رسم دیرینهی ایرانیها در دید و بازدید
تعطیلات نوروز همیشه زبانزد بوده است و مسلما هیچ دید و بازدیدی بدون
پذیرایی نخواهد بود. خیلی از افراد سال جدید را با افزایش وزنی باورنکردنی
آغاز میکنند. در ادامه این مطلب برای کنترل رژیم غذایی در ایام نوروز
راهکارهایی ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.

خوشاندامی و زیبایی دغدغه ذهنی خیلی از ما انسانها است. گاه با اینکه
طی سال تمام تلاش خود را برای رسیدن به این هدف میکنید، با یک رژیم ناسالم
در ایام تعطیل تمام این زحمات به باد میرود. هر چند چاقی مسالهای است که
در هر سن و زمانی ما را تهدید میکند اما در تعطیلات به دلیل بیتحرکی

بیشتر در معرض چاقی هستیم.
باید بدانیم که منشا بسیاری از بیماریها چاقی و رژیم نامناسب است پس
برای اینکه میزبان ما ناراحت نشود، خود را بیمار نکنیم. مجبور نیستیم هر
آنچه که به ما به عنوان پذیرایی تعارف میشود، برداریم. گاهی این فرهنگ غلط
ناراحت شدن میزبان و رودربایستی ما کار را به جایی میرساند که برخلاف
خواستهمان کار نادرست را انجام دهیم. اگر میتوانید یک نه قاطع بگویید که
بهتر اما اگر خیلی برایتان سخت است و خودتان هم این را نشانه بیادبی
میدانید:
- سعی کنید اولین انتخابتان از ظرف میوه باشد. میوه و یا شیرینی کوچکتر را انتخاب کنید و همهی آن را نخورید.
- حتی اگر وزن مناسبی دارید، نیاز شما به قند در طول روز ۱۵۰ گرم است و
اگر بدن شما برای تامین این مقدار با کمبود مواجه شود، میزان قند مورد نیاز
خود را از منابع دیگری مانند میوهها بدست میآورد. بنابراین خوردن یک
شیرینی در طول روز کافی است.

- اغلب ساعات دید و بازدید بعد از صبحانه، ناهار و یا احتمالا بعد از شام
است. در ساعاتی که معده ما پر است و ممکن است نیاز به میان وعده داشته
باشیم. میان وعده بخورید نه یک وعده کامل.

- در وعدهی صبحانهی منزل خود دمنوش بهاری را تهیه و میل کنید تا چای خوردنتان به میهمانی موکول شود.
- تلخی چای خود را یا با قند یا شیرینی و یا یک میوه خشک موجود در آجیل برطرف کنید هر چند که اگر تلخ بنوشید هم اتفاقی نخواهد افتاد.

- بیاد داشته باشید که جز خوردن، تفریح و لذت دیگری برای این ایام وجود دارد. به طبیعت بروید و از هوای آزاد لذت ببرید.
- اگر خواب مناسب داشته باشید حتما در سوخت و ساز بدنتان تاثیر بهتری خواهد داشت.
- درهم و برهم نخورید. اگر در طول روز به چند خانه سر میزنید به
خوردنتان فکر کنید. اگر جایی میوه خوردید، جای دیگر آجیل و مکان بعدی
شیرینی میل کنید تا تعادلتان در خوردن حفظ شود.
- وقتی تنقلات و خواکیها در دسترس شما باشند، میل شما به خورن بیشتر میشود. سعی کنید از میز حاوی تنقلات، تخمه و آجیل دور باشید.
- با گرسنگی کامل و مطلق به مهمانی نروید تا کمتر به خوردن انواع تنقلات و آجیلها ترغیب شوید.
- بیشتر از ۸ عدد آجیل در طول روز نخورید. آجیل دارای کلسیم، فسفر،
منیزیم، ویتامین E و... است. هر دانه بادام، فندق یا پسته تقریبا ۸ کالری
انرژی دارد و مصرف تعداد زیادی از انواع آجیل درطول روز، حجم قابل توجهی
کالری وارد بدن شما میکند.


اگر برای صرف ناهار یا شام دعوت میشوید:

- خودتان پیشقدم شوید و از میزبان بخواهید برایتان غذایی سبک تدارک ببیند.
- غذایتان را با سبزیجات و سالاد شروع کنید و آن را در بشقاب کوچک بکشید.

- در جمعآوری وسایل سفره به میزبان و در واقع به هضم غذایتان کمک کنید.
- به بهانه اینکه وعده غذایی بعدی را مهمان هستید، وعدهی غذایی خود را
حذف نکنید. حتما سعی کنید قبل از میهمانی رفتن با میوه کمی خود را سیر
کنید.
- اگر در این ایام شما مقدار کالری لازم را از تنقلات و آجیل دریافت نموده اید، در ۳ وعده غذایی اصلی از سبزیجات استفاده کنید.
- حدودا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد که پیام سیر بودن به مغز برسد، پس آهسته غذا بخورید.
- شاید شما جزو آن دسته از افرادی باشید که وعده صبحانه برایتان اهمیت
چندانی ندارد. لازم به ذکر است که افرادی که صبحانه نمیخورند ۴ برابر
بیشتر در معرض افزایش وزن هستند. پس صبحانه را در ساعات اولیه روز میل
کنید.
- سعی کنید شام را زود میل کنید اما از آنجاییکه شما میهمان هستید و زمان
صرف غذا به عهده شما نیست، بلافاصله بعد از شام نخوابید. اگر به منزل خود
برمیگردید، در صورت امکان طول مسیر برگشت را پیادهروی کنید.
- در صورتیکه در وعدهی خود پرخوری کردهاید وعدهی بعد را سبک میل کنید.
-

- هرگز در این ایام سعی نکنید رژیم بگیرید و وزن خود را کاهش دهید. واقع
بین باشید و تلاشتان را برای ثابت نگه داشتن وزنتان بکار گیرید.
- به میزان کافی آب بنوشید. احساس تشنگیتان را با گرسنگی اشتباه نگیرید و
برای رفع تشنگی خود حتما از آب و یا چای کمرنگ استفاده کنید نه نوشابه یا
آبمیوه.
شاید این روند هنوز بین ما صحیح و مرسوم نباشد اما سعی کنید اگر شما
میزبان هستید، غذایی کم کالری برای میهمانانتان تهیه کنید و به آنها
بگویید که تناسب اندام و سلامتیشان برایتان اهمیت دارد. به جای سس در
سالادهایتان از مخلوط ماست، آبلیمو و روغن زیتون استفاده کنید. جای قند،
توت خشک، جای نوشابه، دوغ و قبل از وعده اصلی میوه تعارف کنید.
اگر به سفر میروید بخاطر داشته باشید:
- از خوردن فست فود و غذای رستورانهای بین راهی خودداری کنید.
- غذای تازه و سالم و از نظر بهداشتی مطمئن بخورید.
- مسافرت به همان اندازه که برای کودکان جالب و سرگرمکننده است، برای
والدین آنها پر از دردسرهای مراقبت از بچهها است. چرا که برنامه غذایی
روزانه بچهها به هم میریزد و والدین مجبور هستند در طول سفر غذاهایی غیر
از غذاهای معمول در برنامه غذایی خانواده استفاده کنند. مراقب تغذیه کودکان
هنگام سفر باشید. از آنجا که زمان مصرف وعدههای غذایی ممکن است به هم
بریزد و در زمانی که کودک گرسنه است، غذای مناسب در دسترس نباشد، کودک
مجبور به مصرف میان وعدهها یا تنقلات میشود. بهتر است مقداری غذای آماده
مانند انواع ساندویچهای خانگی با خود به همراه داشته باشید تا کودکتان
ناگزیر به مصرف تنقلات و ریزهخواری نشود. زمان سفر و تغذیه و خواب کودکتان
را به گونهای تنظیم کنید که کودک در سفر گرسنه، خسته و طبیعتا بهانهگیر
نشود. برای کودکتان همیشه یک لیوان آب جوشیده و تمیز به همراه داشته باشید
تا مجبور به استفاده مدام از آب معدنی نشوید. اگر کودک شما شیر خشک مصرف
میکند، وجود آب جوشیده و تمیز بسیار اهمیت دارد. در صورتیکه کودک غذای
کمکی میخورد، غذای او را در ظرف درب دار تمیز بریزید و حتما درب آن را
ببندید تا هم از انتقال آلودگی به آن جلوگیری کرده و هم حمل آن برایتان
راحت باشد.

تغذیه در سفر موضوع مهمی است که در مطالب بعدی به آن خواهیم پرداخت.
به سلامتی خود بیش از هر چیز دیگری اهمیت دهید، در نظر داشته باشید که
هدف اصلی در ایام نوروز کسب تجربه و سفر و بازدید از عزیزانمان است. مراقب
باشیم که با اضافه وزن و پشیمانی بعد از آن، به خاطرهای بد مبدل نشود.