اعلام کرده است.


700میلیون نفر در جهان 60 ساله‌اند

 

پورهادی افزود: امروزه بیش از 700 میلیون انسان با عمر بیش از 60 سال در جهان زندگی می کنند و بر اساس پیش بینی ها این گروه سنی در سال 2050 بیش از 2 میلیارد نفر و یا بیش از 20 درصد جمعیت جهان را به خود اختصاص خواهند داده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل اظهار کرد: روند رشد جمعیت سالمند در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران در مقایسه با سایر کشورهای جهان سریع تر خواهد بود و بر اساس سرشماری سال نود وپنج، 9.2 درصد جمعیت ایران و 11.4 درصد جمعیت استان مازندران، سالمند هستندکه پیش‌بینی می‌شود درصد سالمندان ایران تا سال 2025 میلادی به 10 و تا 2050 به بیش از 30 درصد برسد.


سالمندی چالشی برای کشورهای دنیا

 

وی ادامه داد: با توجه به بحران نیروی کار فعال و افزایش جمعیت سالمندان، یکی از چالش های پیش روی بسیاری از کشورهای جهان، مساله سالمندی جمعیت است که به تبع افزایش جمعیت سالمندان، هزینه های مراقبت بهداشتی و حقوق بازنشستگی نیز افزایش پیدا می کند.

پورهادی با اشاره به اهمیت سبک زندگی سالم و مراقبت از خود، گفت: داشتن رژیم غذایی مناسب، فعالیت فیزیکی کافی، انجام غربالگری های دوره ای، عدم استفاده از دخانیات، مصرف صحیح داروها و داشتن روابط اجتماعی بسیار مهم هستند و در سالمندی به دلیل کاهش حس چشایی، بویایی و تعداد دندان‌ها و توانایی سالمندان برای خرید کردن مشکلاتی در تغذیه آنها ایجاد می شود که لازم است با متخصص تغذیه برای رژیم غذایی مناسب با شرایط و بیماری های احتمالی سالمند مشورت شود.


در دوران سالمندی چه بخوریم؟

 

استادیار دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: باید تلاش شود سالمند از تمام گروه های غذایی گوشت، حبوبات و مغزها، نان و غلات، شیر و لبنیات، میوه ها و سبزی ها استفاده کند، مصرف ویتامین ها و املاح به ویژه کلسیم با توجه به کاهش تراکم استخوان در سالمندی ضروری هستند.

وی افزود: همچنین نوشیدن حدود هشت لیوان آب روزانه توصیه می شود، استفاده از غذاهایی که به صورت پوره و نرم شده و سوپ هستند برای سالمندان دارای مشکلات جویدن غذا اهمیت دارد و برای افزودن رایحه و طعم غذا نیز بهتر است از گیاهان معطر و ادویه مناسب مطابق نظر پزشک معالج استفاده شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: افزایش تعداد وعده های غذایی و کم بودن هر وعده نیز می تواند کمک کننده باشد و تا حد امکان از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده و پرنمک خودداری شود. کاهش توده عضلانی و قدرت عضلانی، کاهش دامنه حرکت مفاصل، کاهش فعالیت سیستم های حسی-عمقی می تواند باعث کاهش تعادل در سالمندان شود و احتمال زمین خوردن را در آنان افزایش دهد.


سالمندان پیاده‌روی کنند

 

پورهادی تصریح کرد: فعالیت فیزیکی افراد با افزایش سن کاهش می یابد که بر تعادل سالمندان تاثیر منفی دارد و پیاده روی یکی از مناسب ترین فعالیت های بدنی برای سالمندان است که انجام تمرینات گرم کننده، قبل و تمرینات سرد کننده، بعد از هر فعالیت بدنی لازم است.

وی با اشاره به اینکه سالمندان می توانند از 15-10 دقیقه فعالیت فیزیکی را آغاز کنند و کم کم به 45-30 دقیقه و سه بار در هفته برسانند، گفت: پوشیدن کفش ها و لباس های مناسب اهمیت دارد.

پورهادی افزود: بسیاری از سالمندانی که دارای درد زانو هستند، بهتر است در سراشیبی و سربلندی راه نروند و همچنین اگر در هنگام پیاده روی درد قفسه سینه، تنگی نفس و یا پا درد شدید عارض شد، استراحت فوری و مشورت با پزشک در اسرع وقت ضروری است.


مصرف خودسرانه دارو ممنوع

 

وی گفت: در مورد مصرف داروها تا حد امکان از مصرف خودسرانه داروها بپرهیزند و دارو را مطابق با دستور پزشک معالج مصرف کنند، ضمنا از آن جایی که ممکن است سالمندان به چندین بیماری همزمان مبتلا باشند. بهتر است هنگام مراجعه به هر پزشکی، لیستی از تمام داروهای مصرفی شان را با خود ببرند تا تداخل دارویی ایجاد نشود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل اظهار کرد: با توجه به فرهنگ سنتی جامعه ما، مراقبت از سالمندان اکثرا در خانه ها و در بستر اجتماع رخ می دهد و سالمندان، گنجینه های با ارزش خرد هستند و باید احترام و شان سالمندی که سال ها به خانواده و جامعه خدمت ارائه داده، حفظ شود، بنابراین ارتباط با اعضای خانواده و دوستان، داشتن ارتباطات مکرر اجتماعی و حتی فعالیت های اجتماعی، شانس یک سالمندی موفق را افزایش می دهند. 

پورهادی تاکید کرد: وجود شهر دوستدار سالمند که مشخصه های فضایی و محیطی را برای حضور و فعالیت سالمندان فراهم می کند نیز بسیار کمک کننده است، به عنوان مثال می توان از طراحی نیمکت های مناسب برای تجمع سالمندان در فضاهای مناسب سازی شده شهری و مسیرها و پیاده روهای مناسب برای تردد سالمندان نام برد.

چرا نباید ترشی را با برنج بخوریم؟

شاید شنیدن این جمله برایتان خوشایند نباشد ولی اگر بدانید خوردن برنج با ترشی چقد ضرر دارد هرگز این کار را نخواهید کرد.

 ترشی را همه ما دوست داریم و همراه غذا می خوریم. این غذا می تواند برنج و یا چیز دیگری باشد. شاید برایتان عجیب باشد ولی توصیه شده است که مصرف برنج با ترشی ممنوع است !

دکتر حسین روازاده متخصص طب سنتی مصرف همزمان برخی از موادغذایی را بسیار مضر دانست و اظهار داشت: این عمل موجب اخلاط زاید در بدن و در نهایت ایجاد انواع و اقسام بیماری‌‌ها در بدن خواهد شد. 
وی با اشاره به اینکه مصرف ماست با گوشت موجب ایجاد انواع لکه‌های پوستی می‌شود، افزود: این در حالی است که مصرف همزمان سرکه با انواع شوری و ترشی به همراه برنج موجب درد در نواحی شکمی می‌شود. 
این متخصص طب سنتی – اسلامی با بیان اینکه بسیاری از بیماری‌ها حاصل عدم توجه به مصرف موادغذایی است، تصریح کرد: مصرف همزمان بسیاری از خوراکی‌ها که با یکدیگر همخوانی ندارند موجب ایجاد انواع و اقسام بیماری‌ها حتی برخی از بیماری‌های صعب‌العلاج می‌شود. 
وی بیان داشت: در قدیم گفته می‌شد که به هیچ عنوان به طور همزمان خربزه را با عسل مصرف نکنید چون موجب درد در نواحی شکمی خواهد شد، در این بین مصرف همزمان کله‌پاچه و انگور، پنیرو بادام، شیر و میوه‌های تازه، شیر و تخم مرغ، شیرو حبوبات، شیر و موادغذایی شور و یا ترش، شیر و گوشت و یا ماهی تازه، سرکه با انواع برنج، سرکه و یا ترشی با انواع ماش و یا حلیم خودداری شود. 
روازاده خاطرنشان کرد: در این بین از خوردن خربزه یا هندوانه بعد از غذا و همچنین خوردن گوشت خام خودداری کنید.

از تحلیل لثه هایتان جلوگیری کنید

از تحلیل لثه هایتان جلوگیری کنید

از تحلیل لثه هایتان جلوگیری کنید
وقتی تغذیه ما سالم باشد، مواد معدنی و کربو هیدرات را به بدن می‌رساند و به سلامت دهان هم کمک می‌کند. یعنی رفتارهای تغذیه‌ای نا مناسب، فرد را مستعد بیماری لثه می‌کند. مصرف نوشابه‌های گازدار، نوشابه‌های اسیدی، استعمال سیگار و انواع دخانیات و هر عاملی که به نسج دندان آسیب بزند، به لثه هم آسیب می‌رساند.
زمان مسواک زدن بسیار مهم است که باید بلافاصله بعد از مصرف غذا باشد. زمانی که ماحصل فعل و انفعالات در دهان اتفاق می‌افتد و به واسطه میکروارگانیسم ها، ماکزیمم ۲۰ دقیقه بعد از غذا خوردن pH یا اسیدیته بزاق را به حدی پایین می‌آورد که می‌تواند مینای دندان، لثه، شیار لثه و سطح ریشه را تخریب کند. افرادی که ریفلاکس دارند و ترش می‌کنند، با مشکلات لثه‌ای و مشکلات دندانی بیشتری روبه‌رو هستند.

چه توصیه‌ای به افراد برای پیشگیری از مشکلات لثه‌ای و دندانی دارید؟

مسواک زدن را فراموش نکنند و اگر می‌توانند وعده میان وعده را حذف کنند. اگر قرار است میان وعده‌ای مصرف کنند که با اصول تغذیه‌ای سنخیت دارد، مثلا تنقلات مصرف می‌کنند، مسواک زدن بلافاصله بعد از آن را فراموش نکنند. مسواک‌زدن اگر به روش مناسب صورت گیرد، استفاده از خمیر دندان خیلی ضروری نیست. سیگار هم نکشند؛ چرا که صدمه ناشی از سیگار به اطرافیان بیشتراز خودشان است.

نظر شما راجع به پوسته پوسته شدن مخاط دهان چیست؟ آیا این ضایعات به سرطان تبدیل می‌شود؟

هر‌گونه تغییر ماهیتی که در مخاط دهان ایجاد می‌شود، اگر پاک شدنی باشد معمولا به مشکل موضعی بر می‌گردد. عدم تغذیه مناسب و رشد میکروارگانیسم‌ها که در این زمینه معمولا قارچ‌ها بیشتر رشد می‌کنند و رعایت نکردن بهداشت، باعث ایجاد لکه‌های سفید رنگی می‌شود که پلاک‌های پاک شونده ایجاد می‌کنند. اما اگر پلاک‌های سفید پاک نشوند و علائم نداشته باشند، به آن لکوپلاکی می‌گویند که در این صورت فرد باید به دندانپزشک متخصص بیماری‌های لثه مراجعه کند. همه این پلاک‌ها سرطانی نیستند. برخی بیماری‌های خود ایمنی نیز مثل لیکن پلان ممکن است لثه‌ها و گونه‌ها را درگیر کند.

آیا ریختن نمک روی خمیر دندان توصیه می‌شود؟

خیر. زیرا در افرادی با لثه‌های نازک اگر روش مسواک‌زدن مناسب نباشد، نمک باعث سایش و تخریب نسج نرم و سخت دندان می‌شود.

استفاده از خمیر دندان چه میزان کافی است؟

به اندازه نخود کافی است.

آفت دهانی چه بیماری است؟

آفت نوعی بیماری خود ایمن است و با کمبود ویتامین‌های B۱۲، B۱ B۲, ، اسید فولیک و آهن ارتباط دارد. همچنین با یک بیماری اتو ایمن موسوم به سندرم بهجت که با زخم‌های متعدد و حاد دهانی مشخص می‌شود، می‌تواند همراه باشد. برای درمان آفت باید علت زمینه‌ای آن مشخص وسپس درمان شود. اگر نیاز به درمان‌های موضعی باشد، ترکیبات موضعی موثر است. البته بتازگی لیزر درمانی و لیزرهای کم توان هم وارد عرصه درمان شده‌اند که نتایج خوبی داشته است.

مهم‌ترین علائمی که فرد باید به آن توجه کند چیست؟ یعنی نشانه‌های بیماری‌های نسوج نگهدارنده دندان کدام است؟

در این خصوص افراد باید به چند نکته توجه کنند. وجود درد مبهم، خارش لثه، خونریزی از لثه هنگام مسواک‌زدن، صحبت کردن، غذاخوردن یا سیب گاز زدن، فاصله افتادن بین دندان، لقی دندان و بوی بد دهان. افرا باید سالی یکبار معاینه شوند؛ زیرا در بسیاری از موارد نمی‌توان بیماری‌های لثه را از علائم بالینی تشخیص داد و یک اپیدمی خاموش اتفاق می‌افتد. اگر بین دندان فاصله افتاده، فرد زمینه عفونت لثه دارد. انواع خاصی از بیماری‌های لثه زمینه ژنتیک دارد و اگر در خانواده‌ای مشکل لثه وجود دارد، سایر افراد نیز باید دقت بیشتری در این زمینه داشته باشند. اگر مشکل لثه پیگیری نشود، عفونت لثه استخوان فک را از بین خواهد برد. یعنی عفونت لثه تخریب‌ استخوانی را در پی دارد و تخریب استخوانی، درمان بازسازی بیمار را با مشکل روبه‌رو خواهد کرد.

نوشیدنی‌ها و دارو

نوشیدنی‌ها از آب میوه‌ها گرفته تا نوشیدنی‌های حاوی کافئین مانند قهوه یا چای ممکن است اثربخشی دارو‌های خاصی را کاهش داده و تهدیدی برای سلامت شما باشد.

اینفو جمعه///نوشیدنی‌هایی که هرگز نباید همراه دارو مصرف شوند +اینفوگرافی در این خبر فهرستی از نوشیدنی هایی روزانه که ممکن است مصرف همزمان آن با برخی داروها، باعث ایجاد ترکیبی خطرناک برای سلامت شما باشد، به شما معرفی می کنیم :

آب گریپ فروت:

آب گریپ فروت  بر ۵٠ داروی مختلف از جمله داروهای استاتین، اثر منفی می گذارد. با توجه به اینکه تاثیر خواص آب این میوه مرکباتی بیش از ٢۴ ساعت در بدن باقی می ماند، تغییر در زمان مصرف دارو مشکل را برطرف نخواهد کرد. از این رو فرد باید پس از گذشت ٢۴ ساعت از زمان مصرف آب گریپ فروت، دارو را مصرف کند و یا از نوشیدن آب گریپ فروت خودداری نماید.

آب انار:

آب انار حاوی آنزیمی است که باعث شکسته شدن بسیاری از داروهای ضد فشار خون می شود.

شیر، شیرسویا، اسموتی های حاوی شیر:

کلسیم با داروهای تیروئید تداخل ایجاد می کند. از این رو باید حداقل ۴ ساعت از زمانی که داروی تیروئید استفاده کردید، گذشته باشد تا بتوانید نوشیدنی حاوی کلسیم (مثل شیر) بنوشید.

کافئین (قهوه، چای سبز و نوشیدنی های انرژی زا):

مصرف کافئین همراه با داروهای محرک، می تواند تهدید جدی برای سلامتی محسوب شود. مثلا، اگر از داروی افدرین، آسم و آمفتامین استفاده شود و همزمان نوشیدنی حاوی کافئین مصرف شود، برای سلامتی فرد خطرناک است.

نوشیدنی های ورزشی:

پتاسیم موجود در نوشیدنی های ورزشی، در صورت مصرف همزمان نوشیدنی با بعضی از داروهای قلبی یا داروهای ضد فشار خون، می تواند خطرناک باشد.

چای سبز:

چای سبز و نیز سایر خوراکی های حاوی ویتامین کا، مثل بروکلی و کلم پیچ را نباید با داروهای رقیق کننده خون مثل کومارین یا وارفارین مصرف کرد زیرا اثردهی آنها به شدت کاهش می یابد.

دوغ:

دوغ نیز اثراتی مشابه شیر دارد از این رو استفاده از آن هم توصیه نمی‌شود. این نوشیدنی نیز حاوی کلسیم است که برخی داروها با اتصال به آن از جذب کلسیم جلوگیری می‌ کند؛ پس به‌ طور کلی آب گزینه بهتری نسبت به سایر نوشیدنی ‌هاست.

اینفو جمعه///نوشیدنی‌هایی که هرگز نباید همراه دارو مصرف شوند +اینفوگرافی

بدترین شکل و حالت خوابیدن

بدترین شکل و حالت خوابیدن که سلامتی را به خطر می اندازد

بدترین شکل و حالت خوابیدن که سلامتی را به خطر می اندازد+فیلم
حالت خوابیدن نامناسب باعث میشود سلامتی فرد به خطر بیافتد و فرد دچار کمر درد. گردن درد و خواب رفتگی دست و پا شود
با ما همراه باشید.

مقدمه ای از  بهترین حالت خوابیدن

با اینکه تمام شب را خوابیده اید صبح کسل و خسته هستید مثل اینکه تمام شب کابوس دیده اید، همه این ها بستگی به نحوه خوابیدنتان دارد.

این واقعیت را باید بپذیریم که ما زاده عادت‌هایمان هستیم به‌خصوص وقتی به خواب می‌رویم نمی‌دانیم که چه اتفاقی برای بدنمان می‌افتد. ولی در این مطلب نکاتی هست که هنگام چرت زدن می‌توانیم به کار ببریم تا خواب خودمان را بهتر و عمیق‌تر کنیم.

بسیاری از ما هنگامی که می خوابیم به حالت خوابیدن توجه نمی کنیم و همین مساله باعث میشود تا در دراز مدت دچار مشکلاتی از قبیل کمردرد، زانو درد، گردن درد و ... بشویم.

 

اما آیا می دانید نحوه خوابیدن نیز روی سلامت تاثیر می گذارد؟

 


خوابیدن به پشت، روی شکم، به پهلو یا به شکل جنینی جزو وضعیت های معمول خواب است که روی نحوه تنفس، وضع ستون فقرات و یا جریان خون تاثیر می گذارد.

 

 

بهترین حالت خوابیدن

 بهترین حالت خواب، حالت به پشت خوابیدن است

 

 اگر شما عادت دارید به پشت بخوابید این حالت بهترین و سالم‌ترین حالت خوابیدن است. صورت شما به سمت بالاست و کل وزن شما به‌صورت کاملاً مساوی در ستون فقرات شما تقسیم‌شده. برخلاف زمانی که شما صورت خود را به بالشت فرومی‌برید، به پشت خوابیدن باعث می‌شود که جاذبه زمین صورت و قفسه سینه شما را به سمت پایین کشیده و این حالت بهترین راه خوابیدن برای کسانی هست که از رفلاکس اسید معده رنج می‌برند. وقتی سر شما کمی بالاتر قرار دارد معده شما زیر مری قرار می‌گیرد و احتمال اینکه اسید و مواد غذایی داخل معده به سمت بالا بیاید خیلی کمتر است.

 

اما کسانی که خروپف می‌کنند مراقب باشند که به پشت خوابیدن بدترین حالت خوابیدن برایشان است. اگر شما از تنگی نفس در خواب (یا همان آپنه در خواب) رنج می‌برید، به پشت خوابیدن باعث می‌شود گلو و شکم شما براثر جاذبه زمین به سمت پایین کشیده شود و نفس کشیدن را سخت‌تر می‌کند. دکتر اندرو وست وود استادیار مغز و اعصاب بالینی از دانشگاه کلمبیا در این مورد پیشنهاد می‌کند که اگر کسانی که خروپف می‌کنند به بغل دراز بکشند و حتی یک بالشت و یا همسر خودشان را در آغوش بگیرند خروپف و تنگی نفس نخواهند داشت.

 

بنابراین به پشت خوابیدن بهترین حالت خوابیدن است و جایزه آن علاوه بر خواب راحت‌تر، چین‌وچروک کمتر صورت است. مگر اینکه شما مشکل تنفسی داشته باشید که راه‌حل آن‌هم کاملاً ساده است با بغل گرفتن همسرتان و به پهلو خوابیدن خواب عاشقانه‌تر و آرام‌تری دارید.

 

دومین حالت خوب خواب، خوابیدن به پهلو چپ است

اگر عادت به پهلو خوابیدن دارید متخصصان پیشنهاد می‌دهند به پهلوی چپ بخوابید. زیرا خوابیدن به پهلو راست مانع از حداکثر گردش خون در بدن می‌شود و به خاطر فشار روی رگ‌های خونی بدن مدام در طول شب تغییر حالت می‌دهد تا به خاطر عدم گردش خون کافی فشار کمتری تحمل کند. به همین خاطر باوجود خوابیدن همچنان احساس خستگی می‌کنید. درحالی‌که با خوابیدن به پهلو چپ بدن راحت‌تر کار گردش خون از قلب را انجام می‌دهد.

دکتر کریستوفر وینتر مدیر بخش مغز و اعصاب و خواب‌درمانی شارلوتس به تمام مریضانش تأکید می‌کند که قلب، بسیار بهتر و راحت‌تر کار پمپاژ و گردش خون را انجام می‌دهد وقتی فشار کمتری را تحمل کند. اما اگر عادت به خوابیدن به پهلو چپ ندارید و ناخودآگاه به پهلو راست می‌چرخید بهتر است که یک بالشت نرم و مسطح بین زانوهایتان بگذارید. این کار باعث می‌شود که باسن و مفاصل بدن هم‌تراز باشند و وزن به‌صورت کاملاً برابر در سطح بدن تقسیم شود این توزیع وزن باعث می‌شود فشار کمتری به قلب وارد شود و خواب به‌مراتب آرام‌تری خواهید داشت.

 

 سومین حالت خوابیدن به پشت، دست ها بالا

 

* مفید برای کمر و صورت

به این حالت خواب، وضعیت «ستاره دریایی» نیز می گویند. در این حالت فرد به پشت می خوابد و دست هایش به سمت بالا و دو طرف بالش قرار می گیرد. این وضع خواب برای کمر خوب است.

 

چهارمین حالت خوابیدن به پشت، دست ها در راستای بدن

 

* مفید برای گردن

خوابیدن به پشت در حالی که دست ها در کنار بدن قرار داشته باشد، بهترین وضعیت خواب برای سلامت است. این نحوه خوابیدن برای ستون فقرات و گردن خوب است. البته باید حواستان باشد از بالش های خیلی بلند و نامناسب استفاده نکنید. تنها ایراد این وضعیت خواب تاثیر آن روی تنفس است. افرادی که به این شکل می خوابند، بیشتر از بقیه خر و پف می کنند. در واقع خوابیدن به پشت ممکن است باعث مسدود شدن مجاری تنفسی شود که به آن «آپنه خواب» می گویند.

 

پنجمین حالت خوابیدن به پهلو، دست ها در راستای بدن

 

* مراقب چین و چروک پوستی باشید

متخصصان معتقدند، خوابیدن به پهلو برای ستون فقرات مفید است. خوابیدن به پهلو و قراردادن دست ها در راستای بدن باعث می شود ستون فقرات در حالت طبیعی خود قرار داشته باشد. به این ترتیب باعث کاهش کمردرد و گردن درد می شود.

به عقیده متخصصان، خوابیدن به پهلو و همچنین استفاده از بالشی کوچک بین زانوها می تواند از فشار زیاد به مهره های کمر و نیز عضلات و رشته های عصبی متصل به ستون فقرات بکاهد. خوابیدن به پهلو موجب کاهش رفلاکس اسید معده (برگشت اسیده معده به مری) می شود، خروپف کمتر می شود و برای خوابیدن در دوران بارداری مناسب است. این نوع خوابیدن از آپنه خواب نیز پیشگیری می کند.

مشکل اصلی خوابیدن به پهلو، تاثیر آن روی پوست است. افرادی که به طور مرتب در این وضع می خوابند، بیشتر در معرض چین و چروک پوستی قرار می گیرند، چون پوست در تماس و ساییدگی با بالش و زمین قرار می گیرد. همچنین احتمال افتادگی سینه ها در خانم هایی که در این شرایط می خوابند نیز بیشتر است.

 

ششمین حالت خوابیدن به پهلو، دست ها مقابل بدن


 

*در این نوع خوابیدن احتمال کمر درد وجود دارد

خوابیدن به پهلو و قرار دادن دست ها در مقابل بدن، همان فواید خوابیدن به پهلو و قراردادن دست ها در راستای بدن را دارد. با این حال در این شرایط به دلیل بروز مشکلاتی در جریان خون و فشار به عصب ها، احتمال کمردرد و درد بازوها وجود دارد.

 

 

بدترین حالت خوابیدن، خوابیدن به روی شکم است.


متأسفانه خوابیدن روی شکم و سر را به بالشت فروکردن ایدئال‌ترین حالت خواب برای خیلی‌هاست، اما متخصصان معتقدند که این راحت‌ترین کار برای شروع یک صبح دردناک است. با این حالت خوابیدن شکم به سمت پایین کشیده می‌شود و انحنای ستون فقرات بسپار آسیب می‌بیند.

سر به‌صورت ۹۰ درجه روی بالشت فرو می‌رود و علاوه بر اینکه نفس کشیدن سخت‌تر می‌شود و کابوس‌های شبانه زیاد می‌شوند فشار زیادی به گردن وارد می‌شود. برای کمتر کردن آسیب این عادت بد بهتر است بالشت‌های نرم و پفی و پر خودمان را با یک بالشت نازک‌تر و مسطح‌تر عوض کنیم. این کار باعث می‌شود گردن ما بیش‌ازحد بالا قرار نگیرد و ستون فقرات کمتر آسیب ببیند.

علاوه بر این با قرار دادن دو بالشت نازک زیر لگن مانع از فشار زیاد به قوس کمر شوید این کار تقسیم وزن را در بدن هم‌تراز می‌کند و ستون فقرات با بقیه اعضای بدن هم‌سطح می‌شود.

دمنوش‌ها

یک محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف برخی دمنوش‌ها را در محل کار برای به دست آوردن انرژی دوباره مفید دانست.

حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی  گفت‌:درباره عوامل موثر در افزایش انرژی افراد و سرحال شدن آنها اظهار کرد: به طور کلی عوامل زیادی در افزایش انرژی افراد و سرحال شدن آنها اثرگذار هستند که این عوامل عبارتند از: رژیم غذایی صحیح، شغل مناسب، خواب کافی، ورزش و نرمش‌های ملایم، یوگا و مدیتیشن، استحمام کردن با آ‌ب ولرم، استفاده از عطر‌های ملایم مانند عطر گل محمدی و استشمام بو‌های خوش.

وی درباره عوامل دیگری که در افزایش انرژی افراد موثر هستند، بیان کرد: ماساژ‌های ملایم، مصرف انواع مغز‌ها مانند مغز بادام، گردو، فندق و پسته، استفاده از برخی مواد غذایی مانند عسل، موز، شیر بادام و تخم مرغ و نوشیدن دمنوش‌های گیاهی به همراه مصلحات آنها با توجه به فصل به سرحال شدن افراد کمک می‌کنند.



این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: ویتامین‌ها و املاح معدنی مورد نیاز مغز مانند اسیدچرب امگا ۳، ویتامین‌های C ، E ، B۶ و B۱۲، گلوکز، پروتئین، منیزیم، فسفر، آهن، پتاسیم، روی (زینک) و اسید آمینه تریپتوفان نقشی موثر در ساخت هورمون سروتونین در خون و دستگاه گوارش دارند؛ این هورمون موجب سرحال شدن افراد می‌شود.

با این دمنوش‌ها در محل کار سرحال بمانید/ انرژی از دست رفته‌ در ساعات کاری را چگونه بازگردانیم؟

انواع دمنوش‌ها

عظمایی درباره انواع دمنوش‌ها تأکید کرد: به طور کلی دمنوش‌ها دارای سه طبع سرد، معتدل و گرم هستند؛ از دمنوش‌های با طبع سرد می‌توان به کاسنی، شاه‌تره و کیالک اشاره کرد؛ افراد باید این دَم‌کرده‌ها را در فصل گرم سال همراه با عسل میل کنند.

وی تصریح کرد: دمنوش‌های چای سبز و دارچین، سیب، بِه، نعناع با گشنیز، شیرین بیان، ورون (به‌لیمو) و بابونه طبعی معتدل دارند؛ از دمنوش‌های با مزاج گرم می‌توان به هل، دارچین، گل میخک، جینسینگ، جینکو، زعفران، رزماری و سیاه‌دانه اشاره کرد.

دمنوش‌های مناسب برای همه طبع‌ها در محل کار

این محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره دمنوش‌های مناسب برای همه طبع‌ها در محل کار، گفت: دمنوش شیرین بیان از جمله دمنوش‌های مناسب برای محل کار است این دمنوش نقشی موثر در افزایش انرژی بدن و سرحال شدن افراد، رفع رفلاکس، کاهش اسید و تقویت معده دارد؛ برای تهیه دمنوش شیرین بیان افراد باید یک قاشق مرباخوری از ریشه این گیاه را داخل قوری بریزند، سپس به آن سه تا چهار لیوان آب اضافه و صبر کنند تا دمنوش به خوبی دَم بکشد.



عظمایی اظهار کرد: دمنوش‌های میوه‌ای مانند سیب و بِه هم از دیگر دمنوش‌های مناسب برای محل کار هستند؛ برای تهیه دمنوش سیب اشخاص نخست باید سیب‌ها را با پوست به صورت درشت رنده سپس آنها را خشک کنند و کمی تفت بدهند؛ دمنوش سیب نشاط‌آور است و نقشی موثر در سرحال شدن افراد دارد؛ برای تهیه این دمنوش افراد باید یک قاشق مرباخوری از سیب‌های تفت داده شده را داخل قوری بریزند سپس به آن چهار لیوان آب اضافه کنند و بگذارند تا دمنوش به خوبی دَم بکشد.

با این دمنوش‌ها در محل کار سرحال بمانید/ چگونه انرژی از دست رفته‌مان را در محل کار دوباره به دست آوریم؟

وی بیان کرد: دمنوش برگ و میوه بِه نشاط‌آور است و تأثیری چشمگیر در تقویت قلب و مغز و کاهش استرس دارد؛ افراد برای تهیه این دمنوش باید یک قاشق مرباخوری از برگ خشک شده یا میوه بِه را در قوری بریزند سپس به آن چهار لیوان آب اضافه و صبر کنند تا دمنوش به خوبی دَم بکشد.


این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: دمنوش چای سبز با دارچین خاصیت چربی سوزی دارد و در افزایش انرژی افراد و سرحال شدن آنها موثر است؛ اشخاص برای تهیه این دمنوش باید قاشق مرباخوری از چای سبز را به همراه یک تکه از چوب دارچین داخل قوری بریزند سپس به آن چهار تا پنج لیوان آب اضافه کنند و بگذارند تا دمنوش به خوبی دَم بکشد.

با این دمنوش‌ها در محل کار سرحال بمانید/ چگونه انرژی از دست رفته‌مان را در محل کار دوباره به دست آوریم؟

عظمایی تأکید کرد: دمنوش نعناع خشک شده با تخم گشنیز از دیگر دمنوش‌های مناسب برای محل کار است؛ این دمنوش ضدنفخ و بادشکن است و تأثیری چشمگیر در رفع اضطراب و استرس و سرحال شدن افراد دارد؛ افراد برای تهیه این دمنوش باید یک قاشق چای‌خوری از هریک از این مواد را داخل قوری بریزند سپس به آن چهار لیوان آب اضافه و صبر کنند تا دمنوش به خوبی دَم بکشد.

با این دمنوش‌ها در محل کار سرحال بمانید/ چگونه انرژی از دست رفته‌مان را در محل کار دوباره به دست آوریم؟

سایر دمنوش‌های مفید برای محل کار در فصل سرد

وی درباره سایر دمنوش‌های مفید برای محل کار در فصل سرد، یادآوری کرد: دمنوش‌های سیب خشک شده با دارچین و زنجبیل، آویشن با چای سبز و هل، جینسینگ و گل بنفشه، مخلوط هل، گل میخک، گشنیز و دارچین، بابونه و دارچین، سورنجان با قولنجان (خولنجان)، جینکو و زعفران از دیگر دمنوش‌های مناسب برای محل کار در فصل سرد سال هستند.

وام ضروری ۵ میلیون تومانی




اعلام نوبت بندی پرداخت وام ضروری ۵ میلیون تومانی/ ثبت ۲۳۴ هزار درخواست وام ضروری


با«اتمام مهلت ثبت نام اینترنتی» تسهیلات وام ضروری ۵ میلیون تومانی صندوق بازنشستگی کشوری ۲۳۴ هزار و ۶۸۹ نفر از بازنشستگان و موظفین صندوق بازنشستگی کشوری، درخواست خود را در این سامانه اینترنتی ثبت کردند.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل صندوق بازنشستگی کشوری، جمشید تقی زاده مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری گفت: مهلت یک ماهه «ثبت نام اینترنتی وام ضروری بازنشستگان و موظفین در سال ۹۷» روز شنبه ۳۱ شهریور ۹۷ به پایان رسید و ۲۳۴ هزار و ۶۸۹ نفر از بازنشستگان و موظفین تحت پوشش درخواست خود را در سایت صندوق بازنشستگی کشوری به نشانی cspf.ir، ثبت کردند.

تقی زاده با اشاره به اینکه قول دادیم تا در مهرماه پرداخت وام آغاز شود، اظهار داشت: قرار است با همکاری بانک صادرات، آغاز پرداخت وام طی مراسمی همزمان با همایش گرامی داشت هفته دفاع مقدس انجام شود و نتایج نوبت بندی دریافت وام ۵ میلیون تومانی برای بازنشستگان متقاضی که درخواست آن ها در سامانه اینترنتی ثبت شده است، بر روی سایت صندوق قرار گیرد و تلاش می کنیم تا ۱۰ روز آینده پرداخت وام به ۳۰ هزار نفر نخست انجام شود.

وی با بیان اینکه ثبت نام اینترنتی وام ضروری ۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری، به مدت یک ماه از اول شهریور همزمان با هفته دولت آغاز و تا ۳۱ شهریور ۹۷ در سایت صندوق بازنشستگی کشوری انجام شد، گفت: مراسم گرامی داشت هفته دفاع مقدس در هفته جاری در تهران و با حضور مقامات کشوری و لشکری برگزار می شود که یکی از برنامه های این همایش اجرای مراسم نمادین آغاز پرداخت وام ضروری است.

تقی زاده با بیان اینکه امسال با همکاری بانک صادرات ایران ۲۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای ارائه تسهیلات قرض الحسنه وام ضروری تخصیص یافته است، گفت: این وام به مبلغ ۵ میلیون تومان با کارمزد ۴ درصد است که برای ۴۰۰ هزار نفر در نظر گرفته شده بود که با توجه به ثبت حدود ۲۳۴ هزار نفر از بازنشستگان در کل کشور، این تسهیلات به همه درخواست های ثبت شده تعلق خواهد گرفت. همچنین ارائه تسهیلات باقیمانده طی ماه های آینده مجدداً از طریق ثبت نام اینترنتی به بازنشستگان تحت پوشش انجام می شود.

وی تصریح کرد: این تسهیلات در هر ماه به ۳۰ هزار بازنشسته متقاضی با توجه به اعتبارات بانک پرداخت می شود که بنابراین با توجه به تعداد ثبت نام کنندگان، طی ۶ یا ۷ ماه به حساب همه متقاضیان واریز خواهد شد. مدت بازپرداخت وام ضروری نیز ۳۶ ماه است که پس از پرداخت، ماهانه ۱۵۰ هزار تومان از حساب وام گیرنده کسر خواهد شد.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری همچنین اعلام کرد: از تعداد درخواست های ثبت شده، بیشترین آمار ثبت درخواست وام ضروری ۵ میلیون تومانی، مربوط به استان های تهران با ۳۷ هزار و ۳۸۰ نفر، فارس با ۱۷ هزار و ۷۳۰ نفر، اصفهان با ۱۷ هزار و ۷۰۵ نفر، خراسان رضوی با ۱۷ هزار و ۲۴۳ نفر، و مازندران با ۱۳ هزار و ۴۰۳ نفر است.

ریشه درد شما چیست؟

ریشه درد شما چیست؟ استخوان، مفصل یا عضله؟

ریشه درد شما چیست؟ استخوان، مفصل یا عضله؟
دستگاه اسکلتی- عضلانی بدن، ساختار محرکه در مهره‌داران است. این دستگاه شامل ۳ بخش اصلی استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و غضروف‌ها یا مفاصل می‌شود. درد‌های دستگاه عضلانی- اسکلتی گاهی به قدری گنگ هستند که نمی‌توان به راحتی منشاء آن‌ها را اعم از استخوان، مفاصل، عضلات، تاندون‌ها و ... پیدا کرد.

تمامی این اجزا در همکاری با یکدیگر پشتیبانی، ثبات و جنبش را برای جانداران فراهم می‌آورند. بنابراین هرگونه بیماری، درد و ناراحتی در آنها می‌تواند فرد را از حرکات درست بدن بازدارد و فعالیت‌های زندگی روزمره او را دچار اختلال کند.

دردهای دستگاه عضلانی- اسکلتی گاهی به قدری گنگ هستند که نمی‌توان به راحتی منشاء آنها را اعم از استخوان، مفاصل، عضلات، تاندون‌ها و ... پیدا کرد.

برای مثال ممکن است در کتف و شانه‌های خود دچار احساس درد و ناراحتی شوید اما مطمئن نباشید این درد از استخوان شانه یا کتف منشاء می‌گیرد یا عضلات، تاندون‌ها یا رباط‌های ناحیه؟ ریشه‌یابی این دردها نیازمند معاینه و اقدامات تشخیصی و تخصصی است. با این حال آشنایی اولیه با انواع دردهای دستگاه اسکلتی- عضلانی و عوامل شایع آنها می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد.

دردهای عضلانی


دردهای عضلانی یا «میالژی»، بسیار شایع هستند. اغلب اوقات افرادی که دچار درد عضلانی می‌شوند، عامل آن را به راحتی پیدا می‌کنند زیرا درد عضلانی در بیشتر موارد به دلیل استرس و فشار زیاد، کشیدگی، استفاده بیش از حد از عضلات و آسیب به آنها حین کار یا ورزش و فعالیت بدنی ایجاد می‌شود. در ادامه با عوامل شایع و احتمالی این درد، بیشتر آشنا خواهید شد:

کشیدگی عضله: این آسیب بسیار شایع است و اغلب به دنبال فعالیت فیزیکی ایجاد می‌شود. درد ناشی از کشیدگی عضله می‌تواند خفیف تا شدید باشد. با این حال بیشتر این دردها خفیف هستند و نیازی به درمان ندارند. کشیدگی عضلات بر تاندون‌ها نیز اثر می‌گذارد. تاندون بافتی است که عضله را به استخوان متصل می‌کند. این آسیب بیشتر در ناحیه ساق پا، ران و کشاله ران ایجاد می‌شود. از سایر علائم کشیدگی عضله می‌توان به گرفتگی عضلانی و احساس سفتی یا حساسیت در عضلات اشاره کرد.

فیبرومیالژیا: فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که فرد را دچار خستگی عمومی و دردهای گسترده در عضلات و مفاصل می‌کند. از آنجایی که علائم این بیماری، ذهنی تلقی می‌شوند به راحتی نمی‌توان عامل ایجاد آن را پیدا کرد. بعضی‌ها معتقدند درد ناشی از این بیماری بر اثر درک نادرست مغز و اعصاب از درد و بازخورد بیش از حد آنها نسبت به سیگنال‌های طبیعی درد ایجاد می‌شود.

در فیبرومیالژیا، نقاط خاصی از بدن تحت عنوان نقاط ماشه‌ای دچار درد می‌شوند. حتی فشار جزیی روی این نواحی، درد و حساسیت ایجاد می‌کند. این نقاط در هر ناحیه از بدن می‌توانند ایجاد شوند اما بیشتر پشت گردن، بالای شانه، بالای سینه، زانوها و ناحیه بیرونی آرنج و لگن احساس می‌شوند. درواقع اگر دردهای اسکلتی- عضلانی بی‌دلیل باشند و حداقل برای 3 ماه باقی بمانند به فیبرومیالژیا نسبت داده می‌شوند.

از دیگر علائم این بیماری می‌توان به احساس خستگی با وجود خواب کافی، مشکل در خواب، سردرد، افسردگی، استرس و مشکل در تمرکز اشاره کرد.

عفونت‌ها: عفونت‌هایی مثل سرماخوردگی، آنفلوانزا، فلج اطفال و عفونت‌های میکروبی می‌توانند با درد عضلانی همراه باشند. درد عضلانی ناشی از سرماخوردگی و آنفلوانزا بیشتر در گردن، پشت، دست‌ها و پاها احساس می‌شود.

این درد گاهی به قدری شدید است که حرکت و انجام فعالیت‌های ساده را نیز دشوار می‌کند. برای کاهش درد عضلانی ناشی از عفونت‌های دستگاه تنفسی معمولا از داروهایی مثل استامینوفن و ایبوپروفن استفاده می‌شود. عفونت‌های دیگر مثل بیماری لایم و عفونت غذایی با باکتری سالمونلا نیز می‌توانند با ضعف و درد عضلانی همراه باشند.

بیماری‌های خودایمنی: سیستم ایمنی در حالت عادی با عوامل خطر مثل عفونت‌ها و باکتری‌ها مبارزه می‌کند تا بدن را سالم نگه دارد. در بیماری‌های خودایمنی، این سیستم به اشتباه بافت‌های سالم بدن را عامل خارجی تلقی کرده و به آنها حمله می‌کند. این حمله باتوجه به نوع بافت درگیر می‌تواند با علائم مختلفی همراه باشد. لوپوس، درماتوموتیسیت و روماتیسم مفصلی از گروه این بیماری‌ها هستند. لوپوس معمولا باعث خستگی شدید، درد و تورم مفاصل، دردهای عضلانی، سردرد، حساسیت پوستی، ریزش مو، کم‌خونی، مشکل در انعقاد خون و... می‌شود.

درماتوموتیسیت نیز نوعی بیماری التهابی نادر است که با حساسیت پوستی، ضعف عضلانی، التهاب، سفتی و حساسیت در عضلات، مشکلات ریه، خستگی، کاهش وزن بی‌دلیل و تب همراه است. روماتیسم مفصلی نیز باعث دردهای مفصلی و عضلانی، آسیب به مفاصل و تورم در مفاصل می‌شود.

کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی: پتاسیم در عملکرد سلول‌های عصبی و قلبی و انتقال مواد از غشای سلول نقش بسیار مهمی دارد. کاهش سطح خونی پتاسیم در بدن می‌تواند از آثار جانبی بعضی داروها، کاهش دریافت غذایی پتاسیم، اسهال، استفراغ، سیروز کبدی یا آسپیراسیون باشد. مصرف بعضی داروها مثل داروهای مدر نیز می‌تواند باعث کاهش سطح پتاسیم خون ‌شود. از علائم هیپوکالمی می‌توان به احساس خستگی، انقباض، ضعف و درد عضلانی، خواب‌آلودگی، یبوست و بی‌نظمی ضربان قلب اشاره کرد.

دردهای استخوانی

ریشه درد شما چیست: استخوان، مفصل یا عضله؟
 
درد استخوانی به حساسیت، تیر کشیدن یا هرگونه احساس ناراحتی در یک یا گروهی از استخوان‌ها گفته می‌شود. این درد با دردهای عضلانی و مفصلی متفاوت است زیرا هم در زمان حرکت و هم زمان استراحت وجود دارد. دردهای استخوانی معمولا به بیماری‌هایی نسبت داده می‌شوند که عملکرد طبیعی یا ساختار استخوان را تحت تاثیر قرار می‌دهند. از مهم‌ترین عوامل این دردها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آسیب و ضربه: ضربه یکی از عوامل شایع دردهای استخوانی است. ضربه به استخوان اغلب به دنبال حوادث مختلف مثل تصادفات رانندگی یا زمین خوردن رخ می‌دهد. در اثر این آسیب‌ها، استخوان ممکن است دچار شکستگی یا ترک شود. از علائم ناشی از ضربه به استخوان می‌توان به درد، التهاب، تورم، تغییر شکل در اندام و استخوان و شنیدن صدای شکستن یا خردشدن هنگام ضربه اشاره کرد.

کمبود مواد معدنی: استخوان‌ها برای حفظ سلامت خود به انواع مواد معدنی و ویتامین‌ها از جمله کلسیم و ویتامین D نیاز دارند. کمبود کلسیم و ویتامین D در اغلب افراد منجر به پوکی استخوان می‌شود. پوکی استخوان، شایع‌ترین بیماری استخوانی است و در مراحل پیشرفته معمولا با درد همراه است. درد پشت و کمر، خمیدگی قامت و کاهش طول قد طی زمان از علائم شایع پوکی استخوان هستند. از سایر علائم کمبود مواد معدنی نیز می‌توان به دردهای عضلانی و بافت‌های نرم، اختلال در خواب، خستگی، ضعف و گرفتگی عضلانی اشاره کرد.

دست‌اندازی سرطان: در این وضعیت، سرطان از محلی به غیر از استخوان آغاز می‌شود و طی زمان بر اثر پیشرفت به استخوان و بخش‌های دیگر بدن انتقال می‌یابد. انتقال سلول‌های سرطانی، تحت عنوان متاستاز یا دست‌اندازی سرطان شناخته می‌شود. سرطان‌های پستان، ریه، تیروئید، کلیه و پروستات از جمله سرطان‌هایی هستند که معمولا به استخوان‌ها دست‌اندازی می‌کنند. علائم دست‌اندازی به استخوان با توجه به محل دست‌اندازی سرطان متفاوت است. از این علائم می‌توان به سردرد، درد قفسه سینه، ترک برداشتن استخوان‌ها، تشنج، سرگیجه، زردی، تنگی نفس و ورم شکم اشاره کرد.

سرطان استخوان: در سرطان استخوان، سلول‌های سرطانی از ابتدا در استخوان ایجاد می‌شوند. این نوع سرطان از سرطان متاستازشده، شیوع بسیار کمتری دارد. سرطان استخوان، ساختار طبیعی استخوان را مختل می‌کند یا از بین می‌برد. از علائم این بیماری می‌توان به درد، افزایش شکستگی‌های استخوانی، به وجود آمدن برآمدگی یا توده زیر پوست و بی‌حسی یا گزگز و مورمور در اندام‌ها (بر اثر فشار توده بر عصب) اشاره کرد.

اختلال در خونرسانی به استخوان: بعضی بیماری‌ها مانند کم‌خونی داسی‌شکل باعث ایجاد اختلال در خونرسانی به استخوان‌ها می‌شوند. استخوان‌ها بدون برخورداری از جریان خون مداوم به تدریج دچار مرگ سلولی خواهند‌ شد. این وضعیت با درد شدید استخوانی و ضعیف شدن استخوان‌ها همراه است. از سایر علائم اختلال در خونرسانی به استخوان می‌توان به دردهای مفصلی و از بین رفتن عملکرد طبیعی و ضعیف شدن مفاصل اشاره کرد.

عفونت: عفونت‌ها چه از استخوان شروع شوند و چه از نقاط دیگر به استخوان برسند، باعث نوعی بیماری به نام «استئومیلیت» می‌شوند. عفونت در استخوان می‌تواند سلول‌های استخوانی را از بین ببرد و باعث درد استخوانی شود. از سایر علائم استئومیلیت می‌توان به قرمزی و ایجاد خطوط رگه‌مانند روی پوست ناحیه درگیر، تورم و احساس گرما در محل عفونت، کاهش دامنه حرکتی، حالت تهوع و بی‌اشتهایی اشاره کرد.

لوسمی: لوسمی، سرطان مغز استخوان است. مغز استخوان در اغلب استخوان‌ها یافت می‌شود و مهم‌ترین وظیفه‌اش تولید سلول‌های خونی است. افراد مبتلا به لوسمی اغلب دچار دردهای استخوانی به‌خصوص در ناحیه پا می‌شوند. از سایر علائم این بیماری می‌توان به خستگی، رنگ‌پریدگی، تنگی نفس، تعریق شبانه و کاهش وزن بی‌دلیل اشاره کرد.

بارداری: درد استخوان لگن و مفاصل استخوان شرمگاهی در دوران بارداری بسیار شایع است. این درد معمولا تا زمان زایمان باقی می‌ماند. خوشبختانه با درمان به‌موقع مثل درمان‌های دستی برای اصلاح حرکات مفاصل، فیزیوتراپی، ورزش‌های آبی و ورزش‌های تقویت‌کننده لگن می‌توان این درد را کاهش داد. اگرچه درد لگن در دوران بارداری شایع است اما طبیعی محسوب نمی‌شود. بنابراین پزشک باید آن را بررسی کند.

دردهای مفصلی

ریشه درد شما چیست: استخوان، مفصل یا عضله؟
 
مفاصل، بافت‌هایی هستند که استخوان‌ها را به یکدیگر متصل می‌کنند. درواقع آنها امکان حرکت را برای استخوان‌ها فراهم می‌آورند. درد مفصلی به احساس ناراحتی و حساسیت در هر قسمتی از مفاصل بدن گفته می‌شود.

این درد، بسیار شایع است و معمولا به درمان خاصی نیاز ندارد اما اگر بیشتر از 3 روز باقی بماند و با تورم، قرمزی، گرما و حساسیت در محل یا تب همراه باشد یا اگر بی‌دلیل اتفاق بیفتد، پزشک باید آنها را بررسی کند. در ادامه با چند عامل شایع برای دردهای مفصلی آشنا خواهید شد:

آرتروز: یکی از شایع‌ترین علل دردهای مفصلی، آرتروز است. «استئوآرتریت» و «آرتریت روماتوئید» از انواع شایع آرتروز هستند. استئوآرتریت معمولا در افراد بالای 40 سال دیده می‌شود و سیر پیشرفت آرامی دارد. این بیماری بیشتر بر مفاصل پرتحرک مثل مچ، دست‌ها، لگن و زانوها تاثیر می‌گذارد.

درد مفصلی ناشی از استئوآرتریت به دلیل از بین رفتن غضروفی ایجاد می‌شود که به عنوان محافظ عمل کرده و فشار وارد بر مفاصل را جذب و خنثی می‌کند. نوع دیگر آرتروز، آرتریت روماتوئید است. این بیماری در خانم‌ها بیشتر دیده می‌شود و مفاصل را طی زمان از شکل طبیعی خارج می‌کند. آرتریت روماتوئید با درد، التهاب و تجمع مایع در مفصل همراه است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به غشای پوشاننده مفاصل حمله می‌کند.

بورسیت: بورسیت به التهاب بورس‌ها گفته می‌شود. بورس‌ها کیسه‌های حاوی مایع هستند که در اطراف مفاصل وجود دارند و با لغزندگی خود باعث کاهش اصطکاک ساختمان‌های مجاور حین حرکت می‌شوند. در صورت بروز التهاب در بورس، مایع موجود در آن افزایش می‌یابد و درد، حساسیت و محدودیت در دامنه حرکتی مفصل ایجاد می‌کند. شایع‌ترین دلیل این بیماری، ضربه و آسیب به بورس است. تاکردن مداوم زانوها، فعالیت‌های ورزشی، ایستادن‌های طولانی‌مدت، عفونت و خونریزی در بورس از دیگر علل بورسیت هستند.

نقرس: در این بیماری، اسید اوریک در ارگان‌های مختلف بدن به‌خصوص پا تجمع می‌یابد. بر اثر تجمع کریستال‌های اسید اوریک در مفاصل، مبتلایان به نقرس اغلب در مفاصل پا به‌خصوص انگشت بزرگ، احساس درد و تورم دارند. در بروز این بیماری عوامل مختلفی دخیل هستند. بعضی از بیماری‌ها مثل اختلالات خونی و متابولیک، بیماری‌های کلیوی و تیروئید، زیاده‌روی در مصرف الکل و بعضی مواد غذایی مثل گوشت قرمز و نمک و همچنین مصرف بعضی داروها مثل داروهای مدر می‌توانند با ایجاد اختلال در تولید و دفع اسید اوریک توسط بدن باعث بروز نقرس شوند.

پسوریازیس: پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است که باعث ایجاد حساسیت‌های پوستی خارش‌دار، پوسته‌ریزی‌دهنده و قرمزرنگ روی پوست بدن و سر می‌شود. تقریبا 30 درصد از مبتلایان به پسوریازیس، آرتروز پسوریازیس را نیز تجربه می‌کنند.

در آرتروز پسوریازیس، درد مفصلی به سایر علائم پسوریازیس اضافه می‌شود. این بیماری می‌تواند خفیف تا شدید باشد و از 1 تا چند مفصل را درگیر کند. علائم ناشی از آن در دوره‌های مختلف فروکش می‌کنند و مجدد بعد از مدتی تشدید می‌شوند. از علائم کلی این بیماری می‌توان به تورم و درد مفاصل در یک یا دو طرف بدن، احساس سفتی صبحگاهی در مفاصل، تورم در انگشت‌ها، درد در عضلات و تاندون‌ها، ضایعات پوسته‌ریزی‌دهنده، شوره سر، خستگی، فرورفتگی‌های کوچک روی ناخن، جدا شدن ناخن از بستر و قرمزی چشم اشاره کرد.

تاندونیت: تاندون‌ها، بافت‌های طناب‌مانند ضخیمی هستند که عضلات را به استخوان‌ها متصل می‌کنند. تاندونیت به التهاب تاندون گفته می‌شود. این وضعیت با درد و حساسیت شدید همراه است و حرکت مفصل درگیر را محدود می‌کند. از عوامل بروز تاندونیت می‌توان به انجام حرکات تکراری حین ورزش یا کار، آسیب و ضربه، بالا رفتن سن و بیماری‌های خاص مثل دیابت یا روماتیسم مفصلی اشاره کرد. تاندونیت معمولا درد گنگی در ناحیه مفصل درگیر ایجاد می‌کند. این درد با تکان دادن و لمس ناحیه بیشتر می‌شود. اگر تاندونیت با کمپرس یخ و استراحت طی چند روز بهبود نیابد باید توسط پزشک بررسی شود.

از سایر علل دردهای مفصلی می‌توان به ضربه و آسیب، بیماری لوپوس، سارکوئیدوز، بعضی بیماری‌های عفونی مثل اوریون، لایم، آنفلوانزا و هپاتیت، عفونت استخوان، سرطان، فیبرومیالژیا، پوکی استخوان، نرمی استخوان و پیچ‌خوردگی و دررفتگی مفاصل اشاره کرد.

با مردگان دوست نشوید!

با مردگان دوست نشوید!

با مردگان دوست نشوید!
در انتخاب دوست و همنشین معیارهایی بایستی مدنظر قرار گیرند که شخصیت آدمی را شخصیتی الهی پرورش دهند. به راستی با چه کسانی باید دوستی کرد؟
انسان موجودی اجتماعی است که در صورت قرار گرفتن در اجتماع رشد و پرورش می یابد. مناسبات اجتماعی نقشی موثر در شکل گیری شخصیت انسان دارند. از این رو انسان تنها و بدون دوست و همنشین نمی تواند ادامه ی حیات بدهد! امّا در انتخاب دوست و همنشین معیارهایی بایستی مدنظر قرار گیرند که شخصیت آدمی را شخصیتی الهی پرورش دهند. به راستی با چه کسانی باید دوستی کرد؟

در روز قیامت که دارای صحنه های متعدد و عجیبی است، ظالمان از گذشته ی خویش در حسرت می افتند و گناهکاران می گویند: ای وای بر ما! کاش فلان شخص گمراه را دوست خود انتخاب نکرده بودیم. بیداری و آگاهی به سراغ مان آمده بود ولی این دوست بی ایمان ما را گمراه کرد.

 دوست و همنشین خوب کیست؟

 

توجه به انتخاب همنشین و دوست از اهمیت بالایی برخوردار است تا جایی که شخصیت و شاکله ی وجودی انسان در مناسبات و روابط اجتماعی و دوستانه او شکل می گیرد و می تواند مورد تغییر و تحول قرار گیرد. مهم ترین و ماندگارترین دوست و همنشین هر کس نیز همسر اوست که در زیر یک سقف و ساعت ها و روزهای بسیاری را با او سپری می کند. برای انتخاب یک دوست و رفیق راه و یا یک همسر همراه و صمیمی بایستی معیارهای الهی را مورد توجه قرار داد تا مبادا انسان دچار خسران و حسرت گردد.
 
دوست بد مرا گمراه کرد!

 

در روز قیامت که دارای صحنه های متعدد و عجیبی است، ظالمان از گذشته ی خویش در حسرت می افتند و گناهکاران می گویند: ای وای بر ما! کاش فلان شخص گمراه را دوست خود انتخاب نکرده بودیم. بیداری و آگاهی به سراغ مان آمده بود ولی این دوست بی ایمان ما را گمراه کرد:«یا و یلنی لیتنی لم اتّخذ فلاناً حلنلاً لقدأ ضلنّی عن الذّکر بعد إذجاء نی و کان الشیطان الانسان خذولاً؛ ای وای بر من، کاهش فلان شخص (گمراه) را دوست خود انتخاب نکرده بودم. او مرا از یاد حق گمراه ساخت، پس از آن که آگاهی به سراغ آمده بود و شیطان همیشه خوار کننده و تنها گذارنده ی انسان بوده است.»(1) (فرقان/ 29- 28)

بدون شک عامل سازنده ی شخصیت انسان پس از اراده و خواست و تصمیم او امور مختلفی است که از مهم ترین آن ها همنشین و دوست است. چرا که انسان بخش مهمی از افکار و صفات اخلاقی خود را از طریق دوستانش می گیرد. این حقیقت از طریق علمی و تجربی و نیز مشاهدات حسی نیز به ثبوت رسیده است. تأثیرپذیری انسان از دوست خود تا جایی است که در روایات اسلامی برای شناخت انسان توصیه شده است که به دوستان او مراجعه شود.
 
دوست و همسر!

 

در همین راستا برای انتخاب شریک زندگی و دوست همراه مسیر زندگی بایستی بسیار توجه نمود که کسی را انتخاب نکنیم که ما را دچار حسرت و خسران در روز قیامت نماید! او باید کسی باشد که ذکر و یاد الهی را در جان خویش قرار داده باشد و از شیطان دوری گزیند. به همین دلیل در روایات ما مهم ترین نکته برای انتخاب دوست و یا همسر توصیه به توجه به «ایمان» در اوست! ایمان فرد را از دوستی با شیطان و دشمنی با خدا برحذر می دارد و قلب او را جایگاه الهی قرار می دهد. همنشینی و دوستی با چنین کسی سبب اصلاح انسان و خوشبختی او در دو سرا خواهد بود.
 
قلب های مرده یا زنده!

 

در همین راستا تأثیرپذیری از دوست و همنشین بایستی کسی را برگزید که سبب حیات جاودانه انسان و زنده شدن قلب آدمی باشد. کسی که به توصیه ی روایات دیدن او انسان را به یاد خدا بیندازد و از شیطان دور نماید. از پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله وسلم) نقل شده که فرمودند: قلب انسان می میرد که یکی از عوامل آن همنشینی با مردگان است! پرسیدند: ای رسول خدا مردگان چه کسانی هستند؟! حضرت رسول (صلی الله علیه واله وسلم) فرمودند: ثروتمندانی که غرق در ثروت اند.
براساس این روایت شریفه دوستی و همنشینی با ثروتمند و دنیا پرستانی که مال و ثروت آن ها را از یاد خدا غافل نموده است و در جاده هوا و هوس شیطانی قرار داده است، سبب مرده شدن قلب آدمی می شود. زیرا آن ها خود مردگانی هستند که گرد مرگ را در قلب ها می پاشند! به خصوص اگر این دوست همسر ما نیز باشد!
زندگی و همسری با یک مرده! کسانی که در رقابت ها و چشم و هم چشمی های مالی خود را به مرگ دچار می کنند و در ثروت و مال اندورزی از یکدیگر پیشی می گیرند!
غرق شدن در ثروت و مال و فراموش کردن یاد خدا و غفلت از واجبات و بی ایمانی ثمری جز بی روح شدن زندگی نخواهد داشت که این البته نتیجه ی آن در این دنیاست! در آخرت بنا به آیه ی شریفه ی قرآن حسرت و ندامت ابدی از گزینش دوستی که انسان را از یاد خدا غافل نموده است، عذاب دردناک الهی را به دنبال خواهد داشت!
 
دوستی با دوستان خدا!

 

 در روایات ما مهم ترین نکته برای انتخاب دوست و یا همسر توصیه به توجه به «ایمان» در اوست! ایمان فرد را از دوستی با شیطان و دشمنی با خدا برحذر می دارد و قلب او را جایگاه الهی قرار می دهد. همنشینی و دوستی با چنین کسی سبب اصلاح انسان و خوشبختی او در دو سرا خواهد بود

بنابراین برای سعادت و خوشبختی در دنیا و آخرت انتخاب دوست و همراه در زندگی برای شکل دادن به شخصیت اجتماعی و اخلاقی انسان بایستی براساس معیارهای الهی انجام پذیرد. دوستی با دوستان خدا که ایمان را سر لوحه ی زندگانی خویش قرار می دهند و از یاد الهی غفلت نمی ورزند و دشمنی با دشمنان الهی که راه رسیدن به خدا را بر انسان می بندند و او را در دنیا و آخرت از چشیدن طعم واقعی سعادت و خوشبختی محروم می سازند!
 
نتیجه گیری

 

برای شکل گیری شاکله و شخصیت اجتماعی و اخلاقی خویش انتخاب دوست و یا همسر را جدّی بگیریم تا در دنیا و آخرت دچار خسران و حسرت نشویم!