۱۷ گیاه و ادویه که با دیابت مبارزه میکنند
با این مواد میتوانید غذاهای خود را سالمتر (و همچنین
خوشمزهتر!) کنید و در عین حال با التهابات تحریککنندهی دیابت نیز مبارزه
نمائید. چگونه؟ کافیست به طبیعت و انواع غذاهای گیاهی بنگرید.
تمامی
گیاهان و ادویهجات که در اینجا آورده شده خواص ضد دیابتی و یا ضدالتهابی
دارند و میتوانند موجب کاهش التهابات مزمن در بدن شوند، فقط کافیست آنها
را روی همهی غذاها بپاشید. پس در وعدهی بعدی بعضی از این گیاهان و
ادویهها را که در ادامه ذکر میشود، با غذای خود مخلوط کنید.
از
تجربهی مواد جدید به منظور دستیابی به یک دستور درست نهراسید: با امتحان
ترکیبات جدید، میآموزید که کدام گیاه یا ادویه بهترین طعم و مزه را به
غذای شما میدهد و شما استفاده از کدام یک را ترجیح میدهید.
۱. ریحان
ریحان
گیاه باغ و سبزی معطریست که تابستان، ایتالیا و اوقات خوش غذا خوردن را در
ذهن تداعی میکند. به سالاد، سوپ، و پاستا عطری خوشایند میبخشد. در
مطالعهایی دربارهی دمنوشهای گیاهی مشخص شد زردچوبه، رزماری، مرزنجوش،
پونه، و ریحان ۵ پیشتاز حاوی فلاوونویدها هستند. ریحان، به طور خاص قند
خون را کاهش میکند.
۲. بیلبری
بیلبری
نوع اروپایی بلوبری است. بیلبری از بلوبریها برتر هستند، زیرا بلوبریها
تماما آبی هستند، درحالی که فقط درون بیلبریها آبی میباشد. رنگ آبی
یعنی آنتیسیانین، آنتیاکسیدانهای سالم که با دیابت مبارزه میکنند،
تقویتکنندهی قلب و کاهش دهندهی چربی خون و التهابات.
مطالعات
انجام شده از سوی موسسهی بهداشت عمومی و تغذیه بالینی نشان داد که مصرف
منظم بیلبری تازه، حدودا ۴۰۰ گرم در روز، علائم التهاب را کاهش میدهد و
تحمل گلوکز در افراد با سندرم متابولیک را بهبود میبخشد. هنگامی که گروه
مصرفکنندگان روزانهی بیلبری با گروه تحت کنترل، کسانی که از رژیم غذایی
همیشگی خود را پیروی میکردند، مقایسه شدند، مشخص شد که علائم التهابی
اینترلوکین- ۶ در کسانی که مصرف بیلبری را افزایش داده بودند تا ۲۰٪ کاهش
داشت.
۳.بابونه
بابونه
قند خون را کاهش میدهد و با دفع قند از خون و ذخیرهی آن در کبد مانع از
عوارض دیابت میشود. پس از یک روز کاری سخت، دمنوشی آرامشدهندهتر و
تسکیندهندهتر از یک فنجان چای بابونه وجود ندارد.
۴. دارچین
بر
اساس مطالعات متعدد مشخص شد دارچین قند خون را کاهش میدهد. اما در یکی از
مطالعات اخیر پس از مصرف دارچین کاهش چشمگیری در قند خون ناشتا مشاهده
نشد. مجددا امتحان نمودند و دریافتند که دارچین هموگلوبین ۱C A را کاهش
میدهد.
در
هر صورت، مصرف دارچین همراه با غذا، التهابات را التیام بخشیده و در
نتیجهی کاهش کلسترول و افزایش سوخت و ساز بدن، منجر به کاهش وزن میشود.
البته، مادامی که دارچین را میپزید، فواید آن را خنثی میکنید. بنابراین
آن را روی لوبیا، عدس و برنج قهوهای یا گوشت قرمز پخته شده امتحان کنید، و
بدون قند بمانید!
۵. زیرهی سبز
زیرهی
سبز نوعی ادویه از خانوادهی جعفریست که با عدس قرمز یا برنج قهوهای
تناسب خوبی را پدید میآورد. از آن سخاوتمندانه بهره ببرید، زیره، قند خون و
کلسترول را کاهش میدهد. زیره همچنین تاثیری مثبتی بر بیماریهای مزمن
ناشی از دیابت دارد که بسیار نیز خطرناکند.
۶. گل قاصدک
خواص
دارویی گل قاصدک درمیان همهی گیاهان، شگفت انگیز است، بنابراین هرگز
نباید این علف هرز را از باغچه خود ریشهکن کنید. برگهای سبز و تیرهی آن
بدن را مملو از موادی میکند که فشار خون را کاهش میدهد و کبد را درمان
میکند. مانند گزنه، قاصدکها نیز ادرار را افزایش میدهند و بدین ترتیب،
عمل پاکسازی خفیفی در بدن صورت میپذیرد. قاصدک به کاهش وزن کمک میکند، که
برای اکثر دیابتیها سودمند است.
۷. شوید
شوید
همراه با ماهی، تخم مرغ و قارچ بسیار لذیذ است. خواستگاه شوید خاورمیانه و
جنوب غربی روسیه است، اما درحال حاضر جای خود را در آشپزخانههای اروپایی و
داروفروشیهای قرون وسطایی نیز باز نموده است. سالها پیش بهطور عمده
برای افزایش شیر زنان استفاده میشد. اما درحال حاضر به عنوان گیاهی موثر
در مبارزه با دیابت شناخته شده است. پایگاه گیاهشناسی جیمز دوک، ۷۰ ماده
شیمیایی مختلف را در شوید که به مبارزه با دیابت کمک میکند ذکر کرده است.
۸. رازیانه
رازیانه
وقتی به عنوان سبزی خورده میشود، طعمی بینظیر دارد. از سوی دیگر، دانهی
این گیاه عطری قوی دارد؛ دمنوش رازیانه برای نفخ نوزادان فوقالعاده
است. هم سبزی و هم دانهی آن شامل ترکیباتی شیمیایی است که با دیابت مبارزه
میکند.
آنتول،
یکی از مواد شیمیایی گیاهی موجود در رازیانه است که مانع از عوامل التهابی
در بدن میشود و با سرطان مبارزه میکند. جویدن دانههای رازیانه بعد از
هر وعدهی غذایی برای تمیز نمودن دندان و نفسی تازه در هند مرسوم است. اگر
عطر و طعم داروی سرفه را دوست دارید، بدانید که رازیانه نیز سرکوبکنندهی
خوبی برای سرفه با همان عطر و طعم است (علاوه بر کمک به مبتلایان دیابت و
بیماریهای دستگاه گوارش) و اسانسهای آن به شکل کپسول نیز در دسترس است.
۹. سیر
سیر
در کنار ریحان، پونه و روغن زیتون طعم و مزهی خاصی به غذاهای ایتالیایی و
مدیترانهای میبخشد. سیر برای عملکرد قلب مفید است و از ابتلا به سرطان
پیشگیری میکند، درست مانند پیاز، موسیر، پیازچه که همگی از یک خانواده
هستند.
در
میان آنها سیر بالاترین خاصیت ضدالتهابی را دارد و سرکوب کنندهی دیابت
است. اما سیر میتواند از این هم موثرتر باشد: قند خون و چربی، همچنین
پروتئین واکنشپذیر C و التهاب، را کاهش دهد. تقریبا هر نوع سبزی همراه با
سیر و روغن زیتون خوشطعم میشود. اگر در مضیقه باشم، در آشپزخانهام از
سیر خشک شده استفاده میکنم. اما متوجه باشید که سیرِ خشک تمامی تاثیرات
مثبت سیر تازه را ندارد. سیر خام و تازه خرد شده به نظر قدرتمندترین
تاثیرات را دارد.
۱۰. زنجبیل
زنجبیل
گیاهی فوقالعاده در مبارزه با دیابت و چربی خون بالاست، زیرا به طرق
مختلف با دیابت مبارزه میکند و حتی به کاهش وزن نیز کمک میکند. درحقیقت،
مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ از سوی متخصصین تغذیه در دانشگاه کلمبیا انجام
شد، نشان داد افرادی که بعد از صبحانهی یک نوشیدنی گرم زنجبیلی مینوشند
۴۳ کالری بیشتر از دیگران میسوزانند. علاوه بر این، گزارشات حاکی از آن
است که نوشیدن یک نوشیدنی حاوی ۲ گرم پودر زنجبیل تا ۳ ساعت بیشتر احساس
سیری در فرد پدید میآورد.
در
مطالعهایی جداگانه که در مجلهی غذاهای گیاهی برای تغذیه انسان به چاپ
رسید، مشخص شد بیماران دیابتی که به مدت ۳۰ روز، ۳ گرم پودر زنجبیل را در
مقادیر تقسیم شده مصرف نمودند، کاهش چشمگیری در گلوکز خون( ۱۷%)،
تریگلیسیرید (۹%)، کلسترول کلی (۸%)، لیپوپروتئین (۱۲%) و کلسترول (۹%) را
تجربه کردند. اغلب اوقات، زنجبیل تازه در خانه دارم و چند برش کوچک از آن
را در چای داغ ریخته و مینوشم. از این ادویهی آسیایی در هر غذایی که
میتوانید استفاده کنید. با غذاهای گوشتی و مرغی و همچنین خوراکهای گیاهی
عالی است.
۱۱. نعناع
نعناع
فلفلی شامل آنتی اکسیدانهای طبیعی ضد دیابت، بیماری قلبی، پیری و
سرطان هستند. طعم فوقالعادهای به چای میدهد. دمنوش تازهی آن را
جایگزین چای کیسهای نمائید. نعناع عضلات نزدیک معده و مری را آرام
میکند؛ افراد مبتلا به رفلاکس باید از نعناع دوری کنند. اما برای سایرین
یک نوشیدنی خوش طعم است که به گوارش کمک میکند.
۱۲. رزماری
اِکلیل
کوهی یا رُزماری تقویتکنندهی قلب و موثر در درمان سندرم متابولیسم است.
فعالترین مادهی گیاهی شیمیایی رزماری، کارنوسل است که باعث کاهش
استرس اکسیداتیو میشود. در نتیجه برای مبارزه با التهاب و سرطان موثر
است. نحوهی دستیابی به خواص رزماری از طریق طبخ آن به ویژه در تهیهی
گوشت، خورشت، سیب زمینی سرخ کرده است. یا با دم نمودن یک چای رزماری، آرامش
را تجربه کنید.
۱۳. مریم گلی
مریمگلی
حاوی آنتیاکسیدانهای ضد دیابت است. طعم قوی آن در خورشتها عالی است،
در عین حال دمنوشی آرامش بخش و تسکین دهنده است. مانند دیگر سبزیجات معطر
باغچهایی، مریم گلی سرشار از پلیفنولهاست؛ اسید رزمارنیک بیشتری نسبت
به رزماری دارد. ترکیبات فنولیک آن وعدهی مبارزه با آلزایمر را میدهد.
چای عسل و مریم گلی دربرابر سرماخوردگیهای ویروسی و باکتریایی بسیار موثر
است، زیرا مادامی که عسل و مریم گلی ترکیب شوند، قدرت ضدباکتریایی آنها
افزایش مییابد.
۱۴. شیرینبرگ (سرده)
شیرینبرگ
یا استیویا تنها شیرینکنندهایست که برای دیابتیها مضر نیست، هرچند که
از شکر هم شیرینتر است. در عین حال استیوا به دندانها آسیب نمیرساند و
از تاثیرات مثبتی بر قند خون بعد از ناهار برخوردار است و میزان ترشح
انسولین را افزایش میدهد. میتوانید گیاه آن را در گلدانی روی طاقچه
پنجره پرورش دهید. یک برگ کوچک آن رشد زیادی دارد.
۱۵. ترخون
ترخون
گیاه خوبی است که طبق مطالعات مقاومت به انسولین و پرخوری در افراد
دیابتی را کاهش میدهد. نوع فرانسوی ترخون به آسانی تکثیر نمیشود، اما
انواع روسی و آمریکایی آن تقریبا در سراسر جهان و در آبوهوای معتدل وجود
دارد. متاسفانه، گونههای آمریکایی تاثیر کاهندگی قند خون مشابهی را ندارد،
بنابراین ممکن است مجبور شوید هزینهی بیشتری برای نوع فرانسوی آن
بپردازید.
۱۶. آویشن
تایمس
یا آویشن شامل ۷۵ نوع مادهی گیاهی شیمیایی ضد دیابت است و عطر دلپذیر آن
هر غذایی را بینظیر میکند. آویشن از سیتوکینهای مبارز کننده با التهاب
حمایت کرده و به سلولهای ایمنی خاصی موسوم به ماکروفاژها، در ترشح عواملی
که التهاب را از بین میبرد کمک میکند.
۱۷. زردچوبه
زَردچوبه،
ریشهی زردِ محبوب در غذاهای هندی که یک پای ثابت ادویهی کاری است،
احتمالا بهترین داروی گیاهی یا ادویه برای پیشگیری از سرطان است. زردچوبه
ادویهایی ایدهآل برای مبتلایان به دیابت است، تحقیقات نشان میدهد
زردچوبه از خاصیت ضدالتهابی، ضدپیری، آنتیاکسیدانی، محافظت عصبی، ضد تصلب
شرائین، محافظت از قلب، کاهشدهندهی وزن و عملکرد ضد عفونیکنندگی
برخوردار است. تمامی این خواص از مادهی اصلی موجود در آن یعنی کروکومین
نشات میگیرد.
براساس
مطالعهی منتشر شده در مجله درمان دیابت، ۲۴۰ نفر که مبتلا به پیش
دیابت تشخیص داده شدند را به دو گروه تقسیم و به یک گروه به مدت ۹ ماه
کپسول کروکومین (۱۵۰۰ میلی گرم) و به گروه دیگر ۹ ماه دارونما داده شد. در
پایان مطالعه، محققان دریافتند که ۱۶.۴٪ از افراد تحت بررسی که دارونما
مصرف نموده بودند به دیابت نوع ۲ مبتلا شدند، درحالی که هیچ یک از
آنهایی که روزانه کروکومین خورده بودند، به دیابت مبتلا نشدند.