موسـاکای گوشت و بادمجان
مواد لازم• 300 گرم گوشت چرخکرده
• چهار عدد بادمجان
• نصف پیمانه فلفل دلمهای نگینی خرد شده
• دو پیمانه قارچ اسلایس و بخارپز شده
• یک پیمانه فیله گوجهفرنگی
• دو عدد تخممرغ
• سه قاشق غذاخوری شیر
• نصف پیمانه پیازچه ساطوری شده
• نصف پیمانه جعفری ساطـوری شده
• دو قاشق سـوپخـوری پیاز داغ
• یک پیمانه سس سفید
• یک پیمـانه پنـیر موزارلا
• نصف قاشق چایخوری پودر آویشن و دارچین
• نصف قاشق چایخوری پودر سیر
• نصف قاشق چایخوری فلفل سیاه
• یک قاشق چایخوری زردچوبه
• نمک و روغن به میزان لازم
طرز تهیه
1.
بادمجانها را ورقهای برش زده و سرخ میکنیم. گوشت چرخکرده را به همراه
پیازداغ و کمی روغن تفت میدهیم، سپس قارچ، فلفل دلمهای، گوجهفرنگی، پیازچه،
جعفری، نمک و ادویهها را اضافه کرده و به تفت دادن ادامه میدهیم. در انتها
سس سفید را اضافه میکنیم.
2. در یک ماهیتابه دیگر یک لایه
بادمجان سرخ شده را کنار هم میچینیم و کمی پنیر موزارلا را روی آن میپاشیم،
تمام مواد گوشتی را روی بادنجانها پخش کرده و مابقی پنیر را روی آن
میریزیم، یک لایه بادمجان دیگر روی آن قرار داده و روی حرارت میگذاریم. تخم
مرغها، شیر، کمی نمک و فلفل سیاه را روی موسکا میپاشیم و در تابه را بسته
تا روی حرارت بپزد.
بادمجــان پلــو
مواد لازم (پنج تا شش نفر)• سه پیمانه برنج
• 350 گرم گوشت بدون استخوان
• 70 گرم لپه
• یک و نیم قاشق سوپخوری رب گوجهفرنگی
• یک عدد پیاز
• پنج عدد بادمجان متوسط
• یک قاشق چایخوری گرد لیمو
• نصف قاشق چایخوری ادویه خورش
• نصف قاشق چایخوری زردچوبه
• زعفران دمکرده، نمک و روغن
طرز تهیه1.
لپه را از دو ساعت قبل می شوییم، در آب گرم خیس می کنیم و هنگام استفاده
در آبکش میریزیم. بادمجانها را پوست کنده به صورت حلقهای خرد کرده، یک ساعت
در آب نمک قرار داده و بعد سرخ میکنیم. (از آب نمک در آورده، کمی آب روی
آن میگیریم، بعد روی دستمال گذاشته تا خشک شود و سرخ میکنیم)
2.
پیاز را در روغن تفت داده، گوشت خرد شده را میافزاییم و با حرارت زیاد سرخ
میکنیم تا گوشت آب نیندازد، ادویه و زردچوبه زده، لپه را اضافه کرده و دو
دقیقه تفت میدهیم. رب گوجه فرنگی را به مواد افزوده و آب میریزیم تا گوشت و
لپه پخته شوند. در انتهای پخت نمک، گردلیمو و زعفران میریزیم و اجازه
میدهیم جا بیفتد و نباید مانند خورش آب داشته باشد.
3. برنج را
در آب جوش ریخته و به همراه نمک میجوشانیم. کمی دانتر از برنج معمولی
برمیداریم و آبکش میکنیم. ته قابلمه یا قالب را روغن ریخته، بادمجانهای
ورقه شده را میچینیم. یک طرف آن که سرخ شد، برگردانده و از روی حرارت
برمیداریم، کمی برنج میریزیم و از مواد خورش کمی روی برنج ریخته، بادمجان
میچینیم و به همین ترتیب لایهها را ادامه داده و در انتها برنج میریزیم،
سپس روی حرارت گذاشته، بخار که کرد، کمی روغن روی برنج ریخته و دمکنی
میگذاریم، 40 دقیقه دم بکشد. پس از پخت در ظرف سرو برنج را برمیگردانیم.
ورقه
مواد لازم (چهار نفر)• سه عدد بادمجان
• چهار تا پنج عدد تخممرغ
• یک قاشق چایخوری زردچوبه
• روغن محلی به میزان لازم
• نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه
1.
بادمجانها را پوست کنده و به صورت حلقه هایی به ضخامت دو سانتیمتر برش
میزنیم. روی بادمجانها نمک پاشیده و در آبکش میگذاریم تا تلخی آنها گرفته
شود. پس از حداقل نیم ساعت آنها را شسته، خشک کرده و در روغن سرخ میکنیم،
سپس با حوله کاغذی روغن اضافه آنها را میگیریم.
2. درون یک تابه
روغن محلی ریخته و بادنجانها را کف آن میچینیم. تخممرغها را در یک کاسه
شکسته و زردچوبه، نمک و فلفل را اضافه کرده و هم میزنیم تا یکدست شود. تابه
را روی شعله گاز داغ کرده، سپس تخم مرغها را اضافه کرده و اجازه میدهیم تا
بسته شود، بعد از 10 دقیقه برش زده و طرف دیگر را در پایین قرار میدهیم تا
هر دو طرف سرخ شود. این غذا را با گوجه فرنگی، ماست و برنج کته سرو
میکنیم.
دلـمه بادمجـان
مواد لازم• چهار عدد بادمجان دلمهای
• یک پیمانه ذرت
• 300 گرم سینه مرغ
• سه عدد پیاز
• نصف یک عدد فلفل دلمهای خرد شده
• دو قاشق سوپخوری رب گوجهفرنگی
• یک عدد هویج
• دو تا سه عدد برگ بو
• دو لیتر آب
• نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه
1.
سینه مرغ را با یک عدد پیاز، هویج و برگ بو پخته و کنار میگذاریم تا خنک
شود، سپس به صورت نگینی خرد میکنیم. یک عدد پیاز دیگر را خرد کرده، تفت
میدهیم و ذرت را اضافه مینماییم. سینه مرغ خرد شده را نیز میریزیم و پس از
اضافه کردن نمک و ادویهها، ابتدا فلفل دلمهای و سپس رب گوجه فرنگی را
افزوده و پس از تفت کوتاهی زیر مواد را خاموش میکنیم.
2.
بادمجانهای دلمهای را شسته و محتویات داخل آنها را با کمک قاشق خالی
میکنیم و از مواد آماده شده داخل بادمجانها را پر میکنیم. در قابلمه ای
مناسب یک عدد پیاز دیگر را رنده ریز کرده، تفت میدهیم و پس از افزودن
زردچوبه و رب گوجه فرنگی، آب را داخل قابلمه میریزیم و بادمجانها را داخل
قابلمه چیده و در آن را میگذاریم و به مدت 45 دقیقه با حرارت ملایم
میگذاریم تا دلمه ها پخته شوند.
یتیمچــه
مواد لازم• چهار عدد بادمجان متوسط
• یک عدد پیــاز متوسط
• پنج عدد گوجهفــرنگی متوسط
• روغن مایع، نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه1.
بادمجانها را پوست گرفته و به صورت نگینی خرد میکنیم. پیاز را نیز خلال
کرده و در کمی روغن سرخ میکنیم تا طلایی شود. بادنجانها را نمک زده و به
مدت 10 دقیقه میگذاریم تا تلخاب آن گرفته شود، سپس تلخاب بادنجانها را با
فشار دست میگیریم. بادمجانها را در تابهای دیگر با کمی روغن تفت میدهیم تا
آب آن کامل بخار شود.
2. گوجه فرنگی ها را پوست گرفته، نگینی
خرد نموده و در تابهای جداگانه تفت میدهیم تا آب آن تبخیر شود و کمی روغن
به آن اضافه میکنیم.
3. بادمجان، گوجه فرنگی و پیاز سرخ شده را
با هم مخلوط نموده و به آن نمک، فلفل و زردچوبه افزوده و به مدت 15 دقیقه
میگذاریم تا مواد با هم تفت خورده و بپزند.
کشک بادمجان
مواد لازم • 10 تا 12 عدد بادمجان قلمی و متوسط
• نصف قاشق چایخوری زردچوبه
• نمک
• 250 گرم کشک
• 3 تا 4 قاشق سوپخوری نعناعداغ
• یک پیمانه پیازداغ
• 200 گرم مغز گردو چرخ شده
• یک قاشق سوپخوری سیرِ داغ
طرز تهیه
1.
بادمجانها را شسته و خشک کنید، با چاقویی تیز، اطراف کلاهک بادمجانها
را ببُرید، سپس آن را روی شعلهگاز یا کبابپز کباب کنید، بادمجانهای
کبابی را در ظرف آب سردی قرار دهید، سپس از آب در آورده و پوست سوخته
بادمجان ها را جدا کنید، و در آبکش ریخته و اجازه دهید آب آنها برود.
کلاهک بادمجانها را جداکرده و آنها را به صورت ریز خرد کنید.
2.
در قابلمهای مناسب،یک پیمانه آب، زردچوبه و نمک را با یکدیگر مخلوط
کرده، بادمجانها را در آن بریزید و حرارت را زیاد کنید. زمانیکه جوش آمد،
درِ ظرف را بگذارید و حرارت را به حداقل برسانید و پخت را تا زمانیکه
بادمجانها کاملاً پخته و بدون آب شده باشند ادامه دهید.
3. با
گوشتکوبی بادمجانها را له کنید، سپس مقداری کشک، نعناعداغ، سیر داغ،
پیازداغ و گردو به آن اضافه کرده و با گوشتکوب کمی دیگر بزنید تا مخلوط
کاملاً له شود.
4. سپس کشک بادمجان را در ظرف مورد نظر بریزید
روی آن را با کشک، نعناعداغ، پیازداغ، مغز گردو و سیرداغ تزیین کرده و
در کنار نان تازه و سبزی خوردن سرو کنید.
آبگوشت کشک لرستان
مواد لازم • 500 گرم گوشت آبگوشتی
• 2 پیمانه نخود و لوبیا سفید
• 2 عدد بادمجان سرخ کرده
• 1 عدد پیاز درشت
• 4 حبه سیر
• 250 گرم کشک
• نمک و زردچوبه و نعنا خشک
• روغن مایع
طرز تهیه 1.
نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کنید و هنگام پخت غذا، آب آن ها را خالی
کنید و بشویید. گوشت، نخود، لوبیا سفید، نمک، پیاز خرد کرده و حبه های سیر
را با 5 پیمانه آب خوب بپزید.پس از اینکه یک ساعت از پخت آبگوشت گذشت،
زردچوبه را بریزید و نیم ساعت مانده به پایان پخت آبگوشت، بادمجان های سرخ
شده را هم اضافه کنید. در آخر، کشک را اضافه کنید تا چند جوش بزند.
2.
کمی نعنا داغ درست کنید و در آبگوشت بریزید. وقتی آبگوشت کاملا جا افتاد ،
آب آن را در ظرف های جداگانه بکشید. گوشت، بادمجان، لوبیا و نخود را نیز
با هم بکوبید و با سبزی خوردن و نان سنگک سرو کنید. به این آبگوشت به زبان
محلی " دو گوله دودار" گفته می شود و در فصل سرما بسیار طرفدار دارد.