شیرازی ها مردمانی با فرهنگ و هنر دوست هستند که ریشه در اعماق تاریخ ایران زمین دارند. شیراز کهن شهری است که همواره در تاریخ ایران مأمن امنی برای فرهنگ و تاریخ ایران به شمار رفته و همه اقوام ایرانی همواره به دیده احترام به این کهن شهر نگریسته اند.
مردمان این شهر هنر خود را نه تنها در شعر و ادبیات بلکه در سایر شئونات زندگی نیز متناسب با فرهنگ ایرانی رشد داده اند. از جملۀ اینها هنر آشپزی و غذاهای خوشمزه ای است که متناسب با شرایط اقلیمی منطقه و روحیۀ مهمان نوازی مردم شیراز، رشد یافته است. شیرازی ها غذاهای متنوع و بسیار خوش طعمی دارند که از جمله مشهورترین آنها می توان به انواع پلوها همچون شیرازی پلو، کلم پلو، شکر پلو، رب پلو، قنبر پلو و … و دوپیازه، حلیم بادنجان و انواع آش همچون آش ماست، آش سبزی و … اشاره کرد. برای آشنایی بیشتر با تعدادی از این غذاهای خوشمزه با ما در سفره شیرازی همراه شوید؛
آلبالو پلو
مواد لازم
۴ پیمانه برنج
یک کیلوگرم آلبالو
یک کیلوگرم شکر
یک عدد سینه مرغ
چند عدد چوب دارچین
۲ عدد برگ بو
۳ قاشق سوپخوری زعفران دمکرده
یک پیمانه کره
یک پیمانه روغن
به میزان لازم نمک
خلال پسته و بادام
طرز تهیه
۱- برنج را با آب بشویید و با نمک برای چند ساعت خیس کنید.
۲- هسته های آلبالو را جدا کنید، آلبالو ها را در ظرفی لعابی یا شیشهای بریزید، روی آنها شکر بپاشید و به مدت ۲ ساعت بگذارید بماند. سپس آنها را داخل قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. پس از جوش آمدن به مدت ۶ ساعت یا یک شب تا صبح بگذارید بماند.
۳- پس از این زمان، آلبالوها را ۱۰ دقیقه بجوشانید. سپس از صافی عبور دهید و شربت آن را جدا کنید. شربت را روی حرارت ملایم قرار دهید تا قوام بیاید.
۴- مرغ را نیز با مقداری آب و به همراه نمک، دارچین و برگ بو بپزید. در اواخر پخت مقداری از زعفران دمکرده را به آن اضافه کنید.
۵- برنج را آبکش کنید. پس از آبکش کردن برنج، روغن را کف قابلمه بریزید، برای تهدیگ نان بگذارید و مقداری برنج در آن بریزید و بعد روی برنج آلبالو بریزید. همین مراحل را تا انتها تکرار کنید به طوری که لایه آخر برنج سفید باشد. روغن بریزید و دمکنی بگذارید تا برنج دم بکشد.
۶- آلبالوپلو را با مرغ پخته و سرخ کرده و خلال پسته و بادام تزیین و سرو کنید.
کلم پلو
مواد لازم
یک کیلوگرم برنج
یک کیلوگرم کلم خرد شده (کلمبرگ یا کلم قمری)
نیم کیلوگرم سبزی خرد شده (شوید، تره، ترخان، ریحان)
۲ عدد پیاز
روغن
نمک و فلفل سیاه
آبلیمو
کوفته ریزه
مواد لازم برای تهیه کوفته ریزه
۳۰۰ گرم گوشت چرخکرده
۴ قاشق غذا خوری آرد نخودچی
یک عدد پیاز
روغن
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه
روغن
طرز تهیه کلم پلو
۱- برنج را با مقداری نمک از چند ساعت قبل خیس کنید.
۲- کلمها را پوست بکنید، خلالی کنید و در یک تابه متوسط، با نمک، فلفل سیاه و زردچوبه چند دقیقه تفت دهید. ۲ دقیقه پس از تفت دادن آبلیمو اضافه کنید.
۳- سپس سبزی ها را بشویید و خرد کنید.
۴- برنج را با نصف قاشق چایخوری زرد چوبه بجوشانید، بعد از آبکش کردن سبزی و کلم سرخ شده را به آن اضافه کنید و برنج را در قابلمه بریزید و دم کنید.
۵- پیاز را روی گوشت چرخکرده رنده کنید. نمک، فلفل و زرد چوبه را اضافه کنید و خوب ورز دهید. سپس آنها را قلقلی کنید و تفت دهید. کوفته ها را نیز باید وسط پلو قرار دهید تا با هم دم بکشند.
۶- این غذا را داخل دیس بکشید و با پیاز سرخ کرده تزئین کنید.
شیرازی پلو
مواد لازم
۳ پیمانه برنج
نصف پیمانه ماست
۱ قاشق غذاخوری زعفران دم کرده
۳ قاشق غذاخوری شکر
یک عدد سینه مرغ
نمک، فلفل و زردچوبه
یک عدد پیاز
۳ عدد تخممرغ
۳ قاشق غذاخوری زرشک
یک عدد بادنجان دلمهای
یک قاشق غذاخوری خلال پسته
طرز تهیه
۱- برنج را از دو ساعت قبل با نمک و آب خیس کنید.
۲- سینه مرغ را با پیاز و مقداری نمک، فلفل و زردچوبه و آب روی حرارت بپزید. سپس آن را خرد کنید.
۳- برنج را به صورت معمولی بپزید و آبکش کنید. برنج آبکش شده را با ماست و زعفران مخلوط کنید.
۴- تخممرغها را به همراه شکر به مخلوط برنج، ماست و زعفران اضافه کنید.
۵- کف ظرف پیرکس را چرب کنید، نیمی از برنج را در آن بریزید و روی آن مرغ خرد شده، زرشک، بادنجان خرد و سرخ شده بریزید. در آخر روی آنها خلال پسته بپاشید. سپس بقیه برنج را روی آنها بریزید و با پشت قاشق فشار دهید.
۶- در ظرف را بگذارید و به مدت یک ساعت در فری که از قبل با دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد گرم شده است، قرار دهید تا برنج دم بکشد و در سطح پایین ظرف طلایی شود.
دهنم آب افتاد