قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر در خودرو و ماشین سلامت چشم ها را تحت تاثیر قرار می دهد و به مرور زمان باعث خشکی چشم ها می شود.
محمد کی پور متخصص چشم گفت: سندروم خشکی چشم در اثر کاهش تولید اشک و تسریع تبخیر آن بروز می کند و از آنجایی که تامین رطوبت کافی برای تضمین سلامت و کیفیت بینایی ضرورت دارد،لذا پیشگیری و درمان این عارضه بسیارحائز اهمیت است.
وی ادامه داد: میزان شیوع خشکی چشم در شهرهایی که دچار بحران آلودگی هوا می باشند بسیار چشم گیر است، لذا تدابیر مراقبتی و درمانی در عموم شهروندانی که به نوعی در معرض مواجهه با این معضل شایع می باشند، ضرورت دارد.
کی پور سندروم خشکی چشم را مشکل نیمی از جمعیت رده های سنی گوناگون دانست و ابراز داشت: خارش ، قرمزی، التهاب مزمن سطح چشم و جراحی لیزیک از بارزترین علائم خشکی چشم به شمار می رود که گاهی به تاری دید منجر می شود.
وی اظهار داشت:افزایش سن و کار مداوم با رایانه و تبلت به ترتیب در سالمندان و کودکان باعث مشکلات چشمی می شود که قرار گرفتن در معرض هوای آلوده به شدت آن می افزاید.
این متخصص چشم گفت: قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر در خودرو و ماشین سلامت چشم ها را تحت تاثیر قرار می دهد و به مرور زمان باعث خشکی چشم ها می شود.
وی بیان داشت: لنز های تزئینی در هوای آلوده نباید مورد استفاده قرار بگیرند و آن دسته از افرادی که در فصل تابستان از این لنزها استفاده می کنند باید قطره های مکمل چشمی را برای تنظیم میزان رطوبت چشم هایشان، مد نظر قرار دهند.
کی پور در پایان تاکید کرد:نوشیدن مایعات به میزان کافی و مصرف غذاهای دریایی غنی از امگا۳ نقش مهمی در پیشگیری از خشکی چشم به ویژه در فصل تابستان دارند.
بسیاری از سالمندان قادر به انجام ورزشهای سنگین یا پریدن و جهیدن نیستند، بنابراین انجام تمرینات عمقی سبب افزایش قدرت و تقویت عضلات شده و از انواع ناهنجاریهای اسکلتی پیشگیری میکند.
عضو انجمن پزشکان ورزشی معتقد است: بسیاری از سالمندان به دلیل عدم تعادل و ضعف عضلات آتروفی قادر به انجام ورزشهای سنگین یا پریدن و جهیدن نیستند، بنابراین انجام تمرینات عمقی سبب افزایش قدرت و تقویت عضلات شده و از انواع ناهنجاریهای اسکلتی پیشگیری میکند.
حسین سعادت مهر افزود: این تمرینات برای تمام ورزشهایی که قدرت و تعادل
یکی از فاکتورهای آن رشته است همانند ژیمناستیک، وزنه برداری، اسکی، کشتی،
دوچرخه سواری، قایقرانی و ... سبب بهبود عملکرد ورزشی میشود. حتی
ورزشکاران حرفه ای به منظور پیشگیری از آسیب دیدگی باید هفته ای دو مرتبه
به این تمرینات بپردازند.
وی گفت: از مزایای انجام این تمرینات برای ورزشکاران میتوان به افزایش
عملکرد ورزشی، ثبات و حفظ تعادل بدن، افزایش قدرت خروجی از عضلات هسته و
عضلات محیطی مانند شانه ها، بازوها، پاها و کاهش ریسک آسیب دیدگی اشاره
کرد.
عضو انجمن پزشکان ورزشی ادامه داد: بسیاری از سالمندان به دلیل عدم تعادل و
زمین خوردگی مشکلات زیادی برای آنها ایجاد میشود. از طرفی چون عضلات
آتروفی آنها با گذشت زمان ضعیف میشود قادر به انجام ورزشهای سنگین یا
پریدن و جهیدن نیستند. بنابراین تمرینات عمقی گزینه بسیار مناسبی برای
افراد سالمند محسوب میشود. ضمن این که انجام این تمرینات در سنین رشد سبب
حفظ وضعیت بهتر آناتومیکی و قامتی بچهها میشود.
او خاطرنشان کرد: تمرینات عمقی سبب افزایش قدرت و تقویت عضلات شده و از
انواع ناهنجاری های اسکلتی پیشگیری و به حفظ وضعیت پوسچر استاندارد، حفظ
تعادل بدن، کاهش درد و کمک در انجام کارهای روزمره بسیار موثر است.
سعادت مهر گفت: براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی حداقل ۸۵ درصد از ما برای
یک بار هم که شده کمر درد را تجربه کردیم که با تقویت عضلات عمقی این مشکل
به حداقل خواهد رسید. همچنین زنان به علت آناتومی و انجام زایمان بیشتر
مستعد اختلال و ضعف عضلات درونی از جمله عضلات کف لگن هستند پس ضروری است
که عضلات خود را تقویت کنند.
او تاکید کرد: کارمندان و افراد پشت میز نشین در صورت تقویت عضلات عمقی
فشار عصبی کمتری بر روی ستون فقراتشان خواهد آمد،همچنین افرادی که شغل های
ایستاده دارند مثل معلمین و اساتید با تقویت هسته بدن خود مشکلات و آسیب
دیدگی های اسکلتی آنها بسیار کاهش خواهد یافت.
عضو انجمن پزشکان ورزشی در پایان تعدادی از تمریناتی که سبب افزایش قدرت و توانایی عضلات عمقی میشود را به شرح زیر بیان کرد:
تنفس شکمی
تنفس شکمی بوسیله بالا و پایین رفتن پرده دیافراگم انجام میگیرد و طبیعی
ترین نوع آن را در نوزادان و کودکان میتوانیم مشاهده کنیم. در این نوع
تنفس شکم در اثر حرکت پرده دیافراگم بالا و پایین میرود.
حرکت پل
تقویت عضلات عمقی لگن، سرینی(فرم باسن)، همسترینگ و راست کننده ستون مهره ها
پرس دستها
در این حرکت زمانی که دستها در جلو بدن باشد عضلات دو سر و سه سر بازویی و
سینه تقویت خواهد شد و زمانی که دستها در بالای سر باشند، عضلات دوسر، سه
سر و کمربند شانه ای تقویت میشوند.
عضلات شکمی عرضی
شکمتان را به سمت داخل بکشید و نفستان را تخلیه کنید کمی صبر کنید سپس به حالت اولیه باز گردید و این کار را چندین مرتبه تکرار کنید.
هنگامی که عضله شما منقبض میشود، اندامهای شکمی را فشرده میکند و فشار
داخل حفرهی شکم شما را افزایش میدهد. این فشار، ستون فقرات شما را از
داخل تقویت میکند.
تقویت عضلات گردن
یک تمرین ایزومتریک بسیار عالی جهت تقویت عضلات گردن است که با وارد کردن
فشار به گردن و مقاومت در برابر آن عضلات گردن خود را تقویت میکنید.
خانواده ها روزها و شب های گرم تابستان را با خوردن آن برای خود شیرین می کنند.
هندوانه را می توان خیلی راحت پایه تمام مسافرت ها و گردش ها نیز دانست.
خوشبختانه خوردن هندوانه مزایای بیشتری از احساس خنکی و تازگی در طول تابستان دارد.
هندوانه منبع مناسب بسیاری از مواد مغذی است.
کالری کمی دارد و سرشار از آب است. در واقع آنتی اکسیدان موجود در آن که لیکوپن نام دارد از گوجه فرنگی نیز بیشتر است.
مزایای هندوانه برای سلامت
هندوانه زیرگروه خانواده کدوئیان است که شامل عسلک، خیار و طالبی می شود.
کدو تنبل و کدو مسما نیز از اعضای این خانواده به حساب می آیند.
در اصل باید گوشتی قرمز و دانه هایی مشکی داشته باشد اما انواعی نیز داریم که بدون دانه هستند و رنگشان زرد یا نارنجی است.
خلاصه ای از مزایای هندوانه برای سلامت:
بار گلیسمی پایینی دارد.
کالری آن کم است.
مقدار زیادی از آن را آب تشکیل داده است.
در بین سبزیجات و میوه ها بیشترین مقدار لیکوپن را دارد.
منبع مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، آهن و منیزیم است.
شاخص گلیسمی پایینی دارد.
1- بار گلیسمی پایینی دارد.
طعم بسیار شیرینی دارد اما جالب اینجاست که بار گلیسمی پایینی دارد و دلیلش نیز مقدار آب فراوان موجود در این میوه است.
2- کالری هندوانه کم است.
یک فنجان هندوانه حاوی کمتر از 50 کالری، 0 گرم چربی، 11 گرم کربوهیدرات، 9 گرم قند، حدود 1 گرم فیبر و یک گرم پروتئین است.
از آنجا که هندوانه کالری بسیار پایینی دارد، می توانید بدون اینکه مقدار
کالری بالایی را جذب بدن کنید یک وعده ( یک لیوان ) از آن را به راحتی میل
کنید.
هرچند دو فنجان هندوانه نیز همچنان کمتر از 100 کالری دارد.
خوردن هندوانه می تواند باعث شود احساس سیری کنید چون سرشار از آب است.
مقدار زیاد آب موجود در هندوانه باعث می شود حجم آن افزایش پیدا کند و معده سریعتر پر شود.
بنابراین خوردن این میوه به عنوان میان وعده می تواند مناسب باشد.
3- بیشتر هندوانه را آب تشکیل داده است.
نوشیدن آب به اندازه کافی در طول روز مزایای فراوانی دارد.
حدود 80 درصد مایعات مورد نیاز در بدن از آبی که در برنامه غذایی مان می نوشیم بدست می آید و 20 درصد آن از غذایی که می خوریم.
خوردن میوه ها و سبزیجات می تواند یکی از راه های دریافت مایعات در طول برنامه غذایی باشد.
میوه و سبزیجات اساسا آب هستند بنابراین می توانند علاوه بر آب به بدن آب رسانی کنند.
هندوانه نیز از این قاعده مستثنا نیست چون حدود 92 درصد آن را آب تشکیل می دهد.
شاید یکی از دلایل اینکه چنین میوه ای در تابستان اینقدر طرفدار دارد همین باشد.
4- هندوانه در بین سبزیجات و میوه ها بیشترین مقدار لیکوپن را دارد.
لیکوپن از اعضای خانواده کارتنوئیدها است.
کارتنوئیدها بخشی از مواد شیمیایی گیاهی هستند که مانند آنتی اکسیدان عمل می کنند و می توانند سلول ها را از آسیب حفظ کنند.
لیکوپن را می توان در میوه ها و سبزیجات قرمز رنگ مانند گوجه فرنگی، هندوانه و توت قرمز پیدا کرد.
تحقیقات نشان داده لیکوپن می تواند از برخی انواع سرطان پیشگیری کند .
همچنین لیکوپن می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهد.
از این رو خوردن غذاهای سرشار از لیکوپن می تواند در برابر این بیماری ها و دیگر بیماری های مزمن محافظت تان کند.
گوجه فرنگی به داشتن لیکوپن بالا معروف است.
محققان در تحقیقات جدید به این نتیجه رسیدند که در بین میوه ها و سبزیجات هندوانه بیشترین مقدار لیکوپن را در خود دارد.
خوردن دو لیوان از آن می تواند 15 تا 20 میلی گرم لیکوپن به بدن برساند.
5-منبع مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، آهن و منیزیم است.
هندوانه به جز لیکوپن آنتی اکسیدان بتا کاروتن نیز مهیا می کند که ما با نام ویتامین A می شناسیم.
یک فنجان هندوانه می تواند 17 درصد نیاز روزانه به ویتامین A و 20 درصد نیاز روزانه به ویتامین C را تامین کند.
همچنین مقداری از ویتامین های گروه B را دارد.
اطلاعات تغذیه ای :
منبع مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، آهن و منیزیم است. چه چیزی در یک وعده هندوانه است:
1 درصد نیاز روزانه بدن کلسیم
2 درصد نیاز روزانه بدن آهن
3 درصد نیاز روزانه بدن منیزیم
4 درصد نیاز روزانه بدن پتاسیم
تنها 2 میلی گرم سدیم
هندوانه نه تنها سرشار از آب است بلکه با داشتن الکترولیت های منیزیم،
پتاسیم و تنها مقدار کمی سدیم به تنظیم تعادل مایعات بدن کمک می کند.
6- شاخص گلیسمی پایینی دارد
برخی ممکن است از ترس قند موجود در هندوانه از خوردنش پرهیز کنند.
همه میوه ها قند دارند اما در کنارش فیبر نیز هست که مانع آزاد شدن سریع قند در خون می شود.
هندوانه از نظر فنی غذایی است با شاخص گلیسمی بالا این یعنی سریعا مسیر گوارشی را ترک می کند و قند خون را بالا می برد.
با این حال، وقتی یک وعده آن را حساب می کنید قابلیت هندوانه برای بالا بردن قند خون کاهش می یابد.
آیا خوردن هندوانه عوارض جانبی هم دارد؟
برای بسیاری از افراد سالم، غذایی بی خطر به حساب می آید.
این میوه را می توانید در کنار یک برنامه غذایی متعادل استفاده کنید.
اما در هنگام استفاده هندوانه مواردی را باید در نظر گرفت:
اگر برنامه غذایی کم پتاسیم دنبال می کنید، قبل از اضافه کردن آن به برنامه غذایی خود حتما پزشک تحت نظر را در جریان قرار دهید.
دریافت بیش از 30 میلی گرم لیکوپن در طول روز می تواند برای بعضی افراد مشکلات معده به همراه داشته باشد.
با اینکه این میوه را یک غذا با شاخص گلیسمی پایین می دانند، اگر
پزشکتان گفته برنامه غذایی کم کربوهیدراتی را دنبال کنید قبل از مصرف
هندوانه حتما او را در جریان قرار دهید.
با اینکه یک غذای سالم در نظر گرفته می شود اما می تواند منبع خطرناک بیماری های غذایی نیز باشد.
هندوانه، طالبی و عسلک می توانند منبع بیماری سالمونلا باشند که مریضتان می کند.
به خاطر داشته باشید قبل از برش دادن این میوه ها حتما آنها را خوب بشویید.
بیحوصلگی احساسی است که همه ما در طول زندگی کم و بیش با آن روبرو شدهایم.
بیحوصلگی یک حالت تنفر یا ناسازگاری با هر نوع فعالیت تکراری مانند کار روزانه یا برخورد با افراد کسلکننده و ملالآور است؛ این احساس میتواند با بیقراری زیاد در شرایطی که رهایی از یکنواختی امکانپذیر نیست، همراه باشد.
بیحوصلگی پیامدهای منفی زیادی مانند اضطراب، افسردگی، کاهش عملکرد شغلی و پیشرفت تحصیلی، تنهایی و حتی استفاده از مواد مخدر را به دنبال دارد؛ بنابراین در این مطلب قصد داریم راهکارهایی را که سبب رهایی از بیحوصلگی میشوند، بیان کنیم.
لاله شهیدی دکترای روان شناسی عمومی و مشاور نوجوان و خانواده درباره عواملی که موجب ایجاد بیحوصلگی در افراد میشوند، اظهار کرد: عواملی مانند بیهدفی و بیمعنایی در زندگی، مشکلات هیجانی، انجام دادن کارهای تکراری، افسردگی و وسواس عملی در ایجاد بیحوصلگی افراد نقش موثری دارند.
وی درباره موثرترین راهکارها برای کاهش بیحوصلگی بیان کرد: افراد برای کاهش بیحوصلگی باید نخست کارهای مورد علاقه خود را انجام بدهند؛ تغییر دکوراسیون محیط کار یا خانه هم افراد را از بیحوصلگی خارج میکند.
شهیدی با اشاره به تاثیر چشمگیر خرید کردن در کاهش بیحوصلگی تاکید کرد: خرید کردن یکی از کارهایی است که موجب تغییر روحیه افراد میشود البته لازم نیست که اشخاص وسایل گرانقیمت را خریداری کنند؛ بلکه حتی دیدن وسایل متنوع موجود در بازار و خرید کردن جزئی هم میتواند افراد را از بیحوصلگی خارج کند.
وی درباره تاثیر رژیم غذایی در کاهش بیحوصلگی تصریح کرد: مواد غذایی که سبب ترشح هورمون سروتونین در بدن میشوند در کاهش بیحوصلگی و ایجاد شادی و نشاط در افراد موثر هستند که از جمله این مواد میتوان به بستنی اشاره کرد.
این دکترای روانشناسی عمومی گفت: مطالعه کتب مختلف به افراد کمک میکند تا از بیحوصلگی خارج شوند؛ مسافرتهای کوتاه زیارتی و سیاحتی هم نقش موثری در کاهش بیحوصلگی دارند.
شهیدی افزود: انجام دادن کارهای تعمیراتی خانه و دوخت و دوز هم سبب کاهش بیحوصلگی میشوند؛ افراد بیحوصله هم برای رفع مشکلشان میتوانند به دوستان قدیمی خود که مدتها از حال آنها بیخبر هستند، زنگ بزنند یا حتی به دیدارشان بروند.
وی برخی عادات غذایی بد مانند مصرف غذاهای فرآوری شده و نوشابههای گازدار را در ایجاد بیحوصلگی موثر دانست و اظهار کرد: افراد برای رهایی از بیحوصلگی باید عادات غذایی و رفتاری بد را از خود دور و به بهداشت فردی و خوراک بیشتر توجه کنند.
این دکترای روانشناسی عمومی داشتن هدف در زندگی را برای رهایی از بیحوصلگی ضروری دانست و بیان کرد: رسیدگی کردن به اهداف و موضوعاتی که فرد تمایل داشته است آنها را دنبال کند، ولی تاکنون انجام نداده است، شخص را از بیحوصلگی خارج میکند.
شهیدی افزود: پرورش دادن گل و گیاه و رفتن به دامان طبیعت هم در کاهش بیحوصلگی افراد موثر هستند؛ افراد بیحوصله برای برطرف شدن مشکلشان باید دفتر یادداشتی برای خود تهیه سپس فعالیتهای روزانهشان را در آن ثبت و آنها را اولویتبندی کنند و به ترتیب اولویت کارهایشان را مشخص کنند.
وی تاکید کرد: ورزش کردن و انجام فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی هم به اشخاص کمک میکند تا از بیحوصلگی خارج شوند؛ نگاه کردن به آلبومهای قدیمی که برای افراد خاطرات خوب را تداعی میکند و تهیه کردن آلبومهای جدید هم در کاهش بیحوصلگی اشخاص موثر هستند.
این دکترای روانشناسی عمومی تصریح کرد: انجام دادن کارهای خانه مثل اتو کردن لباسها و نظافت خانه هم افراد را از بیحوصلگی خارج میکند؛ گوش دادن آهنگهای شاد و پرانرژی هم یکی از راهکارهای کاهش بیحوصلگی است.
شهیدی یادآور شد: بیحوصلگی بیشتر از یکنواختی محیط برمیانگیزد بنابراین برای رفع این مشکل افراد باید در زندگیشان تنوع ایجاد کنند و هر بار که کاری را انجام میدهند و به هدفی هر چند کوچک میرسند خود را تشویق کلامی بکنند و به خود پاداش بدهند.
۱۳۹۷/۰۳/۱۱ - گزارش مقایسهای سازمان برنامه و بودجه از متناسبسازی حقوق بازنشستگان |
گزارش مقایسهای اقدامات سازمان برنامه و بودجه برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان منتشر شد. به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل صندوق بازنشستگی کشوری به نقل از مرکز اطلاعرسانی و روابطعمومی سازمان برنامه و بودجه، در حوزههای مختلف مدیریت منابع انسانی مهمترین و حساس ترین حوزه، مربوط به مدیریت حقوق و دستمزد شاغلان و بازنشستگان است که نیازمند به بررسی و مطالعه و طراحی سیستم حقوق و دستمزد متناسب با شرایط درونی و بیرونی سازمانها است. در طراحی نظام پرداخت توجه به کلیه جنبهها اعم از ضوابط و قوانین، رفتارها و عکسالعملهای فردی و اجتماعی، متغیرهای درون محیطی و برون محیطی یک ضرورت است. در این راستا بررسی تعیین حداقل نیازمندیهای زیستی و رفاهی بازنشستگان یکی از اولویتهای اصلی دولت میباشد زیرا وجود شکاف بین درآمد ناشی از حقوق بازنشستگی و هزینه زندگی موجب افزایش نارضایتی شده و شاغلان موجود را نسبت به آینده زندگی خود بدبین میکند. با توجه به نرخ تورم بالای سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ و عدم افزایش حقوق بازنشستگان متناسب با نرخ تورم در سنوات اشاره شده، از سال ۱۳۹۲ و با آغاز به کار دولت یازدهم بهبود وضعیت بازنشستگان و متناسب سازی میزان افزایش حقوق بازنشستگان با توجه به نرخ تورم به عنوان یکی از اولویتهای دولت تعریف شده و در دستور کار قرار گرفت.در این راستا میزان افزایش حقوق بازنشستگان از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷همواره بیش از نرخ تورم بوده است که جزئیات آن به شرح نمودار زیر است: همچنین رفع تبعیض حقوق بازنشستگان سنوات مختلف که عمدتاً ناشی از اجرای فوقالعادههای موضوع ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری برای شاغلان از سال ۱۳۸۸ به بعد بوده است به عنوان یکی از مطالبات اصلی بازنشستگان به ویژه بازنشستگان قبل از سال ۱۳۸۸ در دستور کار سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی قرار گرفت و در جریان تدوین لایحه اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری پس از جلسات متعدد با بازنشستگان، صاحبنظران و نمایندگان دستگاههای اجرایی ذیربط تحت عنوان ماده۱۰۹ اصلاحی به تصویب دولت رسید. در این ماده دولت مکلف است ظرف بازه زمانی پنج ساله نابرابری موجود بین حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری سنوات مختلف با شاغلین مشابه در هر دستگاه را متناسب سازی کند به نحوی که حقوق بازنشستگی از سال پنجم به بعد از ۸۵ درصد آخرین حقوق و فوقالعادههای کسور بازنشستگی شاغلین مشابه در همان دستگاه کمتر نباشد. با این وجود و به منظور رفع نابرابری های موجود، در قوانین بودجه سال ۱۳۹۶ (بند هـ تبصره ۱۲) و سال ۱۳۹۷ (بند ج تبصره ۱۲) مجوز لازم برای کاهش نابرابری از مجلس اخذ و در سال ۱۳۹۶ با اعتباری به میزان ۳۴۰۰میلیارد تومان مرحله اول طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان سنوات مختلف با اولویت افزایش حقوق بازنشستگان دارای حقوق پایینتر براساس آیین نامه اجرایی بند هـ تبصره ۱۲ اجرایی شد و حقوق بازنشستگان بین ۱۴ تا ۲۷ درصد در سطوح مختلف افزایش یافت. این در حالی است که نرخ تورم اعلامی توسط مرکز آمار ایران در پایان سال ۱۳۹۶، ۶,۸ درصد بوده است. با توجه به ضرورت تداوم طرح همسان سازی برای سال۱۳۹۷ نیز مبلغ ۳۴۰۰ میلیارد تومان برای اجرای مرحله دوم طرح در نظر گرفته شده است که با توجه به ابلاغ آیین نامه اجرایی بند ج تبصره ۱۲ قانون بودجه سال۱۳۹۷ ، د ستورالعمل اجرایی آن تدوین شده و حقوق بازنشستگان از ۱۳ الی ۲۵ درصد افزایش مییابد. با اجرای مرحله اول و دوم طرح همسان سازی، حقوق بازنشستگان قبل از سال ۱۳۸۸ به طور متوسط به حدود۷۰ درصد حقوق و مزایای مشمول کسور بازنشستگی شاغلان مشابه همان دستگاه خواهد رسید. بدیهی است عقب ماندگی ۶۵ درصدی حقوق بازنشستگان نسبت به نرخ تورم که در دولت نهم و دهم ایجاد شده است با توجه به منابع موجود کشور به صورت تدریجی قابل جبران بوده و عزم جدی دولت دستیابی به هدف مندرج در ماده ۱۰۹ اصلاحی لایحه اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری است. |
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل سازمان برنامه و بودجه کشور، بر اساس گزارش اقدامات انجام شده سازمان برنامه و بودجه کشور در مورد متناسبسازی حقوق بازنشستگان، در حوزههای مختلف مدیریت منابع انسانی مهمترین و حساس ترین حوزه، مربوط به مدیریت حقوق و دستمزد شاغلان و بازنشستگان است که نیازمند بررسی ، مطالعه و طراحی سیستم حقوق و دستمزد متناسب با شرایط درونی و بیرونی سازمانها است.
در طراحی نظام پرداخت توجه به تمام جنبهها اعم از ضوابط و قوانین، رفتارها و عکسالعملهای فردی و اجتماعی، متغیرهای درون محیطی و برون محیطی یک ضرورت است. در این جهت بررسی تعیین حداقل نیازمندیهای زیستی و رفاهی بازنشستگان یکی از اولویتهای اصلی دولت است زیرا وجود شکاف بین درآمد ناشی از حقوق بازنشستگی و هزینه زندگی موجب افزایش نارضایتی شده و شاغلان موجود را نسبت به آینده زندگی خود بدبین میکند.
با توجه به نرخ تورم بالای سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ و عدم افزایش حقوق بازنشستگان متناسب با نرخ تورم در سنوات اشاره شده، از سال ۱۳۹۲ و با آغاز به کار دولت یازدهم بهبود وضعیت بازنشستگان و متناسب سازی میزان افزایش حقوق بازنشستگان با توجه به نرخ تورم به عنوان یکی از اولویتهای دولت تعریف شده و در دستور کار قرار گرفت و در این راستا میزان افزایش حقوق بازنشستگان از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷ همواره بیش از نرخ تورم بوده است. همچنین رفع تبعیض حقوق بازنشستگان سنوات مختلف که عمدتاً ناشی از اجرای فوقالعادههای موضوع ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری برای شاغلان از سال ۱۳۸۸ به بعد بوده است به عنوان یکی از مطالبات اصلی بازنشستگان به ویژه بازنشستگان قبل از سال ۱۳۸۸ در دستور کار سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی قرار گرفت و در جریان تدوین لایحه اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری پس از جلسات متعدد با بازنشستگان، صاحبنظران و نمایندگان دستگاههای اجرایی ذیربط تحت عنوان ماده ۱۰۹ اصلاحی به تصویب دولت رسید.
در این ماده دولت مکلف است ظرف بازه زمانی پنج ساله نابرابری موجود بین حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری سنوات مختلف با شاغلین مشابه در هر دستگاه را متناسب سازی کند به نحوی که حقوق بازنشستگی از سال پنجم به بعد از ۸۵ درصد آخرین حقوق و فوقالعادههای کسور بازنشستگی شاغلین مشابه در همان دستگاه کمتر نباشد. با این وجود و به منظور رفع نابرابری های موجود، در قوانین بودجه سال ۱۳۹۶ (بند هـ تبصره ۱۲) و سال ۱۳۹۷ (بند ج تبصره ۱۲) مجوز لازم برای کاهش نابرابری از مجلس اخذ و در سال ۱۳۹۶ با اعتباری به میزان ۳۴۰۰ میلیارد تومان مرحله اول طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان سنوات مختلف با اولویت افزایش حقوق بازنشستگان دارای حقوق پایینتر براساس آیین نامه اجرایی بند هـ تبصره ۱۲ اجرایی شد و حقوق بازنشستگان بین ۱۴ تا ۲۷ درصد در سطوح مختلف افزایش یافت؛ این در حالی است که نرخ تورم اعلامی توسط مرکز آمار ایران در پایان سال ۱۳۹۶ معادل ۸ر۶ درصد بوده است. با توجه به ضرورت تداوم طرح همسان سازی برای سال ۱۳۹۷ هم مبلغ ۳۴۰۰ میلیارد تومان برای اجرای مرحله دوم طرح در نظر گرفته شده است که با توجه به ابلاغ آیین نامه اجرایی بند ج تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۳۹۷، دستورالعمل اجرایی آن تدوین شده و حقوق بازنشستگان از ۱۳ تا ۲۵ درصد افزایش مییابد.
با اجرای مرحله اول و دوم طرح همسان سازی، حقوق بازنشستگان قبل از سال ۱۳۸۸ به طور متوسط به حدود ۷۰ درصد حقوق و مزایای مشمول کسور بازنشستگی شاغلان مشابه همان دستگاه خواهد رسید.
بدیهی است: عقب ماندگی ۶۵ درصدی حقوق بازنشستگان نسبت به نرخ تورم که در دولت نهم و دهم ایجاد شده است با توجه به منابع موجود کشور به صورت تدریجی قابل جبران بوده و عزم جدی دولت دستیابی به هدف مندرج در ماده ۱۰۹ اصلاحی لایحه اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری است.
نارنجستان قوام،
تلفیقی از هنر معماری و محبت طبیعت، بنایی باشکوه و پنهان شده در میان
درختان نارنج که گویی تکه ای از بهشت است و از آسمان به زمین افتاده. باغ
نارنجستان فوام شیراز، یکی از جاذبه های گردشگری شیراز است
که بازدید از آن را به هیچ عنوان باید از دست داد. بنایی با معماری منحصر
به فرد و باغی پر از درختان نارنج، استخری باشکوه و انوع گونه های گیاهی.
در گذشته بزرگان قاجار برای برگزاری نشست و جلسات خود به این باغ و موزه
نارنجستان قوام شیراز می آمدند و این روزها گردشگران داخلی و خارجی که از
سراسر ایران و جهان، برای تماشای هنر و شکوه معماری ایرانی. هنری که علم
معماری را به آینه کاری، گچبری، کاشی کاری و ... گره زده تا این بنا را
تبدیل به اثر هنری بی بدیل کند. بنابراین در ادامه با ما همراه باشید در
بازدید از نارنجستان قوام شیراز و آشنایی بیشتر با این باغ و بنا ...
در اثبات باشکوه بودن باغ و موزه نارنجستان قوام شیراز همین بس که بگوییم هفت هنر ایرانی در معماری آن به کار رفته است و ساختاری قرینه دارد. نارنجستان قوام که یکی از جاذبه های گردشگری شیراز است به دستور خاندان قوام الملک و در دوره قاجار ساخته شده. درست از لحظه ای که وارد باغ می شوید، عطر بهار نارج شما را مست می کند و چشمانتان از دیدن آن همه سرسبزی شگفت زده می شود. امتداد حوض و جوب آب را که بگیرید به بنایی باشکوه می رسید که از میان درختان نارنج سر بیرون آورده، بنایی با آینه کاری و گچبری های باشکوه. پس از اینکه از باغ و موزه نارنجستان قوام شیراز بازدید کنید، قطعا متوجه خواهید شد که چطور ایوان یا همان تالار آینه در مرکز بنا قرار دارد و اتاق های دیگر، به صورت قرینه و موزون، در دو طرف آن قرار گرفته اند. داخل عمارت به قدری باشکوه است که بازدید کنندگان به محض ورود سر به هوا می شوند و مشغول تماشای سقف چوبی و آینه کاری شده هرچند که کاشی کاری های کف سالن که گویی فرشی به رنگ آبی و سفید اند نیز، زیبایی وصف ناپذیری دارند.هرچند که سبک باغ متناسب با دوره قاجاریه طراحی شده است اما اقتباسی از دوره زندیه نیز داشته. علاوه بر باغ و عمارت اصلی، نارنجستان قوام دارای مکتب خانه، حمام، زنجیرخانه و اصطبل نیز بوده که متاسفانه ازبین رفته اند. این روزها نیز البته، نارنجستان قوام دارای یک موزه نیز می باشد.از 1257 تا 1267 ، معماران و هنرمندان ایرانی در حال ساخت نارنجستان قوام به دستور محمدخان قوام بودند. درسال 1345 نیز ابراهیم قوام الملک، باغ نارنجستان را به دانشگاه شیراز اهدا کرد و بنا در سال 1353 در فهرست آثار ملی ایران با شماره 1073 به ثبت رسید.
پا از عبور از در چوبی منبت کاری شده مجموعه، به هشتی می رسید، فضای
سرپوشیده ای که در گذشته، کوچه را به حیاط خانه متصل می کرده است. امااین
هشتی به هیچ عنوان معمولی و عادی نیست، دارای کتیبه ای مرمرین و سرخ رنگ با
آیاتی از قرآن، آجرکاری و کاشی کاری های زیبایی است که در شان مجموعه و
معماری منحصر به فرد آن است. پس از عبور از هشتی، باغ زیبایی از نخل های
بلند و البته درختان نارنج خوش عطر، پیش رویتان نمایان می شود، جوی آبی که
به استخر روبروی بنای اصلی می سرد و پلکان هایی که شما را از دو طرف ایوان،
به عمارت دعوت می کند.
باغ و موزه نارنجستان قوام شیراز، با آن معماری منحصر به فرد و تزئینات داخلی و خارجی خود، باشکوه ترین قسمت مجمعه است. عمارتی دو طبقه با زیرزمین و البته مجموعا 20 اتاق. دو پلکان از دو طرف عمارت شما را به دو بهارخواب در ساختمان اصلی می رساند، ساختمانی با ایوان مجلل که حجاری، گچ بری، نقاشی و آینه کاری شده. ایوان مجموعه جذاب ترین قسمت خاجی بنا است، ایوانی بزرگ رو به باغ و درختان سرسبز آن که 9 متر طول، 5 متر عرض و سقفی به ارتفاع 6 متر دارد. در دو طرف ایوان باغ و موزه نارنجستان قوام شیراز نیز دو ستون سنگی یکپارچه و باشکوه دیده می شود.همانطور که گفتیم، تالار آینه و سالن اصلی عمارت در مرکز آن قرار دار و اتاق ها در طراف. دو اتاق بزرگ که با کاشی های سفید و آبی گویی فرش شده اند و در انتهای هر دو، پلکانی برای رسیدن به طبقه دوم عمارت وجود دارد. هرچند تمامی اتاق ها دارای تزئیناتی زیبا و دیدنی هستند اما باشکوه ترین قسمت بنا همچنان تالار آینه است. سالن اصلی با سقف آینه کاری شده شما را به تالار آینه یا شاه نشین هدایت می کند، سالنی که از طریق یک پنجره هلالی و دریچه های ارسی خود، به ایوان مرکزی راه دارد.اتاق های اطراف شاه نشین نیز، محل اقامت حاکم، خانواده، اقوام و نزدیکان او بوده. اتاق های طبقه بالا تیز برای مهمانان مورد استفاده قرار می گرفته است.نکته جالبی که درباره بنا وجود دارد، قرینه و موزون و هماهنگ بودن قرار گرفتن اتاق ها در دو طرف بنا است و اینکه تمامی آنها به یکدیگر راه داشته و در انتها به آخرین اتاق قسمت غربی می رسند.زیرزمین عمارت نیز که در کل بنا وجود دارد، با توجه به اینکه صاحبان منزل والی شهر بودند، در گذشته به عنوان اسلحه خانه کاربرد داشته و البته محل پست دهی چندین سرباز بوده است. البته زیرزمین کاربر اصلی خود که انبار کردن حبوبت، برنج و عرقیجات بوده است را داشته.
سقف و کف اتاق ها و سالن های مجموعه هگی یا آینه کار و کاشی کاری شده
اند و یا با طرح های چوبی تزئین. نقاشی های قسمت سقف ایوان و بدنه اتاق ها
نیز روایت گر داستان شکار هستند و یا نمایانگر گل و بوته، اشکال حیوانات.
بر روی دیواره های سنگی پایین بنا نیز، طرح هایی از موجودات افسانه ای، شیر
و جنگ بین آنان با سربازان هخامنشی دیده می شود. درب اصلی جلوی عمارت نیز
دارای شیشه های رنگی است و آینه کاری شده و تمامی درهای داخل عمارت نیز
همگی از جنس چوب گردو هستند با خاتم کاری و منبت کاری به همراه صدف هایی از
خلیج فارس که زیبایی منحصر فردی به آنها بخشیده است.
در قسمت شرقی عمارت اصلی، حیاطی کوچک با چندین اتاق
دیده میشود که درگذشته به عنوان آشپزخانه کاربرد داشته و البته محل اقامت
خدمه نیز بوده است. هنر معماری را می توان در همین ساختمان فرعی و دور از
چشم نیز مشاهده کرد. حیاط آشپزخانه دارای حوض کوچکی است که پاشویه آن با
سنگ های سرخ و کاشی های فیروزه ای تزئین شده اند و حتی می توان ستون های
سنگی حجاری شده ای را دید که بر روی آن ها گلدان قرار داده میشد.
در قسمت جنوبی
بنا نیز مجموعه ای مجزا وجود دارد دارای دو راهرو و هشتی با ستون های چوبی
که به ورودی باغ اصلی راه دارند و به بنا. این بنا دارای شش اتاق است و در
گذشته درواقع " دیوان خانه حکومتی " و درواقع دفتر کار و ساختمان کاری
بوده است. حتی سالن انتظاری برای مراجعین نیز در نظر گرفته شده بود. همانند
تمام عمارت، این ساختمان نیز دارای تزئینات باشکوه است.مکتب خانه نیز در
قسمت شرقی عمارت نارنجستان قرار داشت که البته با گذتش زمان به محلی برای
عرق گیری تبدیل شد و به همین علت هم به آن خانه عرقی می گویند.حمام گچینه
نیز که یکی از پنج حمام تاریخی شیراز است، متعلق به مجموعه نارنجستان قوام
می باشد.درحال حاضر امکان بازدید از خانه عرقی و حمام گچینه وجود ندارد.موزه نارنجستان قوام نیز
در زیرزمین ضلع شمالی عمارت قرار دارد و دارای اشیای فرهنگی اهدایی
پروفسور پوپ، شامل ظروف، سکه ها، تابلو ها، کاشی کاری ها و ... است.
همه روزه به جز ایام سوگواری تعطیل رسمی تو شش ماه اول سال از ساعت 08:00 تا 20:30 و شش ماه دوم سال از ساعت 08:00 تا 19:00، ایام نوروز از ساعت 08:00 تا 21:00 می تونید با پرداخت 3000 تومان و 20000 تومان برای اتباع خارجی همراهتون، از نارنجستان قوام دیدن کنید. آدرس نارنجستان قوام هم، خیابان لطفعلی خان زند شیراز در استان فارس هست.
1. دکتر حسابی با اینشتین عکس یادگاری دارد
سال هاتصور می شد دکتر حسابی با اینشتین عکس مشترک دارند و چند عکس فرضی از این دو نفر در سایت های مختلف اینترنتی این دست و آن دست می شد. ولی حالا مشخص شده چنین چیزی واقعیت ندارد. حتی پسر ایشان هم این ماجرا رد کرده و آن را اینگونه توضیح داده: «مدتی عکس کسانی را که شباهتی به دکتر حسابی داشته اند به عنوان عکس او در کنار اینشتین منتشر کرده و بعد گفته اند ایرج حسابی گفته اینها عکس های پدر من است. من پدر خودم را می شناسم. عکس هایش را از آغاز تا به آخر هم دارم. هر وقت هم لازم باشد، عکس های او را منتشر می کنم. دکتر حسابی عکسی با آلبرت اینشتین ندارد»
2. «آناستازیا» دختر آخرین تزار روسیه، در ماجرای قتل خانواده اش زنده مانده بود
در جریان انقلاب روسیه، بعد از قتل دسته جمعی تزار و خانواده اش در سال 1918 به دست بلشویک ها، شایعه شد که دختر آخر تزار، آناستازیا از مهلکه فرار کرده. این شایعه تا سال ها بر سر زبان ها بود و حتی تعداد زیادی دختر روس پیدا شدندکه مدعی بودند همان آناستازیای معروفند. مشهورترین آنها هم شخصی بود که خودرا «آناستازیا نیکولایونارومانوا» معرفی می کرد (نفر سمت راست). او می گفت به وسیله یک سرباز بلشوییک فراری داده شده. بعد از فروپاشی شوروی گوری دسته جمعی در یکاترین بورگ» روسیه (شهری که تزار در آن کشته شده بود) پیدا شد که اسکلت نه نفر در آن وجود داشت. با آزمایش روی اجساد مشخص شد که همه بچه های تزار در همین گور خفته اند و داستان آناستازیا حقیقت نداشته است.
3. در عکس معروف میرزارضای کرمانی، کسی که بالای سرش ایستاده، پدر رضاخان است
طبق این شایعه نفر ایستاده پدر رضاشاه است که از «بادکوبه» به ایران مهاجرت کرده و به خاطر اعتیادش، از قزاقخانه اخراج شده بود، اما این ماجرا چند ایراد خیلی بزرگ دارد؛ اول اینکه پدر رضاخان، «عباسعلی داداش بیگ»، اصلا از بادکوبه نیامده و اصالتا اهل همان سوادکوه مازندران بود. دوما او در قشون قزاق خدمت نمی کرد، بلکه آخرین عنوانش «یاور» فوج سوادکوه بود: (معادل «فرمانده گردان» امروزی)؛ اما از همه مهمتر اینکه پدر رضاخان در سال 1256 شمسی و چند روز پس از تولد پسرش از دنیا رفت. در حالی که میرزارضای کرمانی، در اردیبهشت 1275 شمسی (می 1896 میلادی)، دست به ترور ناصرالدین شاہ زد و چند وقت بعد به دار آویخته شد؛ یعنی در زمان اعدام او که حدودا تاریخ همین عکس است، 19 سال از مرگ پدر رضاخان می گذشت.
4. مصرف کره گیاهی بهتر از کره ی معمولی است
باید بدانیم که مسئله اضافه وزن یا چاقی، بحثی مستقل از خوب یا بد بودن نوع چربی است. بنابراین اول باید این مسئله را توضیح دهیم. توصیه بر این است که میزان مصرف چربی (به ویژه انواع اشباع شده یا جامد آن که کالری بیشتری دارند، در برنامه ی غذایی کاهش پیدا کند. چربی ها نسبت به دیگر مواد غذایی متراکم تر هستند، بنابراین به همه افراد توصیه میشود میزان مصرف چربی خود را به کمترین میزان برسانند. اما دربارهی مقایسه مصرف کرہ گیاهی با معمولی، نمی توان گفت کدام سالم تر است؛ بلکه باید بگوییم کدام یک کمتر ضرر دارد. چربی های اشباع مانند کره گیاهی و حیوانی، نوع نامناسبی از چربی هستند. اما اگر قرار باشد از انواع اشباع شده یکی را انتخاب کنیم، بهتر است کم ضررترین آن انتخاب شود.
در فرایند اشباع، ظرفیت های آزاد کره های گیاهی تکمیل می شود و کاملا با هیدروژن پر می شوند؛ ضمن این که بعضی از اسیدهای چرب اشباع این کره ها هم تغییر ماهیت می دهند و به شکل ایزومرهای نامناسب (مثل ایزومر ترانس) در می آیند. بنابراین کره های گیاهی حاوی اسیدهای چرب ترانس، بدترین نوع چربی گیاهی اند و از بین آنها و کره های حیوانی، ترجیح بر استفاده از کره ی حیوانی است. البته برای افراد دچار اضافه وزن، مصرف کره اصلا مناسب نیست. اما افرادی با وزن مناسب یا کسانی که به هر دلیل، ممانعتی از مصرف کره ندارند، می توانند به مقدار کم از کره حیوانی استفاده کنند.
5. خوردن اسفناج به شما ماهیچه های قوی می دهد
ممکن است در انیمیشن کارتونی «ملوان زبل» اثر نیروبخشی اسفناج را دیده باشید. قهرمان انیمیشن، قوطی های اسفناج را با دستان برهنه خود باز می کند و خوردن اسفناج به او ماهیچه هایی بزرگ و نیرومند می دهد. اما واقعیت این است که اسفناج اگرچه یک غذای مقوی است، اما به تنهایی ماهیچه بزرگ و پرزوری به شما نمی دهد. شایعه این که اسفناج ماهیچه ها را قوی می کند، حدود 150 سال پیش آغاز شد. سال 1870، دانشمندی که درباره میزان مواد مغذی سبزها تحقیق می کرد، هنگام ثبت نتایج نقطه اعشاری را اشتباه گذاشت. یادداشت های او به اشتباه نشان می داد آهن اسفناج ۱۰ برابر دیگر سبزی های سبز است. اگرچه 67 سال بعد این اشتباه اصلاح شد؛
اما در آن زمان، هشت سال از پخش انیمیشن ملوان زبل می گذشت و مردم بسیاری آن را باور کرده بودند. باوجود این، اسفناج سرشار از آهن و منیزیم است. این مواد مغذی، اکسیژن را از شش ها به ماهیچه ها می رسانند؛ عنصری که برای رشد ماهیچه ها حیاتی است. یک راه برای این که بیشترین مواد مغذی را از اسفناج بگیریم، این است که آن را با فراورده های شیر مانند ماست بخوریم. این فراورده ها دارای کلسیم هستند و کلسیم کمک می کند بدن آهن را جذب کند. بنابراین بار دیگر که سالاد اسفناج، اسفناج بخارپز یا اسفناج آب پز داشتید، آن را با لبنیات دلخواه خود میل کنید. ممکن است ماهیچه های شما به سرعت مانند ماهیچه های ملوان زبل نشود، اما شما در راه رسیدن به چنین ماهیچه هایی هستید!
6. غذاهای کبابی هیچ ایرادی ندارند
کباب کردن یکی از بهترین راه های پخت و پز غذاهای خام و به خصوص مواد پروتئینی است، اما هر غذای کباب شده ای مناسب خوردن نیست. در واقع کباب کردن غذاها اگر با سوختن ماده غذایی همراه باشد، نه تنها مناسب نیست، بلکه باید از خوردن آن پرهیز کرد. کباب کردن روشی است که مدت گرما دیدن ماده غذایی در آن به نسبت کوتاه تر از دیگر راه های پخت است. این مدت کوتاه پخت و پز سبب می شود بسیاری از مواد مغذی آن دست نخورده باقی بمانند؛ زیرا گرما دادن طولانی مدت سبب شکستن مولکول ها و درشت مولکول ها می شود و برخی از این مولکول ها تنها در حالت تخریب نشده می توانند نیازهای غذایی ما را برطرف کنند.
ولی یکی از ایرادهای مهم کباب کردن همان گرما دیدن بیش از حد مواد پروتئینی است که سبب ایجاد ترکیب های مضر در آنها می شود. از جمله این مواد می توان به ترکیبی مانند «بنزوپیرن» اشاره کرد که یک ترکیب آروماتیک است و از پنج حلقه بنزن درست شده است. این ماده به شدت سرطان زا است و به همین دلیل باید کباب کردن مواد غذایی پروتئینی را تا جایی ادامه داد که سبب سوختن آنها نشده و مواد مضری مانند بنزوپیرن در آنها ایجاد نشود.
7. رژیم گیاه خواری، سالم تر از برنامه غذایی معمولی است
خیر. با توجه به این که رژیم انحصاری گیاهخواری در کنار مصرف نکردن شیر و تخم مرغ، سبب بروز بعضی کمبودها مثل کمبود ویتامین «ب 12» و «ویتامین آ» می شود؛ بنابراین این برنامه ی غذایی، برنامه ی غذایی سالمی نیست. برای افراد سالم، رژیم یا برنامه غذایی متعادل و متنوع توصیه می شود. مصرف روزانه دست کم سه سهم سبزی و دو سهم میوه ضروری است؛ به ویژه این که حدود 88 درصد مردم جامعه ما با کمبود مصرف میوه و سبزی روبرو هستند. این کمبود، منجر به کاهش ریزمغذی های (ویتامین) مختلف می شود و فرد را مستعد ابتلا به بیماریه ای غیرواگیر متعدد می کند.
8. روزانه باید هشت لیوان آب نوشید
سال هاست در مجله های گوناگون در مقاله های سلامتی و تغذیه، درباره فایده های خوردن بسیار آب به مردم می گویند. پیشنهاد معمول همه آنها خوردن روزانه هشت لیوان آب الیوانی با گنجایش 0.2 لیتر) است. بر پایه این سفارش، نوشیدن میزان کافی آب می تواند به کاستن از احساس خستگی، کاهش وزن و حتی جلوگیری از سرطان کمک کند. اما آیا این ادعا واقعا درست است؟ پاسخ یک کلمه است: نه. سال 1381، پروفسوری در مدرسه پزشکی دارتموث تصمیم گرفت هر نوع مدرکی را که از سفارش «هشت لیوان آب» در روز پشتیبانی می کند. بررسی کند. او همه پژوهش های انجام شده در باره نوشیدن آب را مطالعه کرد و فهمید که هیچ مدرکی که نشان دهد به راستی مردم به این مقدار آب نیاز دارند، وجود ندارد.
در حقیقت بدن انسان به همان میزانی که در روز آب دفع می کند، به دریافت آب نیاز دارد. بعضی پژوهش ها نشان می دهد که انسان ها روزانه به اندازه 10 پیمانه (معادل دو لیتر) آب دفع می کنند، اما حدود پنج پیمانه (یک لیتر) آب را فقط از راه خوردن غذا به دست می آورند؛ زیرا خوراکی هایی مثل میوه ها، سبزی ها و سوپ ها، سرشار از آب هستند. بنابراین، پنج پیمانه می ماند که بدن باید جایگزین کند. همه آن هم نباید آب خالص باشد و می تواند شیر، آبمیوه و بر پایه نظر بعضی از پزشکان حتی نوشابه های گازدار هم باشد. بنابراین نگران شمردن لیوان های آب نوشیدنی خود نباشید. شما می توانید برنامه ی غذایی سالمی داشته باشید که شامل میوه و سبزی فراوان باشد و فقط هرگاه تشنه شدید، آب بنوشید.
9. بعد از مصرف خوراکی های چرب و شیرین، نوشیدن چای مواد مضر آن مانند چربی یا قندها را می شوید
به هیچ وجه این طور نیست! برای روشن شدن این موضوع باید به فرایندهایی که در دستگاه گوارش ما اتفاق می افتند نگاهی اجمالی بیندازیم. نکته روشن کننده بحث این است که دفع مواد مضر بدن تنها از دستگاه گوارشی انجام نمی شود، بلکه به شکل عمومی، مواد مغذی موجود در خوراک مصرف شده بعد از عبور از معده و روده کوچک. وارد روده بزرگ می شوند و از جداره آن که سرشار از پرزهای مناسب جذب و دارای مویرگ های فراوان است، وارد جریان خون و در بدن پراکنده می شوند. پس از این مرحله، در واقع دستگاه دفع ادرار است که مواد مضر را از جریان حذف می کند.
حال به این فرایند دوباره نگاهی بیندازیم؛ آنچه مصرفی کرده ایم می تواند برای مدتی در جریان خون باشد و در کل بدن پراکنده شود. اگر مواد غذایی شامل فندها یا چربی باشد، این فرصت وجود دارد تا چربی آن در رگ ها رسوب کند و قندها هم باعث بالا رفتن میزان قند خون شوند. همچنین این دو دسته ماده در بدن ذخیره شده و هرگز دفع نمی شوند. پس توشیدن چای با مایع های دیگر چیزی را نمی شوید و نمی برد و توجیه و بهانه خوبی برای پرخوری نیست.
10. خوردن یک سیب در روز ما را از مراجعه به پزشک بی نیاز می کند
واقعیت این است که هیچ راه قطعی که از بیمار شدن ما جلوگیری کند یا ما را از رفتن به نزد پزشک بی نیاز کند، وجود ندارد. خوردن میوه و سبزی بی گمان می تواند به سلامت شما کمک کند. این حقیقت می تواند پایه ی این سخن باشد، اما به این معنی نیست که باید کلمه به کلمه ادعای بالا را بپذیریم. «یک سیب در روز» شاید به این معنا باشد که باید هر روز میوه بخوریم. «بی نیازی از پزشک» شاید به این معنا باشد که بیشتر سلامت می مانیم، نه این که از پزشکان بی نیاز می شویم. حقیقت های بسیاری در این سخن نهفته است.
مردم به راستی برای سلامتی به خوردن میوه و سبزی نیاز دارند. پزشکان سفارش می کنند روزانه دست کم پنج پرس میوه و سبزی بخورید (یک سیب کوچک یک پرس میوه است)، مهم است که میوه ها و سبزی ها را با هم بخورید. با این کار شما انواع گسترده ای از ویتامین ها و مواد مغذی مثل کلسیم و آهن و ... را دریافت می کنید. هنگامی که می خواهید میوه ها و سبزی های گوناگون بخورید، به رنگ آنها هم فکر کنید. برای مثال، سبزی های نارنجی و سبز پررنگ هر یک مواد مغذی متفاوتی را فراهم می کنند. مواد مغذی سیب سرخ و سیب سبز با مواد مغذی نارنگی نارنجی یا موز زرد، متفاوت است. بنابراین برای این که سلامت باشید، همه میوه ها را بخورید و البته چکاپ های دوره ای پزشکی را هم فراموش نکنید.
مواد لازم برای 4 نفر
طرز تهیه
1. سبزی کوکو را بعد از شستن کنار بگذارید تا کاملا خشک شود و بعد به همراه برگ کاهو و سیر ریز و یکدست خرد کنید سبزی کوکو می بایست از سبزی پلویی ریزتر خرد شود.
2. در دو قاشق روغن خوب سرخ کنید. توجه داشته باشید که سبزی شما در این مرحله باید خوب سرخ شود ، وگرنه در هنگام پخت نهایی در تاوه روی کوکوسبزی شما سیاه شده در صورتیکه مغز آن خام می باشد .
3. وقتی سبزی کاملا سرد شد در یک پیاله کوچک تخم مرغ ها را یکی یکی شکسته و پس از اطمینان از سالم بودن آنها ظرف مناسبی تهیه کرده و سبزی و تخم مرغها را در آن خوب مخلوط نمایید تا خوب پف نماید.
4. نمک ، فلفل ،زرد چوبه و بیکینگ پودر را به مواد اضافه نمایید . در صورت تمایل از نصف فنجان مخلوط زرشک و مغز گردو هم داخل مواد استفاده کنید.
5. و در آخر یک قاشق غذا خوری شیر را به مواد اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مواد یک دست شوند .
6. سپس روغن مخصوص سرخ کردنی را در تابه بریزید و بگذارید کاملاً داغ شود، در غیر این صورت کوکو به تابه می چسبد و موقع برگرداندن خرد می شود . بعد مواد را آهسته داخل تابه بریزید و کف تابه پخش کنید و با پشت قاشق آنرا صاف نموده و درب تابه را بگذارید تا کوکو مغز پخت شود . حرارت را ابتدا کمی زیاد کنید تا مواد خودشان را بگیرند و بعد زیر تابه را کم کنید تا یک روی مواد کاملا برشته شود ( حدود 15 دقیقه ) وقتی یک روی مواد کاملا برشته شد آنرا به شکل دلخواه برش داده کوکو را برگردانید طوری که خرد نشود . و دوباره حرارت را کمی زیاد کنید تا مواد خودشان را بگیرند و بعد اجازه دهید تا با حرارت ملایم روی دیگر کوکو هم برشته شود.
*میتوانید کوکو سبزی را در فر هم آماده کنید . در این صورت فر را از قبل با 350 درجه فارنهایت گرم کنید و کوکو را به مدت 40 دقیقه داخل آن قرار دهید تا کاملا برشته شود .
مدل های تزئین کوکو سبزی
برای تزیین کوکو سبزی باید کمی خلاقیت و ابتکار به خرج دهید و بدین طریق به سفره خود جلوه خاصی ببخشید. برای این منظور میتوانید از نان باگت، نان تست و یا قالبهایی به اشکال مختلف استفاده کنید. استفاده از سبزیجات رنگارنگ مختلف، یکی دیگر از مواردی است که میتوانید از آن نیز استفاده نمائید.
تزیین کوکو سبزی به شکل پروانه
برای این تزئین، کوکو را در قالب دایرهای درست کنید، آن را به دو نیمه تقسیم کرده و به شکل پروانه تزیین کنید.
کوکو را در قالب دایره ای درست کنید، به چهار قسمت تقسیم کرده و به شکل پروانه تزیین کنید.
کوکو را در دستگاه اسنک ساز درست کنید و با مثلث های حاصل به شکل یک پروانه زیبا تزیین کنید.
کوکو را با یک چاقوی نوک تیز، به شکل بالهای پروانه برش زده و با سس مایونز یا ماست چکیده تزیین کنید.
کوکو
را به شکل بالهای پروانه برش زده و با سس مایونز، سس خردل، سس فرانسوی و
زرشک تزیین کنید. به جای استفاده از سسهای رنگی میتوانید از رنگهای
طبیعی مانند آب لبو، آب کلم قرمز و آب هویج برای رنگ کردن ماست چکیده یا سس
مایونز استفاده کرده و رنگ دلخواه را تهیه کنید.
کوکو را در یک قالب دایرهای تهیه کنید، آن را به دو نیم تقسیم کرده و به شکل پروانه تزیین کنید.
تزیین کوکو سبزی به شکل گل
مایه
کوکو را در قالب های سیلیکونی به شکل گل ریخته و به مدت 30 دقیقه در طبقه
وسط فر قرار دهید و برای سرخ شدن روی آن، 5 دقیقه دیگر در طبقه پایین فر
قرار دهید. سپس آن را از فر خارج کرده، در ظرف مورد نظر قرار دهید و به
سلیقه خود تزیین کنید.
کوکو را با قالب کاتر برش زده و به شکل گل تزیین کنید.
کوکو را در قالب مستطیلی یا مربعی درست کرده، به چهار قسمت تقسیم کنید و آن را به شکل یک گل زیبا تزیین کنید.
می توانید برای درست کردن کوکو از یک قالب دایرهای استفاده کرده، سپس آن را برش زده و با سبزیجات مختلف تزیین کنید.
کوکو سبزی را در قالب هایی با اشکال مختلف درست کنید. برای این منظور قالب را در روغن داغ داخل ماهیتابه قرار داده تا داغ شود و سپس از مایه کوکو در آن بریزید، وقتی یک طرف سرخ شد طرف دیگر را سرخ کنید.
تزیین کوکو سبزی به شکل ماهی
کوکو سبزی را در قالب دایرهای درست کرده و به شکل ماهی تزیین کنید.
تزیین کوکو سبزی در نان باگت و با نان تست
کوکو را به قطعات مربعی تقسیم کرده، روی تکههای نان تست قرار دهید و با یک خلال آن را فیکس کنید. سپس با یک تکه پنیر چدار و گوجه فرنگی تزیین کنید.
وسط نان تست را با یک قالب کاتر به شکل دلخواه درآورده و سپس در روغن قرار دهید و از مواد کوکو وسط آن بریزید. زمانی که یک طرف کوکو سرخ شد پشت و رو کرده و طرف دیگر را سرخ کنید.
نان باگت را به صورت حلقه های 3-2 سانتیمتری برش زده، وسط آن را خالی کنید، حلقههای نان باگت را در روغن قرار داده و از مواد کوکو وسط آن بریزید. زمانی که یک طرف کوکو سرخ شد پشت و رو کرده و طرف دیگر را سرخ کنید.
ماست میوهای در حقیقت ماست ساده است که با یک یا چند نوع میوه ترکیب شده باشد. به طور کلی میوههای تازه و پوره شده برای تهیه چنین ماستی به آن اضافه میشود و این ماست یکی از محبوبترین انواع آن در میان مصرف کنندگان به حساب میآید. اما باید دانست این ماست طعمدار میوهای در مقایسه با ماست ساده حاوی مقدار زیادی قند و کالری است و به همین دلیل انتخاب ایدهآلی برای افرادی که مراقب وزن خود هستند، نخواهد بود.
مخلوط ماست و مارمالاد یا مربای میوه، اولین بار درسال 1933 درجمهوری چک تولید شد و سپس درسال 1947 به ایالات متحده آمریکا راه پیدا کرد.هم اکنون ماستهای طعمدار با مخلوطی ازپودرسبزیها یا مارمالاد میوهها، در طعمهای مختلفی مانند توتفرنگی، خیار، زغالاخته، شاهتوت، تمشک یا هلو در بازار موجود است.ماست طعمدار ماستی است که پس از این که عملیات تخمیرش به پایان رسید، به آن طعمدهنده اضافه میکنند.طعمدهندهها یا فقط اسانس است یا موادی است که علاوه برطعم، رنگ و بوهم به محصول میدهد. مانند ماستهای میوهای که درآن میوه را یا به صورت تکههای میوه یا به صورت مارمالاد و پوره همگن شده میوه به آن میافزایند. هم اکنون یکی از معروفترین ماستهایی که در بین این گروه داریم، ماست میوهای است .
طعمدهندههای دیگر
طعمدهندهها
زیاد است. برای نمونه مغزهایی مثل مغز گردو، بادامزمینی و... را میتوان
به ماست اضافه کرد. یا سبزیهایی را به صورت ذرات نرم و یکدست درمیآورند و
از یک نوع یا مخلوط چند نوع از آن ها در ماست استفاده میکنند. در ایران
نیز ماست همراه با سبزی ها تولید میشود و کارخانههای متفاوتی آن را تولید
میکنند. این نوع ماست از نظربافت، طعم و ظاهر ازاهمیت ویژهای برخوردار
است.
هدف از تولید ماست طعم دار
هدف
از تولید ماستهای طعمدار فقط برانگیختن حس افراد با توجه به تنوع محصول و
افزایش جذابیت و مصرف سرانه آن است. در همه جای دنیا از این ماستها به
عنوان دسر استفاده میشود و معمولا هم این ماستها را در ظرفهای 100 یا
200 گرمی تولید میکنند. به همین دلیل این دسرها، ارزانقیمت تمام میشود و
از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. از نظر صنعتی هم ارزش افزوده دارد.
یعنی چون قیمت ماستهای طعمدار نسبت به ماستهای معمولی بالاتر است، برای
کارخانه هم سود دارد.
شکر، نمک یا چربی ماست ها
دکتر
سید امیر مرتضویان، متخصص صنایع غذایی وعضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی،
معتقد است به ماستها نمک نمیزنند مگر این که ماست سبزیجات باشد. در این
صورت ممکن است مقدار کمی به آن نمک اضافه کنند. این میزان نمک را معمولا به
دوغها هم می زنند و مشکلساز نیست. ازنظر چربی هم انواع مختلفی دارد. ما
ماست میوهای کمچرب، بدون چربی و پرچرب داریم مانند ماستهای معمولی که
در بازار به فروش میرسد. به همین دلیل افرادی که مایلند میتوانند از نوع
کمچرب یا بدون چربی آن استفاده کنند.
بعضی از افزودنی ها به ماست
میوههای خشکشده
با
آن که حجم و ظاهر میوههای خشکشده گولزننده و کوچک است اما آنها حاوی
قند و کالری بالایی است و با خوردن کمی از آنها فرد انرژی زیادی به دست
میآورد و اضافه کردن آنها به ماست به تجمع کالری و انرژی در بدن منجر
میشود.
مغزها و آجیلها
مغرها خود به تنهایی غذایی کامل به شمار میآید که انرژی و کالری زیادی را وارد بدن میکند.
نارگیل رندهشده
نارگیل خود حاوی قند است و اضافه کردن آن به ماست شاید طعم خوبی ایجاد کند اما موجب پرخوری و اضافه وزن میشود.
تخم کتان
تخم
کتان حاوی فیبر و پروتئین است اما مصرف زیاد آن باعث میشود بدن نتواند آن
را به خوبی هضم کند و بیشتر مواد مفید موجود در آن بدون این که جذب بدن
شود، دفع می شود.
نکته ای درباره ماست میوهای
ماست
میوهای در حقیقت ماست ساده است که با یک یا چند نوع میوه ترکیب شده باشد.
به طور کلی میوههای تازه و پوره شده برای تهیه چنین ماستی به آن اضافه
میشود و این ماست یکی از محبوبترین انواع آن در میان مصرف کنندگان به
حساب میآید. اما باید دانست این ماست طعمدار میوهای در مقایسه با ماست
ساده حاوی مقدار زیادی قند و کالری است و به همین دلیل انتخاب ایدهآلی
برای افرادی که مراقب وزن خود هستند، نخواهد بود.
نظر 2 متخصص طب سنتی درباره ماست میوه ای
دکتر رضا منتظر متخصص طب سنتی
ماست را نباید با گوشت و میوه مصرف کرد. بهتراست ماست همراه با غذاهای دیگر هم خورده نشود.
درطب سنتی ترجیح بر این است که ماست به عنوان یک وعده غذایی همراه با مصلح آن مانند نعناع یا گل سرخ مصرف شود.
دکتر
سید سعید اسماعیلی ، متخصص طب سنتی مصرف ماست با هر نوع میوه ای توصیه نمی
شود؛ هر چند شکل خوش بینانه آن ، این است که خود میوه اضافه شده باشد
امااگر اسانسی اضافه شده باشد، جای تامل بیشتری دارد ومصرف آن به هیچ وجه
توصیه نمی شود. اضافه کردن مغزهای خوراکی به ماست مشکلی ندارد اما اضافه
کردن میوه های تازه و مصرف آن همراه ماست مناسب نیست .
نظرمتخصص تغذیه
دکتر خدیجه رحمانی متخصص تغذیه وعضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
اگراز خود میوه یا پالپ آن استفاده شود، باعث افزایش ارزش غذایی ماست می
شودو از آن جا که نقش طعم دهنده هم دارد،باعث افزایش اشتهای کودکان می
شود. ویتامین وآنتی اکسیدان میوه ها خواص وارزش غذایی ماست را افزایش می
دهد اما اگرازاسانس میوه استفاده شود، با توجه به شیمیایی بودن آن برای بچه
ها مضراست وبسیاری ازکشورها مصرف آن را برای کودکان به دلیل اضافه کردن
اسانس میوه محدود کرده اند اما اگردرماست از خود میوه وپالپ میوه استفاده
شده باشد، مناسب است. تهیه ماست میوه در منزل بهتر است .
می توان به
ماست انواع طعم دهنده ها را اضافه کرد. میوه ها از نظر طعم وخواص فرق می
کنند ومن پیشنهاد می کنم از طعم های مختلف استفاده شود تا برای کودکان تنوع
داشته باشد .توت فرنگی، انگور، سیب و پالپ پرتقال مناسب است چون بافت ماست
اسیدی است ،اسید میوه بر آن تاثیر ندارد امااین بستگی به مدت زمان نگهداری
از ماست دارد. معمولا اضافه کردن مغزهای خوراکی و میوه برای بیماران خاص
وکودکانی که وزن گیری خوبی ندارند، مناسب است وتوصیه می شود این مغزها به
شیر، ماست وآب میوه اضافه شود.
اگر میوهها و سبزیهایی که به ماست اضافه میشود طبیعی باشد، فرقی نمیکند همه آن ها ایمن است. در کشورما هم استاندارد اجازه نمیدهد محصول مصنوعی در این محصولات استفاده شود. به همین دلیل همه طعمهای آن سالم است و به هیچ وجه جای نگرانی نیست.