انگور یکی از میوههای بهشتی بوده که در طب سنتی و اسلامی ما و همچنین بسیاری از کشورهای دنیا جایگاه ویژهای دارد. قرآن کریم بارها از درختان انگور بهعنوان پاداشی برای نیکوکاران در بهشت یاد نموده و روایات دینی شیعیان نیز بر اثرات سودمند آن تأکید مینماید بهطوریکه از امام صادق (ع) چنین نقل شده است که: «پیامبری از پیامبران به درگاه خدا از اندوه شکایت کرد و خداوند او را به خوردن انگور امر فرمود». انواع انگور از نظر بومی متعلق به مناطق مدیترانهای و غرب آسیا هستند که بهصورت خوشههای منظم و زیبا به رنگهای آبی، قرمز، بنفش، سیاه، طلایی و سبز بر روی درخت تاک میرویند.
ایران یکی از کشورهای مهم تولیدکننده انگور میباشد و در تاکستانهای آن نیز انواع مختلفی از این میوه پرورش داده میشود که رایجترین آنها عبارتاند از: انگور عسگری، بیدانه، یاقوتی، لعل حسینی، مسکه، نباتی، کشمشی، رازقی شیرازی و... بخشهای مختلف انگور شامل پوسته، هسته و میوه آن از نظر تغذیهای خواص منحصر بفردی داشته و میتوان از آنها برای تهیه فرآوردههایی نظیر آب انگور، مربا، کشمش، روغن هسته انگور و ... استفاده کرد. علاوه بر این برگ درخت انگور با عنوان برگ مو نیز در رژیم غذایی سنتی ما برای تهیه نوعی «دلمه» مورد استفاده قرار میگیرد و دمکرده، جوشانده یا گرد آن نیز در طب سنتی کاربرد ویژهای دارد.
همانگونه که ذکر شد انگورها انواع مختلف و شکلهای متفاوتی دارند که به دلیل وجود مواد آنتیاکسیدانی متفاوتی که در آنها وجود دارد رنگهای متفاوتی از خود نشان میدهند. در ذیل به ارزش تغذیهای و خواص انگور اشاره شده است.
ارزش تغذیهای 100 گرم انگور
انرژی 69 کیلوکالری
کربوهیدرات 18 گرم
پروتئین 0/72 گرم
چربیکل 0/16 گرم
فیبر کل 0/9 گرم
فولات 2 میکروگرم
نیاسین 0/188 میلیگرم
ویتامین آ 66 واحد
ویتامین ث 10/8 میلیگرم
ارزش تغذیهای
انواع مختلف انگور منابع غنی ویتامینهای A، C،6B و فولات و همچنین املاح ضروری از جمله پتاسیم، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و سلنیم هستند. به علاوه انگورها بهویژه در پوست و هسته دارای گروه مهمی ترکیبات فعال هستند که فلاوونوئیدها، پلی فنولهایی چون پروسیانیدینهای گالیک اسید و کاتچین، آنتوسیانین هایی نظیر مشتقات گلوکوزیدی سیانیدین، دلفینیدین، پئونیدین، پتونیدین و مالویدین، مشتقات استیلبن نظیر رزوراترول از انواع مهم آنها به شمار میآیند که هر یک بهنوبه خود اثرات منحصر بفردی در حفظ و بهبود سلامت دارند.
اثرات انگور بر سلامتی
سیستم ایمنی
انگور نهتنها با داشتن ترکیبات فعال زیستی آنتیاکسیدان بلکه با مقادیر زیاد ویتامینهای C و A و املاح به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند.
اثرات آنتیاکسیدانی
عصاره هسته انگور
با داشتن محتوای بالای پروسیانیدینها دارای خواص آنتیاکسیدانی بوده که
رادیکالهای آزاد را میبلعد. سایر بخشهای انگور نیز دارای آنتیاکسیدان
هستند اما غلظت این ترکیبات در پوسته و هسته بالاتر است.
اثرات محافظتی بر قلب
انگور باعث افزایش سطوح اکسید نیتریک در خون شده و بنابراین تشکیل لخته و
در نتیجه خطر حمله قلبی را کاهش میدهد. علاوه براین آنتیاکسیدانهای
موجود در انگور سبب کاهش اکسیداسیون کلسترول LDL، بهعنوان عامل خطر اصلی
تنگی عروق و بیماریهای قلبیعروقی میشوند. فلاوونوئیدهای موجود در انگور و
رزوراترول علاوه بر ایجاد رنگ آنتیاکسیدانهای قدرتمندی محسوب میشوند.
این ترکیبات با مهار اثرات مخرب رادیکالهای آزاد بر اکسیداسیون LDL و کاهش
استرس اکسیداتیو و تجمع پلاکتی از شریانها محافظت میکنند. علاوه براین
انگور با کاهش التهاب و فشارخون میتواند به سلامت قلب و عروق کمک کند.
انگور باعث افزایش سطوح اکسید نیتریک در خون شده و بنابراین تشکیل لخته و در نتیجه خطر حمله قلبی را کاهش میدهد
اثرات ضد دیابتی
اخیراً بررسیها نشان داده که عصارههای تهیه شده از پوست انگور میتواند در کنترل قند خون و نفروپاتی دیابتی موثر باشد. علاوه براین کشمش بهعنوان یکی از فرآوردههای حاصل از انگور میتواند جایگزین خوبی برای قند و شکر در بیماران دیابتی باشد اما بااینحال بهتر است در مصرف آن تعادل رعایت شود.
اثرات ضد میکروبی و ضدویروسی
بسیاری از اجزای انگور از جمله گالیک اسید، هیدروکسی سینامیک اسید،
فلاونول ها، رزوراترول و تانن دارای فعالیت ضد میکروبی و ضدویروسی هستند و
میتوانند بدن را از عفونتها از جمله عفونتهای باکتریایی رودهای محافظت
کنند.
اثر بر سیستم مرکزی اعصاب
براساس بررسیهای اولیه انگور و ترکیبات فعال و آنتیاکسیدانی آن بهویژه رزوراترول از طریق مهار استرس اکسیداتیو و التهاب یا تغییر بیان ژنهای درگیر در بیماریهای مغز و اعصاب از جمله آلزایمر و پارکینسون میتوانند در محافظت مغز موثر باشند.
اثرات ضد سرطانی
مصرف انگور میتواند به سلامت بافت کولون و جلوگیری از مسیرهای سرطانزایی دراین ناحیه کمک کند. علاوه براین اثرات مثبت خوردن انگور یا مصرف مکمل ترکیبات فعال آن از جمله رزوراترول در پیشگیری از انواع مختلف سرطانها از جمله سرطان پستان، پروستات، معده و پوست نشان داده شده است. از طرف دیگر آب انگور نهتنها در پیشگیری بلکه در سرکوب رشد سلولهای سرطانی نیز موثر است اما با وجود فواید مصرف انگور و فرآوردههای آن بهعنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه هنوز توصیهای برای مصرف مکمل پیشگیرانه بهصورت روزمره وجود ندارد.
اثر بر سلامت چشم
مصرف میوه تازه انگور و یا عصاره آن با داشتن غلظت بالای
آنتیاکسیدانها میتواند از کاهش بینایی و بیماری تحلیل برنده ماکولار
وابسته به سن جلوگیری نموده و بهطورکلی از سلامت چشمها حمایت کند. علاوه
براین فلاوونوئیدهای موجود در انگور میتوانند با کاهش رادیکالهای آزاد و
جلوگیری از اثرات مخرب آنها خطر آبمروارید را نیز کاهش دهند.
سلامت استخوان
انگور منبع ریزمغذیهایی نظیر مس، آهن و منگنز است که همگی در تشکیل و قدرت استخوانها نقش مهمی دارند. علاوه براین مطالعات اولیه نیز نشان داده که پروسیانیدینهای هسته انگور نیز میتوانند استحکام و رشد استخوانی را بهبود بخشند. بنابراین مصرف انگور بهعنوان بخشی از رژیم غذایی میتواند به جلوگیری از تغییرات استخوانی وابسته به سن از جمله پوکی استخوان کمک کند هرچند توصیه به مصرف مکملهای مشتق از آن برای این منظور به بررسیهای بیشتری نیاز دارد.
آسم
انواع انگور با داشتن غلظتهای بالایی از آنتیاکسیدانها اثرات شناختهشدهای در درمان آسم دارند و علاوه براین محتوای بالای آب این میوه به حفظ رطوبت ریهها و جلوگیری از وقایع آسمی کمک میکند.
اختلالات کلیوی
انگور میتواند با قلیایی نمودن ادرار خطر تشکیل سنگهای اسیداوریکی را کاهش دهد و با داشتن مقادیر قابلملاحظهای آب به افزایش حجم ادرار کمک نموده و فشار بر کلیهها را کاهش دهد. بهطورکلی انگور و ترکیبات فعال زیستی آن از جمله پروآنتوسیانیدینها، رزوراترول و کوئرستین اثرات دارویی متعددی از جمله فعالیتهای آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضد میکروبی دارند که برای محافظت از قلب، چشم و سایر اندامهای بدن سودمند محسوب میشوند. اما با این همه بیماران دیابتی و افراد دارای آلرژیهای شدید باید در مصرف این میوه تعادل را رعایت کنند. علاوه بر این بر اساس دانش کنونی توصیه به مصرف مکمل پیشگیرانه اجزای فعال انگور از جمله رزوراترول به بررسیهای بیشتری نیاز دارد.
یک متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه مصرف 2 تا 4 واحد میوه در روز ضروری است، گفت: میوهها یکی از گروههای مهم مواد غذایی مورد مصرف روزانه افراد هستند با انواع ویتامین، مواد معدنی مانند فیبر غذایی، آنتی اکسیدان، کلسیم، فسفر و پتاسیم که بدن به این مواد نیاز زیادی دارد.
دکتر علی اکبر سهیلیآزاد خاطر نشان کرد: میوهها گروهی از مواد غذایی هستند که میتوانند مواد زائد تولید شده در متابولیسم بدن را خنثی کنند. همچنین وجود آنتی اکسیدانهای موجود در آنها خاصیت ضد سرطان دارند و میتوانند روغن حیوانی موجود در مواد گوشتی که در بدن باقی میماند را از بین ببرد.
وی یاد آور شد: یک واحد سیب حدود 120 گرم، نصف یک گلابی بزرگ، دو عدد نارنگی کوچک، 3 عدد خرما، کیوی بزرگ 100 گرمی، 12 عدد گیلاس معادل 90 گرم و 17 دانه انگور معادل 90 گرم شامل یک واحد و یک سهم است که بدن برای تامین این ویتامینها روزانه به این مقدار نیاز دارد.
سهیلی آزاد با اشاره به اینکه دستگاه گوارش انسان توانایی هضم و جذب همه مواد غذایی را میتواند داشته باشد، اظهار کرد: در برخی از موارد مواد مغزی مانند کلسیم، فسفر، روی و مس هنگام هضم و جذب مانع یکدیگر در بدن میشوند و اگر فردی کلسیم و منیزیم با هم دریافت کند باعث پوکی استخوان در فرد میشود؛ چرا که کلسیم اگر زیاد باشد مانع از جذب منیزیم در بدن میشود که در این شرایط پوکی استخوان به دلیل کمبود منیزیم در فرد است.
این متخصص تغذیه گفت: بعضی از میوهها به دلیل وجود فیبر غذایی در شیر و لبنیات نباید با هم مصرف شوند؛ چرا که به دلیل فیبر غذایی موجود در لبنیات، مانع از جذب مواد معدنی به بدن میشوند و ممکن است که جذب به خوبی صورت نگیرد.
وی افزود: میوههایی مانند سیب و گلابی به دلیل داشتن بافت سفت بهتر است که قبل و بعد از غذا مصرف شوند و میوههای دارای بافتهای نرم مانند توت فرنگی، هلو و انگور اگر همراه غذا خورده شوند، مشکلی را برای فرد ایجاد نمیکنند. همچنین برای عدم جذب کلسترول بهتر است که میوههایی که ویتامین ث دارند مانند پرتقال و لیمو در کنار غذا مصرف شود.
سهیلیآزاد خوردن سیب و پرتقال شیرین را برای بیماران دیابتی بسیار موثر دانست و افزود: میوهها به دلیل قند طبیعی که دارند مانع از کاهش سریع قند خون در این بیماران میشوند.
همچنین بهتر است که افراد چاق قبل از خوردن غذا میوههایی که بافت سفت دارند مانند گلابی و سیب مصرف کنند چرا که این میوهها دارای فیبر هستند و مصرف آن باعث می شود که این افراد خیلی زود احساس سیری کنند و میلشان به غذا کم شود.
این متخصص تغذیه با بیان این مطلب که تبلیغات از طریق رسانهها برای مصرف هرچه بیشتر میوهها میتواند راهکاری موثر باشد، در پایان تصریح کرد: بیمارانی که دارای اختلالات دستگاه گوارش هستند در مصرف میوه و سبزیجات باید دقت کنند.
همچنین بیمارانی که دارای التهاب روده، زخم روده و زخم معده هستند نباید از میوهها به صورت خام مصرف کنند، زیرا بیماری آنها بدتر میشود و باید میوهها را به صورت کمپوت و پخته شده مصرف کنند.
دکتر فاطمه زارعی گفت :با اشاره به اینکه وعده غذایی به هنگام سحر باید گرم و خشک و ضدبلغم باشد، گفت: جگر، خورشت بادمجان، خورشت قورمه سبزی، آبگوشت، کره، خامه، تخم مرغ و خورشت فسنجان، موادغذایی ضدبلغم است که مصرف آن به هنگان سحر بسیار توصیه میشود، چراکه وعده سحر باید به تعادل بلغم منجر شود و توجه به انتخاب و مصرف مواد غذایی با توجه به این طبع اهمیت بسزایی دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه در بدن انسان چهار طبع صفرا، دم، بلغم و سودا وجود دارد، افزود: در میان این چهار طبع، صفراویها و سوداویها کم خوراک هستند. دمویها و بلغمیها اشتهای زیادی به مصرف غذا دارند. افرادی که گرم مزاج هستند با استفاده از موادغذایی سرد معدهشان تغییر نمیکند، اما بلغمی مزاجها به دلیل اینکه طبع سرد دارند و معده آنها سرد است با مصرف غذاهایی که طبع سرد دارند، با گذشت زمان منجر به زخم و ورم معده میشوند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ساوه، خاطر نشان کرد: مصرف مواد غذایی انرژیزا مانند زولبیا بامیه، پیتزا و غذای چرب در وعده افطار صفرای بدن را افزایش میدهد. زمانی که صفرا در بدن افزایش مییابد، باعث بروز بیماریهایی میشود که میتوان به ریزش مو، صدا در گوش، داغی کف پا، سیاه شدن پوست و گر گرفتگی اشاره کرد.
وی اضافه کرد: صفرا، مزاج خشک و گرم است و این افراد می توانند در وعده افطار از مواد غذایی خنک استفاده کنند. در زمان افطار باید مراقب ازدیاد صفرا بود. بنابراین میتوان از شربتهای خنک مانند کاسنی، سکنجبین و خاکشیر 8مصرف کرد و حتی از میوههای آبدار مانند هندوانه، آلو و هلو نیز میتوان استفاده کرد.
زارعی با اشاره به اینکه غذایی که در وعده افطار مصرف میشود تا سحر آماده برای جذب خون است، تصریح کرد: از ساعت ۱۲ شب تا ۶ صبح ساعات سردی بدن است که بلغم در خون افزایش مییابد. برای خروج بلغم از خون باید از مصرف موادغذایی گرم از جمله فسنجان، خرما، حلوا ارده و عسل در وعده سحر استفاده کرد؛ چراکه اگر در وعده سحر نیز غذاهای سرد خورده شود، طبع بدن به سمت سردی میرود و فرد را دچار بیماریهایی مانند آرتروز میکند.
این متخصص طب سنتی در پایان یادآور شد: برای پیشگیری از سوزش و درد معده در ماه رمضان میتوان قبل از مصرف وعده سحر و افطار یک استکان عرق بومادران همراه با عرق نعناع مصرف کرد؛ چراکه عرق بومادران از ترشح اسیدمعده پیشگیری میکند و مانع بروز دردهای معده در روزهداران میشود.