اثر ورزش بر فعالیت مغزی

اثر ورزش بر فعالیت مغزی

اثر ورزش بر فعالیت مغزی
ورزش تنها برای سلامت قلب و کنترل وزن شما مفید نیست، بلکه توانایی ذهنی و هوش شما را نیز تقویت می کند. مطالعات نشان داده اند که ورزش برای مغز نیز بسیار مفید است و بر خلق و خو، پُر انرژی بودن، هوشیاری و احساسات خوب شما بسیار موثر می باشد.
ورزش تنها برای سلامت قلب و کنترل وزن شما مفید نیست، بلکه توانایی ذهنی و هوش شما را نیز تقویت می کند. مطالعات نشان داده اند که ورزش برای مغز نیز بسیار مفید است و بر خلق و خو، پُر انرژی بودن، هوشیاری و احساسات خوب شما بسیار موثر می باشد. همچنین فعالیت بدنی برای بهبود اختلال بیش فعالی و عدم تمرکز ذهنی کودکان نیز بسیار مفید است. نتایج مطالعات اخیر نشان داده است کودکانی که قبل از رفتن به سر کلاس درس 15 تا 45 دقیقه می دوند و فعالیت بدنی دارند، میزان جنب و جوش و بی قراری آن ها در کلاس درس به نصف کاهش می یابد. در اغلب افراد اخلاق و رفتار 2 تا 4 ساعت پس از ورزش هموار و آرام می ماند.

 

چگونگی تاثیر ورزش در تقویت مغز:

 

ورزش بر نواحی بسیاری از دستگاه عصبی و ترشح مواد شیمیایی شاد کننده ای مانند سروتونین و دوپامین موثر است که نتیجه ی این امر در نهایت ما را آرام و شاد و خرسند می نماید. به عبارتی دیگر اگر نمی خواهید منتظر بمانید تا احساسات خوب برای شما پیش آیند، خودتان می توانید با ورزش کردن به استقبال آن ها بروید و خود را شاد نمایید. وقتی شخصی ورزش نماید این امر باعث می شود که بهتر فکر کند و عملکرد بهتری داشته باشد و روحیه ی بهتری بیابد. شما با ورزش سیستم اعصاب و عملکرد خودتان را به وضعیت بهتری می رسانید.    

 

تاثیر ورزش بر بهبود افسردگی:

 

همان طور که ذکر شد ورزش علاوه بر کمک به سلامت قلب و عضلات و برطرف نمودن چاقی و عوارض ناشی از آن، بر بهبود خلق و خو و تقویت اعصاب نیز بسیار موثر است. امروزه عارضه ی افسردگی روند رو به رشدی به ویژه در جوامع شهری یافته است و بسیاری از افراد افسرده به پُرخوری و منزوی شدن روی می آورند و تبدیل به انسان هایی چاق، افسرده و منزوی می گردند و سلامت خود را به مخاطره می اندازند. در نقطه ی مقابل برخی از افراد افسرده نیز ممکن است اشتها به غذا خوردن را از دست بدهند و دچار اختلالات جسمی و عصبی شوند.

 

همه می دانیم که افسردگی مختل کننده ی فعالیت های ما است چرا که افسردگی حافظه و کارایی فرد را مورد مخاطره قرار می دهد. در حالی که اگر شما بتوانید روان خود را کنترل کنید می توانید به آرامش و تمرکز ذهنی و حافظه ی خوب دست پیدا کنید. مطالعات نشان داده اند که ورزش و فعالیت بدنی در کاهش عصبانیت، خستگی، استرس و افسردگی بسیار مفید واقع می شوند. جالب است بدانید اخیرا مطالعه ای بر روی 150 فرد با سن 50 سال و بالاتر که افسردگی در آنان تشخیص داده شده بود انجام گرفت.  در این مطالعه افراد به 3 گروه درمانی تقسیم شدند و برای آن ها هر یک از روش های ورزش و فعالیت بدنی یا مصرف داروی ضد افسردگی سرترالین با نام تجاری زلفت(Zoloft) و یا ترکیب هر دو؛ یعنی ورزش و دارو، برای مدت 4 ماه  تجویز شد. 
پس از پایان 4 ماه هر سه گروه احساس بهتری داشتند. ولی پژوهشگران تحقیق را رها نکردند و 6 ماه بعد مجددا افراد را بررسی نمودند و مشاهده نمودند که برگشت بیماری افسردگی در  افرادی که از روش ورزش برای درمان استفاده می نمودند آشکارا کمتر از گروه های مصرف کننده ی دارو یا مصرف کننده ی توام دارو و ورزش بود. به نظر می رسد مصرف دارو به موازات ورزش موجب مخدوش کردن اثرات مفید ورزش می شود. بر این اساس ورزش می تواند یک روش درمانی برای انواع افسردگی باشد.
پس توجه به این نکته مهم است که ورزش و فعالیت بدنی می تواند اضطراب و عصبانیت را برای چند ساعت پس از ورزش کاهش دهند. بر همین اساس قبل از آن که افسردگی به سراغ شما بیاید ورزش را در برنامه ی خود بگذارید. البته ورزش نباید شدت زیادی داشته باشد و خود موجب فشار آوردن به شما شود بلکه باید ملایم و فرح بخش باشد.

 

روش صحیح ورزش کردن برای تقویت مغز:

 

برای تقویت مغز توصیه به انجام ورزش های با شدت ملایم تا متوسط می شود. البته روزانه 8 تا 12 دقیقه تعریق و ورزش با شدت زیاد(60 درصد از سرعت ضربان قلب) برای تقویت مغز خوب است. ولی مابقی فعالیت بدنی روزانه بهتر است از فعالیت های سبک تر باشد تا به فرد ورزش کننده فشار و تنش وارد نشود. همچنین توصیه می شود به جای یک جلسه فعالیت بدنی شدید بهتر است فعالیت بدنی را در دو نوبت انجام دهید. برای مثال 20 تا 30 دقیقه در صبح شنا یا ورزش کنید و سپس در شب به پیاده روی بپردازید. شما می توانید ورزش و پیاده روی را در طی روز تقسیم کنید و لازم نیست در یک نوبت با ورزش بیش از حد، خودتان را خسته و کوفته نمایید.

 

توصیه می شود که حداقل برای سه روز در هفته روزی 30 دقیقه را به فعالیت بدنی ملایم مانند نرمش، پیاده روی و گردش یا شنا بپردازید. البته توصیه ی بهتر نیم الی یک ساعت فعالیت بدنی برای 5 روز در هفته می باشد، که در نهایت بسیار مفید تر است ازآن که هر روز فعالیت بدنی و ورزش داشته باشید. اگر واقعا مایل هستید تلاش بیشتری را برای سرحال بودن و تقویت مغز و جسم خود انجام دهید می توانید برای 5 تا 6 روز در هفته روزی 90 دقیقه به ورزش و پیاده روی بپردازید. اغلب ما می توانیم روزی نیم ساعت پیاده روی را در بین مشغله ها و کارهای روزمره ی خود بگنجانیم اما مهم آن است که انگیزه ی ورزش کردن را داشته باشیم.

 

شما می توانید از طیف گسترده ای از ورزش ها و نرمش ها برای تقویت مغز و اعصاب خود بهره مند شوید از جمله: بازی با توپ(مثل فوتبال، بسکتبال، تنیس و...)، شنا، دویدن ملایم، پیاده روی، نرمش های کششی و قدرتی ملایم، یوگا، مدیتیشن، تمرینات هوازی، وزنه برداری سبک و غیره.
بنابراین توصیه ی نهایی آن است که بسته به امکانات و موقعیت خود چند نوع فعالیت بدنی را انتخاب کنید و آن ها را به برنامه ی روزانه ی خود اضافه کنید و از مزایای ورزش و فعالیت بدنی نه تنها برای کنترل وزن و پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی بهره ببرید بلکه از منافع آن بر روی مغز خود نیز بهره مند شوید.

سلامی به زیبایی های زندگی

سلامی به زیبایی های زندگی

سلامی به زیبایی های زندگی
حال که پا به عرصه بی حوصلگی های دوران سالمندی گذاشته اید و احساس می کنید، زندگی رنگ دیگری به خود گرفته است، بهتر است به سر و روی روزگارتان دستی بکشید.
عقربه های ساعت نمی خواهند حتی تکان کوچکی به خودشان بدهند، زمان آرام می گذرد.آنقدر که  احساس می کنید زمان با شما لج کرده و ایستاده است. جوانتر که بودید حتی در خواب هم تصور نمی کردید که روزی در میانسالی حوصله تان  از زمین و زمان سر برود.
 
حال که پا به عرصه بی حوصلگی های دوران سالمندی گذاشته اید و احساس می کنید، زندگی رنگ دیگری به خود گرفته  است،  بهتر است به سر و روی روزگارتان دستی بکشید و با قرار دادن زندگی تان در مسیری جدید، مقابل  خستگی و دلزدگی بایستید. برای یک آغاز دیگر به آنچه می تواند بار دیگر زندگی شما را طراوت بخشد، توجه کنید.
 
هدف وسیله تلاش

 

اهدافی را برای خود تعیین کنید. دارا بودن یک یا دو هدف به شما کمک می کند به آینده نگاه کنید.تلاش شما باعث می شود تا احساس خستگی نکنید  و با به ثمر نشستن هر یک از اهداف تان، به  روی زندگی لبخند خواهید زد. نگویید که در این سنین هدفی ندارید حتی برنامه ریزی برای رسیدن به کوچکترین هدف  باعث می شود شما هر روز سلامی زیبا به خورشید داشته باشید.
 
دوستان جدید پیدا کنید

 

شما می توانید با عضویت در باشگاه ورزشی،  انجام کارهای داوطلبانه مثل عضویت در یک مرکز خیریه، رفتن به مسجد وشرکت در مراسم مذهبی  و رفتن به بوستانهایی که در نزدیکی محل زندگی تان کمک می کند شما دوستانی پیدا کنیدکه دغدغه هایتان از یک جنس است و تقریبا اهداف مشترکی دارید. در این گروه شما اوقات تان با افرادی سپری خواهید کرد که نیازمندی هایتان مشترک است.به طور مثال، اگر با هم به سفر بروید، به دلیل بیماری هایی که هر یک از شما ممکن است به آن مبتلا باشید، مواد غذایی یکسانی را مصرف خواهید کرد. مطمئنا این سفر با توجه به گروهی که با آنها بوده اید، بسیار متفاوت خواهد بود.

 

اگر تصمیم گرفته اید زندگی تان را بار دیگر روشنایی بخشید کم کم با محیط اجتماعی بیرون از خانه آشتی کنید

 

خاطره بازی

 

دوستان قدیمی تان را پیدا کنید. اگر محل زندگی تان را عوض کرده اید و همیشه از خاطرات محله قبلی تان یاد می کنید، به آنجا بروید و ساعتی را با دوستانتان سپری کنید. یاد کردن از خاطرات گذشته، فانوس زندگی تان را روشن خواهد کرد.
 
مغز بادام‌های زندگی

 

بازیگران جدید زندگی شما، نوه هایتان هستند. برای دیدن آنها روزها را یکی پس از دیگری می شمارید تا تعطیلات آخر هفته، آنها را در آغوش بکشید.لذت در کنار نوه ها بودن را نمی توان با هیچ چیز دیگر مقایسه کرد. شاید به راحتی بتوان گفت این سرگرمی روح جاری در زندگی شماست پس برنامه ریزی برای دیدار نوه ها می تواند یکی از دلمشغولی های شما باشد.

 

سالمند

 

آشتی با محیط بیرون از خانه

 

شما سرگرمی های بسیاری می توانید داشته باشید. پس تلویزیون را تنها وسیله سرگرمی خودتان ندانید، آنچه ممکن است، آزارتان دهد این است که منتظر بلند شدن صدای زنگ تلفن باشید تا سکوت خانه شما را بشکند اما دنیا به تعداد آدمهایش سرگرمی دارد و اگر خود شما بخواهید و از جمع دوری نکنید، هیچگاه حوصله تان سر نمی رود.
خواندن کتاب، رفتن به موزه، پیاده روی با دوستان و خیلی از موارد دیگر می تواند شما را با نشاط سازد.
هیچگاه نگذارید به دلیل دوری از جمع، زندانی خانه خودتان شوید. اگر تصمیم گرفته اید زندگی تان را بار دیگر روشنایی بخشید کم کم با محیط اجتماعی بیرون از خانه آشتی کنید.
 
تجربیات ماندگار

 

یک نکته را فراموش نکنید، شما سال ها تلاش کرده اید و برای خانواده تان تکیه گاه بوده اید، حال بهتر است به جای اینکه زندگی را به حال خود رها کنید تا زندگی برای شما تصمیم بگیرد،شما برای روزهایتان تصمیم بگیرید. امروز که می دانید چه کسی هستید و چه تجربیاتی در زندگی تان کسب کرده اید ،آنها را دارایی خود بدانید و سعی کنید آنها را به فرزندان و نوه های خود انتقال دهید.یادتان باشد شما در حال حاضر ارزشمند ترین گنجینه دنیا را دارید.